Cel vermiste personen behandelde al 16.000 dossiers

De Cel vermiste personen van de federale politie heeft op vijftien jaar tijd meer dan 16.000 dossiers van onrustwekkende verdwijningen opgesteld. Dat bleek bij de voorstelling van het boek ‘Zeg nooit nooit’, dat verschijnt naar aanleiding van de vijftiende verjaardag van de cel. De Cel vermiste personen werd opgericht op 4 september 1995, na de verdwijning van Julie Lejeune en Mélissa Russo en An Marchal en Eefje Lambrecks.

Sindsdien heeft de cel 16.150 dossiers opgesteld. Dat komt neer op 93 dossiers per maand of drie per dag. Van die dossiers zijn er 15.733 afgesloten: 13.890 mensen zijn levend teruggevonden, 1.843 waren overleden, waarvan 65 procent zelfdodingen. 777 dossiers staan nog open.

Naar aanleiding van het vijftienjarig bestaan verschijnt het boek ‘Zeg nooit nooit. 15 jaar Cel vermiste personen’. “De titel verwijst naar de slagzin van de dienst”, zegt commissaris Alain Remue, hoofd van de cel. “De afgelopen vijftien jaar leerden de medewerkers nooit iets uit te sluiten, alles kan en alles is mogelijk.”

Het boek bundelt een reeks verhalen en gaat over het werk van de dienst. Het bevat onder meer getuigenissen van ouders van verdwenen en teruggevonden kinderen. “Het gaat niet over dossiers, het gaat over mensen, soms nog heel jong en soms veel ouder, die op de meest verschillende manieren de weg van de cel kruisen”, dixit Remue. Het boek van Alain Remue en Wim De Bock is verschenen bij Borgeroff & Lamberigts. De opbrengst gaat naar een goed doel.

Bron » Knack