CCC-lid Sassoye opgepakt in nieuw terreuronderzoek

Bertrand Sassoye, één van de twee CCC-kopstukken die donderdag zijn opgepakt in Brussel, maakt het voorwerp uit van een nieuw terrorisme-onderzoek dat gevoerd wordt door het federaal parket. Naast Sassoye zijn in dat onderzoek nog drie verdachten opgepakt. Hun identiteit is niet vrijgegeven maar één van hen werkt bij de RTBF. Dat heeft het persagentschap Belga vernomen van Lieve Pellens, de woordvoerster van het federaal parket.

Het onderzoek naar de vier begon in februari 2007 nadat in Italië vijftien personen waren opgepakt die verdacht werden lid te zijn van de terroristische groepering Partito Comunista Politico-Militare. “Zowel in de Italiaanse als in de Belgische pers werden toen linken gelegd met personen die in België verbleven”, zegt Lieve Pellens.

“Het federaal parket opende daarop een gerechtelijk onderzoek tegen onbekenden voor deelname aan een terroristische groepering. Op, die manier wilden we nagaan of er in België een cel bestond die deelnam aan de activiteiten van een terroristische groepering en wilden we de leden identificeren”, aldus Pellens.

Het onderzoek onder leiding van onderzoeksrechter Bernardo-Mendez bracht de Belgische speurders naar Milaan waar ze het Italiaanse dossier konden inkijken. Daaruit bleek, onder andere uit telefoontaps en huiszoekingen die de Italiaanse politie had uitgevoerd, dat er wel degelijk contacten waren tussen de Italiaanse verdachten en vier mensen die in België verbleven. Een van die vier was Bertrand Sassoye, een andere was een werknemer van de Franstalige televisiezender RTBF.

Terug in België werd het onderzoek naar de vier voortgezet. Donderdagochtend pakten agenten van de sectie terrorisme van de federale politie Bertrand Sassoye op en later op de dag de RTBF-medewerker en de twee andere verdachten. Donderdag werd ook een huiszoeking uitgevoerd bij de RTBF, in aanwezigheid van onderzoeksrechter Bernardo-Mendez. “Daarbij werd het journalistiek bronnengeheim gerespecteerd”, zegt Pellens.

“De feiten die de betrokken verdachte ten laste worden gelegd hebben a priori ook niets te maken met zijn beroepswerkzaamheden bij de televisiezender, maar de huiszoeking was wel nodig om eventuele gegevens over die verdachte veilig te stellen.” De drie worden nog vandaag voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Die zal beslissen over hun aanhouding.

Het federaal parket wijst er ook nog op dat het tweede CCC-kopstuk dat donderdag werd opgepakt, Pierre Carrette, niet in dit onderzoek voorkomt. Hij is enkel op vraag van het Brusselse parket opgepakt omdat hij de voorwaarden van zijn vrijlating niet zou hebben nageleefd.

Bron » De Morgen