Strijdmakker Sassoye opgepakt

Naast CCC’er Bertrand Sassoye zijn ook de andere drie verdachten aangehouden in het nieuwe terreuronderzoek met links naar Italië. Er is minstens één vreemde eend in de bijt: Constant Hormans, een vroegere wapenbroeder van topgangster Marcel Habran. De drie die naast Sassoye werden aangehouden, zijn de RTBf-journaliste van Libanese afkomst Waoub Fayoumi, Abdallah Ibrahim Abdallah, ook al een Libanees, en Constant Hormans. Alle vier ontkennen dat zij van plan waren terroristische aanslagen te plegen. Abdallah Ibrahim Abdallah beweert dat hij ooit deel heeft uitgemaakt van de Libanese geheime diensten. Wat daarvan aan is, blijft voorlopig een raadsel.

Vooral de betrokkenheid van Constant Hormans (55) stemt de speurders tot nadenken. Hormans is een oudgediende uit het Brusselse gangstermilieu. Hij liep destijds in het kielzog van Marcel Habran, de peetvader van het Luikse milieu. Volgens speurders leunde Hormans al langer aan bij uitgesproken links gedachtegoed. “Ook al lijkt het bestaan van gangster niet meteen verenigbaar met linkse ideeën”, zegt Marcel Habran daar zelf over.

“Wij zijn in 1991 samen veroordeeld voor een overval op een postwagen. Wij kregen elk zes jaar cel. Hij is plots niet teruggekomen uit penitentiair verlof.” Maar waarom zou een gewezen topfiguur uit gangsterkringen plots meedoen aan een politiek-ideologische strijd? “Hij kan door de andere leden van de groep gebruikt zijn om aan springstoffen of wapens te geraken. Misschien is hij ingelijfd omdat hij weet hoe overvallers te werk gaan, of hoe de politie reageert op aanslagen en overvallen”, gissen de speurders.

Treffend is in elk geval de gelijkenis tussen deze situatie en de open vraag die een speurder naar de Bende van Nijvel ons ooit voorlegde: “Heb je ooit al nagedacht hoeveel zware jongens uit het milieu uit die periode plots spoorloos zijn verdwenen? Zijn hun diensten misschien ingehuurd om de aanslagen te plegen voor opdrachtgevers die ze vervolgens ofwel aan een nieuw leven hebben geholpen, of veiligheidshalve uit de weg hebben geruimd omdat zij te veel wisten?” Ook Pierre Carette, de tweede CCC’er die donderdag werd ingerekend, blijft aangehouden. Hij had regelmatig contact met Sassoye en leefde dus de voorwaarden van zijn vervroegde vrijlating niet na.

Bron » Het Nieuwsblad