Slachtoffers vinden dat dossier Bende van Nijvel niet mag verjaren

Er is mogelijk gesjoemeld met belangrijk bewijsmateriaal in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Daarom vragen nabestaanden om het dossier niet te laten verjaren. “Het onderzoek naar dergelijke moordpartijen zou nooit mogen afgesloten worden alvorens de daders er de rekening voor gepresenteerd krijgen”, zegt Patricia Finné. Haar vader was een van de 28 slachtoffers van de Bende van Nijvel.

Nabestaanden van slachtoffers van de Bende richten een oproep tot minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) om het dossier, dat justitie nu al meer dan een kwarteeuw bezig houdt, in 2015 niet te laten verjaren.

Finné vraagt zelfs dat een derde parlementaire onderzoekscommissie zou nagaan wat er tot dusver fout is kunnen gaan in het onderzoek en waar de daders moeten worden gezocht. De oproep komt er nadat gisteren gebleken is dat mogelijk gesjoemeld werd met belangrijk bewijsmateriaal. De zakken met wapens, kleren en een deel van de buit van de laatste overval in Aalst (9 november 1985, 8 doden) zouden veel later in het kanaal Brussel-Charleroi gedumpt zijn dan tot dusver werd aangenomen. Waarom en door wie, vragen de speurders zich nu af.

Eigenaardig genoeg zijn de speurders niet meteen vragende partij voor een langere onderzoekstermijn. “Wij denken dat wij voor de verjaring zullen kunnen zeggen wie deel uitmaakte van de Bende. En waarom zij 28 personen hebben vermoord. Daarna moeten we nagaan of we nog verdachten voor de rechter kunnen brengen. Dat zal in 2014 geëvalueerd worden”, klinkt het in onderzoekskringen. Voor minister Turtelboom is de verlenging van de verjaringstermijn op dit ogenblik niet aan de orde.

Bron » De Standaard