“Manipulatie onderzoek van Bende van Nijvel niet bewezen, noch uitgesloten”

De vuilniszakken met bewijsstukken die in 1986 opgevist werden uit het kanaal Brussel-Charleroi in het onderzoek naar de Bende van Nijvel, lagen vier tot acht weken in het water, terwijl ze een jaar na de moorden van 1985 pas zijn opgevist. Volgens de procureur des konings van Charleroi zijn er geen bewijzen dat het onderzoek gemanipuleerd werd, maar is dat ook niet uitgesloten.

Op 6 november 1986 haalden duikers van de onderzoekscel naar de Bende van Nijvel onder meer wapens en een kogelvrij vest uit het water. De vondst legde een link tussen de eerste golf van overvallen, in september 1982 tot december 1983, en de tweede golf, in de herfst van 1985. Getuigen hadden individuen zakken in het water zien gooien, maar een eerste zoektocht in 1985 leverde niets op.

Onderzoeksrechter Martine Michel liet recentelijk een deel van de bewijsstukken opnieuw onderzoeken door het nationaal instituut voor criminalistiek en criminologie (NICC). Uit het onderzoek van het NICC blijkt dat de objecten maar vier tot acht weken in het water lagen.

De procureur des konings van Charleroi, Pierre Magnien, heeft nog geen verklaring voor de resultaten van het onderzoek. “Het is niet bewezen, maar ook niet uitgesloten dat iemand het onderzoek heeft gemanipuleerd”, zegt hij.

Bron » De Morgen