Justitie kan 40 procent communicatie niet aftappen

Justitie kan vier op de tien privécommunicaties tussen criminelen niet aftappen. Dat staat in een verslag van het College van Procureurs-Generaal dat De Tijd kon inkijken. “De toestand is ernstig en wordt onhoudbaar”, waarschuwen de procureurs-generaal. “Concreet is het momenteel quasi onmogelijk om de gebruikers van internet in België te identificeren. Zo ook de gebruikers van smartphones die navigeren op het web. En er zijn tal problemen met de intercepties.”

Volgens het rapport zijn de oorzaken van de problemen veelvuldig. “Zo is de wetgeving volledig voorbijgestreefd. De wetsartikels waren geënt op de toenmalige technologie en zijn intussen niet meer aangepast of zelfs onbruikbaar geworden”, zeggen de procureurs-generaal, die verwijzen naar de opkomst van het internet als het belangrijkste communicatiemedium.

Ze dringen daarom aan op snelle wetswijzigingen. De tekst van een ministerieel besluit om het internet te mogen aftappen, ligt volgens de topmagistraten stof te vergaren, stelt De Tijd. “Bovendien is weinig geïnvesteerd in het personeel van de federale politie dat de opdrachten moet uitvoeren. En evenmin in de technische omkadering die noodzakelijk is voor een moderne aanpak van de interceptie van telecommunicatie.”

Minister van Justitie Annemie Turtelboom wacht naar eigen zeggen op voorstellen van een groep magistraten, maar ze is in de krant pessimistisch of er nog voor verkiezingen iets kan gebeuren.

Bron » De Tijd