Tien jaar na proces-Dutroux: burgerlijke partijen leiden weer ‘normaal’ leven

Tien jaar na het proces van Marc Dutroux en consorten, hebben de burgerlijke partijen elk hun eigen weg afgelegd. Sommigen zijn definitief uit de spotlights van de media verdwenen, anderen lanceerden zich in de politiek en de meeste betrokkenen blijven strijden tegen de vraag voor voorwaardelijke vrijlating van Marc Dutroux, Michel Lelièvre en Michelle Martin.

Het juridisch gebeuren verstoort geregeld hun wens om over te gaan tot andere zaken. In augustus 2012 namen meer dan 5.000 mensen deel aan een mars om bij Justitie hervormingen te eisen. De oproep ging uit van Jean-Denis Lejeune, de vader van Julie.

De actie kwam negen dagen nadat het Hof van Cassatie de voorwaardelijke vrijlating van Michelle Martin, de ex van Marc Dutroux, had bekrachtigd. Ook Laetitia Delhez en Paul Marchal, de vader van An, waren aanwezig.

Na de verdwijning van zijn dochter, legde Jean-Denis Lejeune zich erg toe op burgerlijke actie en politiek. Hij nam onder meer deel aan de oprichting van Child Focus, vervoegde de communicatiedienst van het Franstalige kinderrechtencommissariaat en stichtte de vzw Objectif Ô.

In 2010 behaalde hij op de cdH-lijst voor de Kamer 13.709 voorkeurstemmen, maar werd niet verkozen. In mei kan hij opnieuw op een lijst verschijnen bij de komende verkiezingen. Jean-Denis Lejeune is kabinetsmedewerker van staatssecretaris Melchior Wathelet en werd in oktober 2012 verkozen als gemeenteraadslid in Flémalle. Hij scheidde van zijn vrouw Louisa en bouwde een nieuw leven op.

Gino Russo, de vader van Mélissa, bleef nog enkele jaren erg actief in de media maar verdween nadien. De BBTK-afgevaardigde keerde terug in de schijnwerpers om de arbeiders van ArcelorMittal in Luik te verdedigen in hun strijd voor jobbehoud. Hij maakt deel uit van de reconversiecel van het staalbedrijf en begeleidt ontslagen werknemers.

Hij werd vernoemd om op een lijst van de extreemlinkse PTB te figureren, maar Gino Russo logenstrafte dit en is in mei geen kandidaat. Zijn echtgenote Carine engageerde zich ook politiek. In 2007 was ze kandidate op een Ecolo-lijst, behaalde 57.747 stemmen en werd gecoöpteerd senator. In september 2009 gaf ze haar zetel op en verliet ze om gezondheidsredenen ontgoocheld de politiek.

Paul Marchal, de vader van An, richtte in 1999 een partij op, de PNPb (Partij voor Nieuwe Politiek in België), maar werd niet verkozen. Jean Lambrecks, de vader van Eefje, woont trouw elke zitting bij van de strafuitvoeringsrechtbank betreffende de vraag tot voorwaardelijke vrijlating van Marc Dutroux.

Sabine Dardenne en Laetitia Delhez, de twee levend teruggevonden slachtoffers van Marc Dutroux, hebben eveneens een ‘normaal’ leven proberen terug te vinden. Sabine, vandaag 30 jaar, was iets minder dan drie maanden aan Dutroux overgeleverd. Ze schreef het boek “Ik was twaalf en ik fietste naar school. Laetitia Delhez is 32 jaar en werd moeder van vier kinderen.

Bron » De Morgen