Waarom maken overvallers gebruik van het openbaar vervoer?

Een overval plegen en vervolgens de bus of metro nemen? Uit cijfers blijkt dat heel wat overvallers het openbaar vervoer gebruiken. Met de lange wachttijden lijkt het zeer gek om op een bus te wachten nadat je een bank hebt overvallen.

Op de bus of trein wachten kan soms een eeuwigheid duren. Als je pech hebt stopt die bus nog bij elke halte op je reisweg. De andere passagiers zijn trouwens allemaal ooggetuigen. Je moet dus zo subtiel mogelijk gebruik maken van het openbaar vervoer.

Tegenwoordig hangt zelf een bus al vol met camera’s die nadien opgevraagd kunnen worden door de politie. Vluchten via het openbaar vervoer lijkt dus echt wel een slecht idee. Maar tegen alle verwachtingen in gebeurt het toch.

De Amerikaanse kranten berichten geregeld over de minder slimme plannen van overvallers op het openbaar vervoer. Zo pleegde een man een bankoverval en kon hij met 3.760 dollar aan de haal gaan. Toen hij betrapt werd op de bus had de man nog maar 3.740 dollar op zak, omdat hij vooraf geen busticketje had gekocht voor zijn ontsnappingsroute.

Een andere bankovervaller geraakte niet eens aan boord van de bus in Atlanta in 2008. De man werd opgepakt toen hij op de bus wachtte. Volgende keer misschien eerst de dienstregeling bekijken.

Op de trein zitten met een gestolen kassa op je schoot is ook niet aan te raden. De man ik kwestie had zich waarschijnlijk niet voorbereid om de kassa open te breken en besloot dan maar om het hele ding mee te sleuren.

Maar wat bezielt hun om de bus te nemen na een overval? De bus of trein kan namelijk altijd vertraging hebben. Het is natuurlijk mogelijk dat deze masterminds geloven om zich in de drukte op het openbaar vervoer te mengen en zo minder op te vallen. Maar met een gestolen kassa naast je in de trein is dat geen garantie op succes.

Als je als rookie een bank overvalt zal je er hoe dan ook altijd verdacht uitzien aan de bushalte. Er is een reden waarom je in het bekende videospel Grand Theft Auto (GTA) nooit het openbaar vervoer gebruikt na een overval.

Bron » De Morgen