Gerecht weet niet hoeveel moorden het oplost

Het gerecht weet niet hoeveel moorden het de jongste vijf jaar heeft opgelost en hoeveel er onopgehelderd zijn gebleven. “Dat bewijst andermaal dat het met de misdaadstatistiek in ons land bijzonder slecht gesteld is”, zegt criminoloog Brice De Ruyver in Het Laatste Nieuws en De Morgen.

De onwetendheid van het gerecht is gebleken uit een antwoord op een parlementaire vraag van Els Van Hoof (CD&V). De volksvertegenwoordiger was op zoek naar tendensen in moordzaken. Maar toen ze vroeg naar de verhouding tussen opgeloste en niet-opgeloste moorden tussen 2010 en 2015, liet de top van het parket aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V) weten daar geen cijfers over te hebben.

“Het verbaast me helemaal niet”, zegt criminoloog Brice De Ruyver. “Er bestaat geen goed case-management bij de parketten.”

Het gebrek aan kennis over de landelijke stand van zaken bij moordonderzoeken heeft geen directe gevolgen op het terrein, maar is volgens deskundigen wel nefast bij het opstellen van het strafrechtelijk beleidsplan. “Hoe kan de minister van Justitie dan prioriteiten vastleggen en bepalen hoeveel mensen en middelen er ingezet moeten worden?”, vraagt De Ruyver zich af.

Bron » De Morgen