Kroongetuige Bende van Nijvel na 25 jaar verhoord

Een kwarteeuw na de feiten is David Van de Steen ondervraagd door speurders die onderzoek doen naar de Bende van Nijvel. Van de Steen keek op 9 november 1985 als kind van negen de ‘reus’ in de ogen. “Ik ben blij dat ik eindelijk eens mijn verhaal kon doen.” Vorige week presenteerde Van de Steen zijn samen met Humo-journaliste Annemie Bulté geschreven boek ‘Niet schieten, dat is mijn papa!’. Dinsdag werd hij door twee speurders van de Cel Waals Brabant drie uur lang ondervraagd.

Van de Steen was 9 jaar oud toen hij op die fatale zaterdagavond zijn vader, zijn moeder en zijn zus zag geëxecuteerd worden op de parking van de Delhaize in Aalst. Hij vluchtte de winkel in ent trachtte met een vriendje te schuilen achter een rek met stripalbums, maar werd opgemerkt door de legendarische ‘reus’, die hem met een tweeloop onder vuur nam. Net voor dat gebeurde, kwam de sjaal om zijn gezicht los. Wat van David Van de Steen wellicht de enige ooggetuige maakt die de ‘reus’ ooit van zo dichtbij te zien kreeg. “Net voor hij de trekker overhaalde, grijnsde hij”, herinnert hij zich.

Van de Steen overleefde miraculeus en werd destijds in het ziekenhuis al eens verhoord. Ook nadien kreeg hij de speurders op bezoek. “Maar echt op mijn gemak het verhaal van de aanslag vertellen, dat is er de voorbije vijfentwintig jaar nooit van gekomen”, zegt Van de Steen. “Ik ben blij dat ik eindelijk eens mijn verhaal kon doen. Ik heb na een kwarteeuw voor het eerst het gevoel dat mijn getuigenis deel uitmaakt van het Bendeonderzoek.”

Volgens Van de Steen zijn er in Aalst nog heel veel mensen die ten tijde van de aanslag een glimp opvingen van de Bende en nooit zijn ondervraagd. “Veel mensen hebben en hadden schrik”, zegt hij. “Wie die avond in het grootwarenhuis aanwezig was, brengt daar ook alle begrip voor op. Deze mensen kwamen met slechts één doel: doden. De inhoud van de kassa was bijkomstig.” De Bende van Nijvel pleegde tussen 1982 en 1985 een twintigtal diefstallen en aanslagen, vaak tegen grootwarenhuizen. Er vielen minstens 28 doden. De daders werden nooit gevonden. De feiten verjaren in 2015.

De raid in Aalst was de laatste en tevens de bloedigste. Er vielen acht doden. Bij de Cel Waals Brabant gaat met er tot vandaag van uit dat één van de killers die avond tijdens zijn vlucht werd geraakt door een kogel die werd afgevuurd door agent Eddy Nevens van de politie van Aalst. De Bende zou zichzelf die nacht hebben ontbonden.

Bron » De Morgen