Overlever Bende van Nijvel verliest grootvader

Albert Van den Abiel, grootvader van David Van de Steen, die de moordende raid van de bende van Nijvel overleefde, is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Van den Abiel verloor tijdens de aanslag van de Bende van Nijvel in 1985 op de parking van grootwarenhuis Delhaize in Aalst zijn zoon, schoondochter en kleindochter. Bij de raid vielen acht doden. Albert Van den Abiel nam samen met zijn vrouw de opvoeding van kleinzoon David op zich.

In het boek ‘Niet schieten, dat is mijn papa!’ geeft David Van de Steen zijn relaas van de feiten en vertelt hij onder meer hoe hij werd opgevoed door zijn grootouders. Grootvader Van den Abiel runde in Aalst een bedrijf voor auto-onderdelen. Hij was sinds het incident bijzonder begaan met het Bendeonderzoek en uitte niet alleen zijn grote bezorgdheid over de bedroevende resultaten die de speurders behaalden, maar ook over hoe de slachtoffers in de kou bleven staan.

“Het was een van zijn laatste wensen om de lancering van mijn boek nog mogen mee te maken”, zegt Van de Steen. Hij kon niet naar de voorstelling komen maar hij was er wel heel trots op. “Voor mijn grootvader was het van belang dat mensen deze dramatische gebeurtenis nooit zullen vergeten”.

Het boek van Van de Steen is ondertussen aan zijn vierde druk toe en bracht in het onderzoek wel enkele nieuwe feiten aan het licht. De daders werden echter nooit gevonden. De feiten verjaren in 2015. De begrafenis van Albert Van den Abiel vindt plaats op zaterdag 29 januari om 11.15uur in de Sint-Martinuskerk in Aalst.

Bron » Het Nieuwsblad