Dossier Dutroux op Wikileaks is illegaal

“Dat het dossier Dutroux op het internet staat, is erg ongelukkig omdat de documenten uit een dossier komen dat nog altijd onder het geheim van het onderzoek valt”, zegt de procureur-generaal van Luik, Cédric Visart de Bocarmé, vanavond op RTBF.

Suzanne Hage, een gerechtsspecialiste gecontacteerd door de zender voegt daar aan toe dat het online zetten van het dossier “volledig illegaal is”. De kranten van SudPresse schreven vandaag dat 1.235 pagina’s uit het dossier Dutroux op Wikileaks staan.

Het gaat om een synthese van alle processen-verbaal van de verhoren die bestemd waren voor onderzoeksrechter Langlois. De documenten zouden op 17 april 2009 online zijn gezet, staat te lezen op de site. Het gaat om waarheidsgetrouwe, foute en erg uiteenlopende info die mensen ter sprake brengt die zich soms niets te verwijten hebben en die eenvoudig geciteerd worden in een onderzoek.

Die worden zo misschien blootgesteld aan publiekelijke minachting op het internet, terwijl het gaat om elementen uit een gerechtelijk onderzoek die geheim moeten blijven”, legt de procureur-generaal uit. In het document zitten de verhoren waarin Marc Dutroux categoriek ontkent dat hij Julie en Melissa heeft aangerand en getuigenissen van de getuigen omtrent X1.

Bron » De Morgen