Dutrouxdossier op Wikileaks

Op de bekende website Wikileaks zijn 1.300 pagina’s uit het Dutrouxdossier vol gevoelige details over de verhoren van Marc Dutroux en zijn trawanten gepubliceerd. Zo is te lezen waar en wanneer An Marchal, Eefje Lambrecks, Julie Lejeune en Melissa Russo ontvoerd en verkracht werden.

Bij het parket van Neufchâteau reageren ze verbaasd. “Het is voorlopig een raadsel wie een deel van het dossier gelekt heeft aan Wikileaks”, zegt procureur Vincent Cambier. “Ook voor ons is dit een nieuwe situatie: nog nooit is een gerechtelijk dossier op het internet beland. We hebben al een klacht ontvangen en vrezen er nog meer.”

In principe heeft niet iedereen zomaar inzage in het 300.000 pagina’s tellende dossier. Maar naar aanleiding van het assisenproces in 2004 werd het gedigitaliseerd op drie dvd’s. Het is toen uitvoerig verspreid en kwam in te veel handen terecht.

“Zo’n gevoelig dossier zomaar te grabbel gooien is sowieso onwettig. En nog meer als het om een lopend onderzoek zou gaan wat hier niet het geval is. Wat niet wil zeggen dat het nu minder complex en gevoelig is”, zegt de procureur. De ouders van de vermoorde kinderen reageren verbolgen. Paul Marchal was niet op de hoogte dat er confronterende informatie over de verkrachtingen van zijn dochter op het net zijn beland.

“Zulke details zijn pijnlijk. Het is vooral erg voor de vele getuigen die tijdens de verhoren de garantie op absolute discretie kregen. Gelukkig zijn het maar 1.300 pagina’s, een peulschil.” Marchal trekt al langer ten strijde tegen de verspreiding van het dossier. “Ik heb het gerecht getipt dat er mensen het volledige dossier proberen te verkopen. Dat is toch te grof voor woorden?”

Bron » De Standaard