Wie is Philippe V., de ex-speurder die verdacht wordt in het onderzoek naar de Bende Van Nijvel?

“Een goeie flik. Maar ook met een geheimzinnig kantje. Over zijn informanten kwam je niets te weten.” Bij de ­oud-collega’s van de BOB van Gent steken ze hun hand voor niemand in het vuur, maar ze zullen toch behoorlijk schrikken als straks blijkt dat Philippe V. de grote manipulator van het Bende-onderzoek is. En V. zelf? Die vindt dat hij als zondebok moet dienen.

Philippe V., inmiddels ge­pensioneerd en opa, maakte veertien maanden deel uit van de Delta-cel die zich destijds bezighield met het Bende-onderzoek. Hij is ook de man die in 1986 voorstelde om een nieuwe zoekactie te houden in het kanaal van Ronquières. Met groot succes: hij haalde toen de wapens boven van de overval op de Delhaize van Aalst, net als het geldkistje en de cheques.

V. was door onderzoeksrechter Freddy Troch zelf naar de Delta-cel gehaald als verhoorder van De Staerke, de gangster die ooit met de Bende in verband werd gebracht. “Een goede speurder met een goede reputatie. Iemand die vooruit wil, een doel heeft. ­Iemand met een groot rechtvaardigheidsgevoel”, zo luidt het bij ex-collega’s. De manipulator van het Bende-onderzoek zien ze niet in V. “Zijn slechtste kanten? Hij kon erg geheimzinnig doen over informanten. En hij heeft een alcoholprobleem gehad. Maar van zoiets de sprong maken naar associé van de Bende, is volgens ons behoorlijk onoverbrugbaar.”

Wegens echtelijke problemen keerde Philippe V. in 1987 al terug naar Gent, waar hij verder werkte als ­informantenrunner. Het soort flik dat de meest nauwe contacten onderhoudt met de ­onderwereld.

Truken van de foor

In 2012 begint dan het onderzoek naar de eventuele ­manipulatie van de vondst in het kanaal. “Ik had toen een gesprek met hem”, zegt David Van Den Steen, slachtoffer van de aanslag in Aalst. “Hij is een paar keer verhoord en vertelde me toen dat ‘ze’ hem de schuld willen geven van het debacle van het Bende-onderzoek. Ze willen het in mijn schoenen schuiven”, klonk het.

“Hij werd in dit onderzoek enkele jaren geleden al eens ­gearresteerd door collega’s”, zegt een bron. “Philippe, die nu goed zestig is, is sindsdien zijn geloof in de rechtsstaat zowat kwijt. Maar bovendien: hij kent de truken van de foor goed genoeg om niet in opgezette valletjes te trappen. Als hij iets weet over de tip van toen, zal hij niks meer lossen. Hij beroept zich op het bronnengeheim van informantenrunner. Dat doet hij al heel zijn leven.”

Bron » Het Nieuwsblad