Gedaan met anoniem surfen

Telecomoperatoren moeten voortaan alle mogelijke details bijhouden over ons telefoon-, internet- en e-mailverkeer. Dat staat in een nieuw koninklijk besluit, zo schrijft De Tijd. Bevoegde ministers Johan Vande Lanotte (sp.a) en Annemie Turtelboom (Open Vld) erkennen dat hun KB veel verder gaat dan de Europese richtlijn van 2006 én dat ze niet met alle verzuchtingen van de privacycommissie rekening houden.

Volgens De Tijd zal werkelijk alles worden opgeslagen: hoeveel mails u verstuurt, of en hoe u Skype gebruikt, waar en hoelang u mobiel belde, wanneer en via welk netwerk u mobiel surfte, hoe u uw telefoon- of internetrekening betaalt, of uw gesprekken worden doorgeschakeld, enzovoort. De operatoren zullen alles een jaar lang moeten opslaan. Behalve politie en gerecht zullen ook de Staatsveiligheid, de militaire inlichtingendienst en de ombudsdienst voor telecommunicatie in onze telecomgegevens mogen grasduinen.

Volgens Turtelboom en Vande Lanotte is de Europese richtlijn uit 2006 achterhaald. Politie en gerecht hebben veel meer gegevens nodig om hun werk te doen, argumenteren ze. Bij de privacycommissie valt te horen dat het laatste advies over de kwestie dateert van 2009. “We moeten dus evalueren of het nieuwe KB wel door de beugel kan”, luidt het. De operatoren krijgen nog een jaar tijd om hun organisatie aan te passen aan de nieuwe verplichtingen.

Momenteel probeert het gerecht de betaalgegevens voor telefoons bij strafrechtelijke onderzoeken ook al te achterhalen. Tussen 2006 en 2011 zijn jaarlijks gemiddeld 309 telefooncontracten opgevraagd en 446 facturen opgevraagd, aldus de krant. Per jaar werd ook 5.500 keer informatie gevraagd over de herlaadbeurten van prepaid-kaarten.

Bron » De Morgen