Anoniem surfen moeilijk aan te pakken

Dertigduizend Belgen surfen nu al dagelijks anoniem op het internet. Zo omzeilen ze eenvoudig het Koninklijk Besluit dat Belgische telecombedrijven verplicht om alle details over het internet- en e-mailverkeer van hun klanten een jaar lang bij te houden.

Wie via het anonieme Tornetwerk communiceert, voorkomt dat anderen de herkomst en de bestemming van berichten kunnen achterhalen. Het netwerk wordt onder meer gebruikt door activisten en journalisten in gevaarlijke regimes, maar evengoed door overheidsinstellingen die in het geheim willen communiceren.

Uit interne statistieken van het netwerk blijkt dat in ons land dagelijks al zo’n 30.000 gebruikers gebruikmaken van het netwerk. Volgens het nieuwe Koninklijk Besluit moeten providers als Belgacom en Telenet een jaar lang bijhouden hoeveel mails u verstuurt, wanneer en hoeveel u downloadt en of en hoe u Skype gebruikt.

Maar anoniem communiceren via Tor zou het doel van het besluit voorbijschieten, aangezien speurders dan geen bewijzen voor criminele activiteiten kunnen verzamelen. Behalve politie en gerecht zullen ook de Staatsveiligheid, de militaire inlichtingendienst en de ombudsdienst voor telecommunicatie die gegevens mogen raadplegen.

Bron » De Morgen