Liga voor de Mensenrechten bezorgd over inlichtingenmethoden

De Liga voor de Mensenrechten is bezorgd dat de informatie die de Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst ADIV zal verzamelen via bijzondere inlichtingenmethoden (BIM) ook voor gerechtelijke doeleinden zal gebruikt worden. Vandaag was er in de senaatscommissie Justitie een hoorzitting over een wetsvoorstel over de BIM.

Bewijsstuk

Het wetsvoorstel geeft de inlichtingendiensten meer middelen, zoals doorzoeking van woningen zonder medeweten of goedkeuring van de eigenaar. Jos Vander Velpen, de voorzitter van de Liga, toonde zich niet alleen bezorgd over de nieuwe methodes, maar ook over de mogelijkheid dat de verkregen informatie zou gebruikt worden door politie en eventueel als bewijsstuk zou dienen voor het gerecht.

Naast de Liga voor de Mensenrechten werd onder meer ook nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Beroepsjournalisten (VVJ) Pol Deltour, administrateur-generaal van de Staatsveiligheid Alain Winants en het hoofd van het ADIV Michel Hellemans gehoord.

Bron » De Morgen