Voormalige Bende van Nijvel-speurders pikken uitlatingen van minister Geens niet

De cel Delta, de speurders in Dendermonde die midden jaren tachtig het onderzoek naar de bende van Nijvel voerden, pikken de uitspraken van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) niet. Die had het in de Kamercommissie dinsdag nog over een “manipulatie” van het onderzoek. “We zijn niet gemanipuleerd”, klinkt het.

Na minister Geens had woensdag ook Christiaan De Valkeneer, het huidige hoofd van het Bende van Nijvel-onderzoek, nog eens herhaald dat het onderzoek naar de Bende van Nijvel werd gemanipuleerd. Beiden noemen geen namen, maar de speurders uit Dendermonde voelen zich geviseerd.

“Ze zijn verontrust over de manier waarop het nieuws over manipulatie van het onderzoek naar de Bende van Nijvel naar buiten wordt gebracht”, zegt Walter Damen, de advocaat van enkele van die speurders uit Dendermonde. De speurders en de voormalige onderzoeksrechter vinden dat ze met de recente onthullingen vals beschuldigd worden.

“Politici en andere mensen nemen standpunten in in het kader van een lopend gerechtelijk onderzoek en dat wordt verkocht als waarheid”, aldus Damen. “Wij vragen om enige voorzichtigheid aan de dag te leggen. We vragen respect voor het geheim van het onderzoek.”

Het is al langer oorlog tussen de Waalse speurders van de cel Brabant-Wallon in Jumet, die het onderzoek naar de Bende van Nijvel voeren, en hun voorgangers van de cel Delta in Dendermonde.

Het huidige team, onder leiding van de Luikse procureur-generaal Christian De Valkeneer, verwijt de cel Delta van onderzoeksrechter Freddy Troch het onderzoek in de jaren tachtig te hebben verknoeid. De gewezen onderzoekers zijn daar drie jaar geleden urenlang voor ondervraagd en één speurder zat zelfs vijf dagen in de cel.

Twee keer geknoeid

Wat wordt de cel Delta dan verweten? Toen de nieuwe Bende-speurders het lijvige dossier bestudeerden, struikelden zij over twee belangrijke mijlpalen in het onderzoek: de vermeende betrokkenheid van Philippe ‘Johnny’ De Staerke bij de laatste Bende-overval in Aalst en de twee zoekoperaties naar bewijsmateriaal in het kanaal in Ronquières.

Philippe ‘Johnny’ De Staerke was de leider een bende dieven, inbrekers en overvallers die het vaak gemunt had op warenhuizen. Op basis van de getuigenis van zijn vriendin Yvette V. werd De Staerke door Troch en zijn mannen beschouwd als de man die op 9 november 1985 voor rekening van de Bende van Nijvel op verkenning trok naar de Delhaize van Aalst.

Maar die verdenking werd nooit hard gemaakt en De ­Staerke werd buiten vervolging gesteld.”Geen wonder”, aldus de nieuwe Bende-speurders. “Er zijn geen materiële aanwijzingen gevonden dat De Staerke betrokken was bij de overval. De verhoren van zijn vriendin en haar dochter bulken van de ingefluisterde antwoorden. De Staerke had alleen het ideale profiel om een verdachte te zijn. In werkelijkheid werd hij ingeschakeld als lokaas om het onderzoek op een dwaalspoor te zetten. De cel-Delta is daar ingetrapt. Bewust of niet”, klinkt het.

Wapens in kanaal

En dan is er nog de vondst van wapens en ander bewijsmateriaal in het kanaal Brussel-Charleroi in Ronquières. Dat gebeurde één jaar na de laatste overval, door speurders onder leiding van de Dendermondse onderzoeksrechter Freddy Troch. Die wapens werden bij verschillende aanslagen gebruikt.

Maar het nieuwe onderzoeksteam uit Charleroi dat het dossier overnam, ontdekte in 2013 dat die wapens er later waren gelegd dan eerst was aangenomen. Niet meteen na de overval, maar wellicht een jaar erna. De eerste groep speurders uit Dendermonde zou zich dus om de tuin hebben laten leiden. “Maar door wie de onderzoekers zich hebben laten manipuleren, dat weten we niet”, aldus De Valkeneer.

Bron » Het Nieuwsblad