Korpschef Aalst: “Agenten die met de vermeende Reus samenwerkten, zijn er niet goed van en voelen zich ook slachtoffer”

Christiaan B., de vermeende ‘Reus’ van de Bende van Nijvel, werkte voor zijn pensioen nog jarenlang bij de lokale politie van Aalst. Agenten die samenwerkten met de man zijn zeer aangedaan over de recente onthullingen rond B. “Zij voelen zich ook slachtoffer in deze zaak.”

Samen met zo’n 50 andere oud-rijkswachters ging Chris B. in 2001 aan de slag bij de politie van Aalst, na de politiehervorming. De man, die op zijn sterfbed bekende lid te zijn geweest van de Bende van Nijvel, werkte er tot 2010. Er zijn dus nog heel wat huidige agenten bij de politiezone Aalst met de vermeende ‘Reus’ hebben samengewerkt. Dat nieuws heeft er flink ingehakt bij die personen, zegt korpschef Jürgen Dhaene in De Ochtend op Radio 1.

Als politieman benadrukt Dhaene wel dat de betrokkenheid van B. bij de bende nog altijd een vermoeden is, “tot het bewijs van tegendeel”.

Door merg en been

Hoe dan ook: “Oftewel heb je er jarenlang mee samengewerkt wetende dat het mogelijk een persoon is die op u geschoten zou kunnen hebben, want we mogen niet vergeten dat er bij de laatste overval van de Bende in Aalst op de politie geschoten is”, aldus Dhaene. “Maar er is ook een aantal collega’s bij ons die op de Bende van Nijvel geschoten hebben. In het ene of het andere geval gaat dat door merg en been en is dat natuurlijk een schok voor die mensen.”

Niet kunnen slapen

Sinds zaterdag, toen het nieuws over B. bekend werd, wordt er veel over de zaak gesproken onder collega’s, zegt de korpschef nog. Zijn korps werkt ook mee met de onderzoekers en geeft hen informatie. “Een feit is dat het iets doet met ons. Er zijn verschillende mensen bij ons die er niet goed van zijn niet, die niet kunnen slapen en die het moeilijk hebben om ermee om te gaan.”

“Er zijn uiteraard slachtoffers -en het volle respect voor de slachtoffers van de Bende van Nijvel-, maar de collega’s die jarenlang met die persoon hebben samengewerkt voelen zich ook slachtoffer in die zaak”, klinkt het verder.

Herdenking

In Aalst vindt er ieder jaar op 9 november een herdenking plaats voor de slachtoffers van de aanval op de lokale Delhaize in 1985 door de Bende van Nijvel. “De herdenking zal zwaar worden. Er zullen veel mensen zijn die met veel vragen zitten. Het zal anders zijn dan de voorbije jaren.”

Bron » Het Nieuwsblad