Tientallen tips over Bende van Nijvel na uitzending ‘Faroek’

Na de uitzending op VTM van Faroek over over de Bende van Nijvel hebben de speurders een veertigtal nieuwe tips ontvangen.

In het onderzoek naar de Bende van Nijvel doet het parket opnieuw een oproep naar getuigen. Deze keer willen ze spreken met mensen die meer weten over de zoekactie in het kanaal van Ronquières in 1986. Daar is sprake van 3 mannen die zeiden dat ze rijkswachters waren en die aan een duikersteam gevraagd hebben om een zak met wapens boven te halen.

De speurders hebben sterke aanwijzingen dat het onderzoek naar de Bende van Nijvel gemanipuleerd is. Daarnaast zijn ze op zoek naar één van de daders met een opvallende geboorteplek in zijn nek én een garagist die een rode auto zwart heeft gespoten.

Eric Van De Sypt, de woordvoerder van het federaal parket, praatte in ‘Faroek’ uitgebreid over het onderzoek en nieuwe elementen daarin en geeft een stand van zaken. De programmamakers kregen naar eigen zeggen ook uitzonderlijk toegang tot het dossier en kregen een aantal voorwerpen te zien die kunnen gelinkt worden aan de bende.

Eén van de mogelijk nieuwe elementen in het onderzoek zijn de wapens die in 1986 zijn teruggevonden in het kanaal van Ronquières. Op 6 november 1986 werden er in het kanaal in Ronquières zakken ontdekt met bewijsmateriaal dat de feiten van de Bende van Nijvel aan elkaar linkt. Er werden toen een kogelwerend vest, een pistool dat van een politieagent werd gestolen en munitie aangetroffen. Maar een onderzoek van deze bewijsstukken, door de onderzoeksrechter gevraagd in 2009, toonde aan dat de gevonden voorwerpen, die nog in goede staat waren, pas kort voor de vondst in het water waren gegooid.

Het was deze vondst die aanleiding gaf om te spreken van manipulaties van het onderzoek naar de Bende. In 1985 heeft een duiker van de politie in het kanaal gedoken en geen voorwerpen gevonden. In november 1986 vonden speurders plots wel die plastieken zakken. Die eerste duiker kon niet meer ondervraagd worden, want hij is intussen overleden.

Onderzoek gemanipuleerd

Faroek sprak wel met zijn toenmalige assistent. “Hij was een heel goede duiker en werkte vaak voor de politie. Hij werkte perfect”, getuigt die assistent. Ook het federaal parket heeft nu redenen om te denken dat het onderzoek gemanipuleerd is.

“We denken nu dat die zakken er later zijn achtergelaten. Op basis van wetenschappelijk onderzoek kunnen we zelfs stellen dat die zakken niet langer dan 24 of 48 uur in het water hebben gelegen, tot ze in november 1986 werden bovengehaald. Wie dat heeft gedaan en waarom, dat weten we nog niet”, zegt Van Der Sypt in Faroek.

Het federaal parket doet daarom oproep aan getuigen die in die periode verdachte personen of voertuigen hebben gezien aan het kanaal van Ronquières. Nog een nieuw element in het onderzoek is een jutten zak die gevonden is aan het kanaal van Ronquières. De assistent van de duiker zegt dat die er is gevonden met mogelijk verdachte voorwerpen in. Die zou echter door drie rijkswachters weggehaald zijn en die is volgens ‘Faroek’ nergens meer te vinden.

Er is ook geen sprake van de jutten zak in het onderzoek uit die tijd. Het is ook niet geweten wat er in zat. Voorts is er nog het onderzoek naar een Golf die gebruikt werd door de Bende van Nijvel bij de overval op de Delhaize van Beersel in december 1983 en die in oktober gestolen was aan het restaurant Aux Trois Canards in het Waals-Brabantse Ohain.

Het ging om een rode Golf die echter bij de overval in Beersel in het zwart geschilderd was. “De Golf was herschilderd in het zwart en dat was redelijk professioneel gedaan”, zegt Van Der Sypt. Eén van de overvallers was 1,90 meter groot en had een opvallende wijn- of geboortevlek in zijn nek.

Ook rond de zaak van de jutten zak, de persoon met de wijnvlek en de Golf doet het federaal parket een uitdrukkelijke oproep naar getuigen die het onderzoek kunnen vooruit helpen. “Misschien heeft iemand de persoon met de wijnvlek gekend of kent die nog”, aldus de woordvoerder. Voorts wordt nog altijd onderzoek gedaan naar DNA dat is teruggevonden op een kraag van een kogelvrije vest.

“Dat wordt verder onderzocht en is deel van de verfijning van het onderzoek”, aldus de woordvoerder van het federaal parket. Van Der Sypt kon daarover geen details geven. Van der Sypt zegt ook nog dat het federaal parket alles gaat doen om tot een sluitstuk te komen in het onderzoek, maar kan niet inschatten wat het antwoord zal zijn. “We zoeken naar materiële elementen om mogelijke verdachten te linken aan feiten van de Bende. We zetten echt alles op alles”, aldus de woordvoerder van het parket.

Alle tips zijn welkom op het telefoonnummer 0800/30.300 of via opsporingen@police.belgium.eu.

Bron » Het Nieuwsblad