“Gerecht kondigt vrijdag aan dat onderzoek Bende van Nijvel stopgezet wordt”

Het federaal parket roept vrijdag om 11.30 uur in het kader van het onderzoek naar de Bende van Nijvel de pers bijeen in het Justitia-gebouw in het Brusselse Haren. Volgens bronnen dicht bij het dossier zou dan aangekondigd worden dat het het onderzoek stopgezet zal worden.

Momenteel werkt nog een tiental agenten voltijds aan de zaak. Het gerechtelijk dossier loopt al meer dan 40 jaar.

De Bende van Nijvel pleegde tussen 1983 en 1985 verschillende brutale overvallen, vooral op warenhuizen. Er vielen in totaal 28 dodelijke slachtoffers. Trieste uitschieter was de overval van de gemaskerde gangsters op de Delhaize in Aalst, met acht doden tot gevolg. Ondanks de inzet van nieuwe technieken en enkele arrestaties leverde het onderzoek nooit iets concreets op.

Wetswijziging

Het gerechtelijk onderzoek naar de Bende zou normaal dertig jaar na de laatste overval verjaard zijn, maar door een wetswijziging destijds kregen de speurders tot het jaar 2025 de tijd. Dat is 40 jaar na de laatste overval van 9 november 1985 in Aalst.

In 2018 kwam het dossier van zeker 2 miljoen pagina’s bij het federaal parket terecht. De zaak werd van A tot Z herbekeken, er volgden tal van nieuwe onderzoeksdaden. “Als er in de komende maanden geen doorbraak volgt, zal het dossier ten einde lopen”, klonk het in de zomer van 2022.

Brief aan nabestaanden

Eind vorige maand schreven verschillende kranten dat de nabestaanden van slachtoffers een brief van het gerecht gekregen hadden. Ze werden uitgenodigd om op 28 juni (nu vrijdag, nvdr.) in Brussel aanwezig te zijn. Hun advocaten leidden hieruit af dat het onderzoek mogelijk na 38 jaar afgesloten wordt.

De Kamer zette eind maart wel nog het licht op groen voor de afschaffing van de verjaringstermijn van ernstige moord- of roofmoordzaken. Concreet gaat het om misdaden die de bevolking “ernstige vrees hebben aangedaan” of “tot doel hadden de basisstructuren van het land te ontwrichten”.

Bron » Het Laatste Nieuws