Federaal parket zet onderzoek naar Bende van Nijvel officieel stop: “Helaas hebben we de waarheid niet kunnen bovenhalen”

Het onderzoek naar de Bende van Nijvel is stopgezet. Dat heeft het federaal parket meegedeeld aan de slachtoffers en nabestaanden. Bijna 40 jaar na de laatste overval zijn de daders nooit gevonden. “Helaas hebben we de waarheid niet kunnen bovenhalen”, aldus federaal procureur Ann Fransen.

“Ik had jullie liever in andere omstandigheden ontmoet want de boodschap die we jullie vandaag brengen is niet aangenaam en valt ons zwaar”, zei federaal procureur Ann Fransen aan de pers. Daarvoor had ze de nabestaanden en slachtoffers al ingelicht.

Het onderzoek naar de Bende van Nijvel was sinds februari 2018 in handen van het federaal parket. “Er zijn kosten noch moeite gespaard om te pogen tot een doorbraak te komen”, aldus de procureur. “De onderzoeksrechter en federaal magistraat hebben samen met een ploeg toegewijde politiemensen de laatste 5 jaar alle onderzoekspistes en informaties in het dossier opnieuw onder de loep genomen.”

Zo werden ruim 1.800 tips bekeken, bijna 600 DNA-stalen afgenomen (technieken die in de jaren 80 en 90 niet zo geavanceerd waren), meer dan 2.700 vingerafdrukken vergeleken en zelfs meer dan 40 stoffelijke overschotten opgegraven, liet het federaal parket weten.

Maar dat alles heeft dus niets meer opgeleverd. “Spijtig genoeg hebben al deze inspanningen niet geleid tot het ophelderen van de feiten die worden toegeschreven aan de Bende van Nijvel.”

Een “mokerslag”

Het dossier gaat nu naar de raadkamer, waar het parket zal vragen om het onderzoek formeel af te sluiten. “We zijn net als de onderzoeksrechter van mening dat alle mogelijke onderzoeksdaden werden verricht. We kunnen vandaag jammer genoeg niet anders dan vaststellen dat er geen verdere actieve onderzoeksdaden meer kunnen worden gesteld in dit dossier.”

“De reden waarom wij magistraat of politiemensen geworden zijn, is om gerechtigheid te doen geschieden. Voor de slachtoffers en hun nabestaanden is dit ongetwijfeld een nieuwe mokerslag”, besloot de federaal procureur.

Het dossier rond de Bende van Nijvel kan niet meer verjaren sinds een recente wetswijziging. Nabestaanden en slachtoffers kunnen eventueel nog bijkomende onderzoeksdaden vragen. In theorie kan het onderzoek heropend worden, als er nieuwe nuttige informatie bovenkomt.

Bron » VRT Nieuws