Bende-overlever David Van de Steen haalt uit na stopzetting onderzoek: “Niemand hoeft mij nog te vertellen hoe corrupt het er al 40 jaar aan toe gaat”

David Van de Steen, die als kind bij de overval van de Bende van Nijvel in Aalst werd neergeschoten en het als enige van zijn gezin overleefde, laat via sociale media weten waarom hij vandaag niet aanwezig was op een speciale bijeenkomst van het parket met de nabestaanden van de slachtoffers. Op Facebook spreekt hij van “een onbekwame en corrupte justitie”.

In het Justitia-gebouw in het Brusselse Haren kondigde federaal procureur Ann Franssen even voor de middag aan dat het onderzoek naar de Bende van Nijvel officieel wordt stopgezet. Na jaren onderzoek “zijn er geen nuttige onderzoeksdaden meer mogelijk”, klinkt het. Ook al komt de beslissing niet onverwacht, het blijft voor veel nabestaanden een bittere pil om te slikken.

Bende-overlever David Van de Steen was vrijdag bewust niet aanwezig op de bijeenkomst. “Ik weiger pertinent om als een klein kind te moeten aanhoren wat ik wel en niet mag geloven over hun onderzoek”, schrijft de 48-jarige man op Facebook. “Niemand hoeft mij nog iets te vertellen hoe corrupt het er al 40 jaar aan toe gaat.”

Van de Steen werd bij de Bende-overval in Aalst van dichtbij neergeschoten in de Delhaize van Aalst en voor dood achtergelaten. Zijn ouders Thérèse en Gilbert en zijn zus Rebecca overleefden het niet. “Er worden tot op vandaag politieke en adellijke families beschermd”, luidt het op zijn Facebookpagina, en wie het tegendeel beweert, “kan aanschuiven bij het federaal parket”. “Ik kan en wil me niet meer de les laten spellen door een onbekwame en corrupte justitie.”

Bron » Het Nieuwsblad