Nabestaanden aanslagen Bende van Nijvel reageren verslagen

Na veertig jaar wordt het onderzoek naar de Bende van Nijvel stopgezet. De nabestaanden blijven met hun vragen zitten. “Wie het heeft gedaan, boeit me zelfs niet meer veel, maar waarom? Waarom hebben ze het gedaan?”

De slachtoffers van de Bende van Nijvel – overlevenden en nabestaanden ­– kregen vrijdagmorgen te horen dat het onderzoek wordt stopgezet. Die beslissing valt bijna veertig jaar na de laatste, meest bloedige aanslag van de Bende in Aalst, op 9 november 1985. In totaal kwamen 28 mensen om bij de aanslagen van de Bende.

“Eigenlijk zeggen ze: ‘Sorry, gasten, we hebben zoveel gedaan maar we kunnen geen 28 moorden oplossen’”, vertelt Ingrid Mulder, die haar zus verloor bij de overval in de Delhaize van Aalst. “Zelfs de vraag of het misschien meer was dan louter banditisme durven ze niet op te werpen.”

“Ik kan het niet loslaten zolang er geen gerechtigheid is”, aldus Mulder. “Mijn zus en kinderen hebben recht op de waarheid. Vandaag hoopte ik stilletjes dat de pers ongelijk had, en dat ze het onderzoek toch niet stil zouden zetten. Wie het heeft gedaan, boeit me zelfs niet zo veel meer, maar waarom? Waarom hebben ze het gedaan?”

“We moeten het doen met niets”

“Alleen de onverjaarbaarheid geeft me nog een beetje hoop”, vertelt Christine Nijs na afloop van de persconferentie. Haar broer en zijn dochtertje werden vermoord bij een overval in Aalst. “Ik was toen 24. De nacht waarop ze vermoord werden kan ik nog minuut per minuut navertellen. Ik ben naar hier gekomen met de hoop dat er nog iets zou uitkomen. Dat er toch iemand gestraft zou worden. Maar we zullen het moeten doen met niets. Daar ben ik kwaad over”, aldus Nijs.

“Mijn schoonzus zat erbij in de auto terwijl ze haar man en haar kind verloor”, vertelt Nijs nog. “Hoe ga je daarmee om? Antwoorden zouden helpen, maar die zijn er niet. We voelen ons vergeten.”

Manipulatie

Kristoff Palsterman was zestien toen hij zijn vader verloor bij de aanslag in Aalst. Hij is bitter. “Het begon al toen we de brief kregen dat we uitgenodigd werden vandaag. Een dag later stond al in de pers dat het was omdat het onderzoek zou afgesloten worden. Dat is een gebrek aan respect.”

“We hebben hier te horen gekregen dat alle pistes zijn onderzocht. Maar de juiste was er dan blijkbaar toch niet bij? We hebben niets nieuws gehoord. Ze wilden gewoon tonen dat ze gewerkt hebben. Als excuus omdat ze niets gevonden hebben. Dit dossier zit vol manipulatie.”

“De dood van onze vader heeft heel ons gezin uit mekaar getrokken. We kunnen dit niet zomaar vergeten en verder gaan met ons leven.”

David Van de Steen was negen toen de Bende van Nijvel zijn moeder, vader en zus vermoordde. Hij liet op Facebook weten dat hij niet aanwezig zou zijn op het persmoment. “Ik weiger om te moeten aanhoren wat ik wel en niet mag geloven over hun onderzoek.”

“Het gaat er corrupt aan toe”, vervolgt Van de Steen. “Op mijn 48 jaar hoeft niemand mij nog iets te vertellen over hoe corrupt het er precies aan toe gaat.”

Bron » De Standaard | Mark Eeckhaut, Yumi Demeyere