Overlever David Van de Steen: “Peter R. de Vries wou zijn tanden zetten in Bende-dossier”

David Van de Steen, de Aalstenaar die een kogel van de Bende Van Nijvel overleefde, had in het recente verleden contact opgenomen met de Nederlandse misdaadjournalist Peter R. de Vries. “Ik had hem willen vragen om zijn tanden eens te zetten in het Bende-dossier”, zegt Van de Steen, die vurig hoopt dat de misdaadjournalist de moordaanslag overleeft.

De dodelijke aanslagen van de Bende Van Nijvel in de jaren tachtig, horen ongetwijfeld bij de bekendste onopgeloste moorden van België. Op 9 november 1985 verloor David Van de Steen zijn beide ouders en zus bij een dodelijke raid op de Delhaize van Aalst. Acht mensen lieten het leven. David overleefde ternauwernood en werd geraakt in het dijbeen.

De Zwarte Cobra

Van de gebeurtenissen werd een boek geschreven door David en Annemie Bulté en een film gemaakt door Stijn Coninx: ‘Niet Schieten’. “Peter R. de Vries heeft dat boek eens tijdens een vakantie gelezen en schreef er lovende woorden over op Twitter. Wist je dat een van de pistes is dat er een Nederlandse connectie was met de Bende Van Nijvel? De Bende had een mercedes met Nederlandse nummerplaat als tweede auto, die meereed met de Golf GTI. Het Delta-speurdersteam heeft indertijd onderzocht of er een link was met het Nederlandse drugsmilieu. In de buurt van de Immerzeeldreef woonde toen een groep Nederlanders die niet werkten, maar wel volop geld uitgaven. Een hypothese is dat ze drugs invoerden via het nabijgelegen vliegveld aan de Affligemdreef en dat er een link was met de Nederlandse drugsbaas Henk Rommy, alias De Zwarte Cobra. Wij blijven ons afvragen of er op een of andere manier een Nederlandse connectie was met de Bende.”

Tanden zetten in Bende-dossier

David Van de Steen hoopte dat Peter R. de Vries mee zou helpen om de beruchtste cold case van België op te lossen. “Een goed jaar geleden hadden we een afspraak met hem in Amsterdam. Die is uiteindelijk door omstandigheden niet kunnen doorgaan, maar we waren zeker van plan om een nieuwe vergadering in te plannen. Tegen mij had Peter R. de Vries al gezegd dat hij graag zijn tanden eens zou zetten in het Bende-dossier”, zegt David. “Hij zou ons nog iets te vertellen hebben over DNA-onderzoeken en hoe men het hier misschien toch anders moest aanpakken.”

De overlever van de Bende van Nijvel hoopt dat Peter R. de Vries de moordaanslag overleeft. Ook David heeft zich al bedreigd gevoeld tijdens zijn zoektocht naar de waarheid. “Toen we het spoor van de corrupte rijkswachters volgden, na de onthullingen van Bonkoffsky, hing er een raar sfeertje. Mijn advocaat, meester Vermassen, heeft toen een brief met een kogel ontvangen.”

Bron » Het Laatste Nieuws