David Van de Steen: “Hij was fier dat hij één van die straffe mannen van de Bende was”

David Van de Steen verloor zijn ouders en zus tijdens de overval van de Bende van Nijvel in de Delhaize van Aalst en raakte zelf ook gewond. VRT NWS sprak met hem over de nieuwe ontwikkelingen in het dossier van de Bende. “Dit spoor is zo realistisch, zo echt. Het puntje van de ijsberg dat nog maar juist boven komt.”

“Een persoon die de familie heel goed kent, contacteerde me. Hij vertelde me dat de familie effectief bevestigde dat deze man lid was van de Bende van Nijvel. Hij was lid van de groep Diane en rijkswachter. Hij was ook wapengek en ging altijd oefenen in de Ardennen. En hij was daar wel fier op dat hij één van die straffe mannen van de Bende was geweest.”

Met deze informatie trok hij naar het gerecht, dat op zijn beurt aanklopte bij de familie. Van de Steen weet niet wat de familie juist heeft verteld tegen te speurders, maar ze wilde wel meewerken en bevestigde het verhaal.

Van de Steen zegt ook dat de Bende van Nijvel niet uit drie of vier leden bestond, maar dat ze met veel meer waren. “De personen werden gekozen op grootte, breedte en vergelijkbaarheden. De Bende had niet één “Reus” maar verschillende “reuzen”. Daarom ook dat “de Reus” in Nijvel er heel anders uitzag dan “de Reus” in Aalst. Dan krijg je twee verschillende getuigenissen. Maar één van die reuzen zou inderdaad deze man geweest zijn.”

Tijdens de overval in Aalst zouden zelfs twee “reuzen” aanwezig geweest zijn. “Er was een “Reus” waarmee ik oog in oog stond in de Delhaize en die mijn ouders doodschoot. Maar op hetzelfde ogenblik was er buiten een tweede “Reus” die op de rijkswacht aan het schieten was”, zegt David Van de Steen. De man waar het nu om gaat, zou de man zijn die in Aalst buiten op de rijkswachters aan het schieten was.

De grootvader van David Van de Steen was al langer overtuigd dat er moest worden gezocht in het milieu van rijkswachters en leden van de groep Diane. “Als wij dat uitspraken, dan werden we uit de zaal gezet. Als ik dat dan nu bekijk, zoveel jaren later, hij had wel gelijk”, zegt Van de Steen.

David Van de Steen verloor zijn ouders en zus tijdens de overval van de Bende van Nijvel op de Delhaize in Aalst en raakte zelf gewond tijdens de overval. Hij schreef er een boek over, dat nu verfilmd wordt door regisseur Stijn Coninx.

Bron » VRT Nieuws