"Kreeg Mobutu eindelijk zijn zin?"
Schramme was gisteren in Brazilië voor geen commentaar bereikbaar, maar de advocaat die zijn geval verleden jaar in april voor het opperste gerechtshof te Brasilia behandelde, meester Backx van Buggenhout, zei dat zijn cliënt al vele jaren zijn eigen idee heeft van de Belgische manier van doen.
"Die heksenjacht op Jean Schramme begon al toen hij van Bukavu naar België terugkeerde", aldus Meester Backx van Buggenhout. "In die dagen was het vooral het hoofd van Belgische staatsveiligheid die het hoofd van mijn cliënt wou. Schramme had bij zijn terugkeer drie zwarte adoptiekinderen bij, zonen van Katangezen die met hem tegen het ANC hadden gestreden, en tijdens de ultieme dagen van Bukavu waren gesneuveld. Het hoofd van de Belgische staatsveiligheid wou toen deze kinderen stante pede naar Congo terugzenden omdat ze geen officiële documenten bij zich hadden. Hun terugkeer zou onvermijdelijk hun dood hebben betekend. Gelukkig werden deze plannen toen gedwarsboomd."
"Terwijl mijn cliënt in Portugal een kippenfokkerij uitbaatte, werden in België systematisch berichten verspreid dat hij betrokken was bij verschillende staatsgrepen in diverse Afrikaanse landen. Schramme arriveerde in 1974 in Brazilië, en zette sinds die dag geen voet buiten de landsgrenzen. Toch bleek de Belgische staatsveiligheid rapporten te bezitten dat hij in Paraguay een paramilitaire veiligheidsorganisatie leidde, die de regering daar een handje toestak bij het verhoren en folteren van allerlei opposanten. In die rapporten werd zelfs gespecificeerd dat hij in Paraguay de bijnaam "El Tigre" droeg, wegens zijn "doortastende ondervragingsmethodes".
"Niettegenstaande de zeer zware straf die mijn cliënt in België kreeg, wil hij zelf over de hele affaire niets meer horen. Volgens zijn eigen woorden heeft hij met België absoluut geen uitstaans meer. Hij is ervan overtuigd dat Mobutu nu toch eindelijk zijn zin heeft gekregen. Zaïre vroeg al in 1974 Schrammes uitwijzing uit Brazilië. Daar kwam toen niets van in huis."
Bron: Gazet van Antwerpen | 18 April 1986