8,531

(8 replies, posted in Mededelingen)

Zeer interessant om de gedachten van de gebruikers te horen/lezen. De "markt" is inderdaad te klein en mensen zullen afhaken voor ze zich registreren terwijl ze misschien wel interessante zaken te vertellen hebben. De meeste grote krantenwebsites hebben hetzelfde probleem. Vanaf het moment dat ze een betalend model opstarten (bv. betalen voordat je artikels kan lezen) haken de meeste mensen af en daalt het aantal gebruikers aanzienlijk.

Dus kan je jezelf de vraag stellen hoe je veel mensen kan bereiken (wat toch een doel is van deze site) als je al een drempel maakt voordat mensen een artikel kunnen lezen of zich kunnen registreren voor het forum.

Een afgesloten gedeelte van het forum lijkt een interessante piste, maar ook daarover kan je veel vragen stellen:

  • Hoe denken mensen hierover die niet tot die kring behoren?

  • Over welke zaken moet je discussiëren? Op het huidige forum is ruimte genoeg om discussies te voeren of te starten.

8,532

(8 replies, posted in Mededelingen)

In een ander topic maakte forumlid K& de volgende opmerking waar ik als beheerder graag dieper op in wil gaan.

K& wrote:

Er zijn echter teveel plezanterikken op de sites zodat je best een betalende site moet uitbouwen willen we uit alle nonsens uit geraken.

Een terechte opmerking en eerlijk gezegd heb ik met mijzelf al verschillende keren een discussie gehad of ik nu een betalend model moet opstarten of niet. Tot op heden blijft het antwoord echter overduidelijk nee, en in de toekomst zal dit waarschijnlijk nog heel lang zo blijven.

Mensen laten betalen om toegang te krijgen of reclame zou natuurlijk wat extra zakgeld zijn voor mij, maar dat is niet de bedoeling van deze website. Ten eerste vind ik het voor mezelf moreel niet aanvaardbaar om voor deze website geld te vragen (deze site is er ter nagedachtenis aan alle onschuldige slachtoffers van de Bende van Nijvel) en ten tweede is deze website opgericht als een vrijwillig initiatief zonder winstoogmerk.

En ten derde is een site die gratis (en zonder reclame) is, zeer makkelijk te bereiken/bezoeken is. De drempel is zeer laag voor iedereen om zich te kunnen verdiepen in het dossier van de Bende van Nijvel en hierdoor slaag ik er ook in om redelijk veel bezoekers te lokken.

Je zou inderdaad kunnen zeggen dat een betalend publiek de discussies naar een hoger niveau zullen trekken net omdat ze heel gemotiveerd zijn. Dat klopt, maar zelfs een forumlid dat maar één keer iets zegt, kan een terechte opmerking maken. Het is net de kracht van het collectief dat dit forum tot iets uniek (?) maakt.

Ik sta natuurlijk open voor alle suggesties over dit onderwerp.

8,533

(511 replies, posted in Onderzoeksdaden)

En zijn de feiten van de Bende op dit moment nog een bedreiging voor de openbare orde? Ik denk het niet, of de waarheid moest zo schokkend zijn dat ze de fundamenten van onze democratische samenleving kan doen instorten. In dat geval is het voor de openbare orde net aan te raden dat de waarheid niet aan het licht komt. Daarom mijn pleidooi dat de nabestaanden hierover beslissen, net omdat zij zich geen zorgen moeten maken over de 'openbare orde' en een Openbare Aanklager wel.

8,534

(103 replies, posted in Mededelingen)

Aalst

Voor de mensen die zich afvragen waarom het topic over de aanslag in Aalst opeens nog maar 23 pagina's telt: dit komt omdat ik de discussie over wat forumlid Onderzoekbende vertelde in een apart topic heb geplaatst » Forum

8,535

(1,283 replies, posted in 1985)

Merovinger wrote:

Goed dat deze kinderen na al die jaren eindelijk eens hun verhaal mogen en kunnen vertellen.

Alles is relatief natuurlijk. In 1997 stond er al eens een interview in Humo » Interview Familie Palsterman

8,536

(1,221 replies, posted in 1985)

Uit De Bende van Nijvel en de CIA van Guy Bouten:

Tijdens de zomer van 2010 heeft journalist Guy Bouten een gesprek met Joost Van Stichel. Joost Van Stichel was in november 1985 dienstplichtige in de luchtmachtkazerne van Gavere:

"Rond 17 uur vertrok ik naar huis. Ik woonde in Aalst. Ik nam een douche, trok schone kleren aan en reed naar mijn vriendin in Braine-le-Comte via Ninove en Leerbeek. In Bierghes stond ik voor het rood vlak voor de weg Edingen-Halle, toen naast mij een donkere Golf opdook die net als ik uit de richting Heikruis kwam. Het was toen ongeveer 19 uur, denk ik, maar het kan ook later geweest zijn. Ik schrok want de inzittenden droegen carnvalsmaskers, van die rubberen spullen die het hele hoofd bedekken. De chauffeur klopte ongeduldig op zijn stuur en toen het licht op groen sprong, stoof hij rechtdoor naar de Route de Quenast."

"Ik reed in dezelfde richting en volgde de Golf tot die na twee zijstraten te hebben gepasseerd na zo'n driehonderd meter plots linksaf sloeg. Ik zag hem met gedoofde lichten op de oprijlaan staan vlak naast een villaatje. Aan die kant van de Route de Quenast staan maar een tiental woningen, want de weg duikt daar plots naar beneden het open veld in. Enkele kilometers verder ligt Rebecq-Rognon en net daarachter het bos van Houssière waar zo veel Bende-attributen zijn gevonden. 's Anderendaags vernam ik het nieuws van de moorddadige aanslag in Aalst. Later heb ik aan de rijkswacht van Aalst in de Denderstraat verteld wat ik gezien had. Ik herinner mij dat de planton alles opschreef. Maar ik heb hierover nooit iets vernomen. Daarom heb ik na de oproep van de Cel van Jumet in 2003 in het VRT-programma Ooggetuige opnieuw dezelfde verklaring afgelegd bij de politie van Aalst. Ook daarop volgde geen respons ..."

Het verhaal speelt zich ongeveer af tussen deze twee punten » Google Maps. Dankzij Google Street View moet je zelfs niet meer buitenkomen om dit stuk te bekijken.

8,537

(115 replies, posted in Speurders)

Blijkbaar kende Ruth majoor Bougerol (goed). Dat zou toch moeten blijken uit een huiszoeking in 1999:

Claudine M., de eerste echtgenote van majoor Bougerol: "Tijdens de laatste huiszoeking in 1999 waren er drie speurders aanwezig. Lachlan en zijn collega Burnie waren ernstig aan het werk. Toen kwam de majoor binnen en was het direct handje-klap avec ce type farfelu Lionel Ruth. Ze lachten en tapten moppen."

8,538

(95 replies, posted in Andere Personen)

Claudine M., de eerste echtgenote van majoor Bougerol, wil niet langer zwijgen. Ook zij werd geraakt door het boek van Guy Bouten:

"Zijn bijnaam was 'le Stratège'. Strategie is altijd zijn dada geweest. Na zijn vertrek bij de Jagers te Voet in Charleroi in 1970 verbleven we in het West-Duitse Euskirchen. Daar had hij bijna dagelijks contact met de verkenners van de Équipes Spéciales de Reconaissance en de Amerikaanse Special Forces. Wij waren bijna buren want onze kazerne bevond zich naast de hunne. Mijn man kreeg een speciale opleiding in de Amerikaanse legerbasis Fort Bragg in North Carolina. Daarna kreeg hij van de Amerikanen nog een cursus antiterrorisme en psychologische oorlogsvoering in Taiwan. Hij was vaak uithuizig zonder te zeggen waar hij verbleef. Dat gebeurde ook in de periode 1981-85 toen we al lang naar België waren teruggekeerd en hij afwisselend werkte in de legerbibliotheek in Evere en in het hoofdkwartier van de landmacht in Tervuren. 'Missions spéciales', zo luidde het dan. Ooit was ik getuige van een ontmoeting met een Amerikaan van wie de naam Bill Atkins luidde, in een wegrestaurant ter hoogte van Nijvel. Ik moest in de auto blijven zitten. De majoor was dik bevriend met Bernard Mercier, de ballistische expert Claude Dery en docteur Nancy, allen lid van zijn clubje in de abdij van Aulne."

- Deze, door de Amerikanen betaalde opleidingen, doen vermoeden dat Bougerol een betaalde agent was voor Amerikaanse geheime diensten.

"Oh, de zondag gingen de heren naar de mis, ze waren streng katholiek maar vergis u niet: 's avonds zaten ze bij de hoeren. Af en toe had hij contact met baron de Bonvoisin. De conversatie verliep dan heel gedistingeerd maar zodra de edelman zijn rug had gedraaid, stak hij een middelvinger in de lucht. De majoor bezat twee privételefoons. Allebei achter slot en grendel. De ene in zijn privéslaapkamer want na een tijd deden we chambre à part, de tweede in de secretaire in de keuken. De familie mocht er onder geen beding aankomen. Hij kon zeer agressief uit de hoek komen. Op een keer heeft hij jongens die op straat te veel lawaai maakten, beschoten met zijn riotgun (!). Hij bezat twee exemplaren in een zelfgemaakte tas in zijn slaapkamer. Met hem viel niet te leven. Een egocentrische, agressieve man die over lijken ging."

"We hebben driemaal een huiszoeking gehad. De eerste keer in 1981 toen er van de Bende nog geen sprake was. En daarna tweemaal door de Cel Waals Brabant. Die laatste keer in 1999 waren er drie speurders aanwezig. Lachlan en zijn collega Burnie waren ernstig aan het werk. Toen kwam de majoor binnen en was het direct handje-klap avec ce type farfelu Lionel Ruth. Ze lachten en tapten moppen."

"Door uw boek heb ik de naam Bouhouche in de oren geknoopt. Mijn ex had sporadisch telefonisch contact met hem. Ik weet ook van die keer dat hij in de buurt van de avenue Hippocrates in Woluwe garages en een appartement van Bouhouche heeft gecontroleerd. En in Brugge huurde hij een appartement en een garage. Waarschijnlijk om een of andere maîtresse in onder te brengen of misschien toch voor zijn missions spéciales. We zijn op de autoweg Luxemburg-Namen eens in een kettingbotsing terechtgekomen waarbij ik een whiplash opliep. De majoor zat aan het stuur met naast hem zijn Libanese vriend Victor El Khoury. Plots was mijn man verdwenen. Dan zijn enkele personen opgedaagd die El Khoury in veiligheid hebben gebracht, terwijl ik in een ambulance werd afgevoerd. Ik ben er zeker van dat ze tot de militaire veiligheidsdiensten behoorden. De verzekering is nooit tussengekomen. Er mocht van dat ongeval blijkbaar geen spoor achterblijven. Waarom?"

"Ik lees in jouw boek dat El Khoury gesignaleerd werd als een van de laatste bezoekers van de weverij in Temse waar de Bende zeven kogelvrije vesten stal. Ik weet in elk geval dat de Libanees een bijzonder gevaarlijke man was. Soms logeerde hij bij ons. En dan was er die keer dat de RTBF een reconstructie uitzond van de overval op de Delhaize in Aalst. Mijn man stond in de keuken naar de televisie te kijken. En maar commentaar geven. 'Dat was niet goed. Ze hadden dit moeten doen.' En patati en patata. Kortom, hij was niet te spreken over de werkwijze van de overvallers. Kunt u zich dat voorstellen? Toen ik mijn verontwaardiging uitdrukte, maakte hij meteen duidelijk dat hij aan een advocaat of notaris, ik weet het niet meer precies, geheime documenten in bewaring had gegeven die indien hem iets zouden overkomen, 'pouvaient faire sauter le  royaume'."

"Na de publicatie van je boek bedreigde hij mijn zoon tijdens een toevallige ontmoeting op straat. Hij dreigde hem de keel over te snijden. Mijn zoon wil nu van naam veranderen. Bij mijn dochter Marie werden de remmen van haar auto gesaboteerd. Ze werd zelfs op de ring rond Charleroi ter hoogte van Marchienne-au-Pont beschoten, vlak bij het rusthuis waar de moeder van mijn ex toen verbleef."

Bron: De Bende van Nijvel en de CIA, Guy Bouten

8,539

(511 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Ik denk dat jij mij totaal verkeerd hebt begrepen. Dit dossier nadert zijn einde. In 2015 is het onderzoek (op dit moment) onherroepelijk voorbij. De vraag is nu, hier in dit topic, of het dossier moet verjaren of dat er een nieuwe wet moet komen die ervoor zorgt dat onderzoekers nog steeds verder kunnen speuren naar de daders (eventueel tot in het oneindige).

Ik kan hierover wel een mening hebben, maar die is eigenlijk niet belangrijk. Ik denk dat enkel de nabestaanden hierover een beslissing mogen nemen. Als een meerderheid van hen beslist om justitie verder te laten zoeken, dan moeten wij (als maatschappij) hiervoor respect hebben en de nodige mankracht en financiële middelen vrij maken.

Als zij echter beslissen dat verder zoeken geen zin heeft, dan hebben wij als maatschappij ook niet het recht om iets anders te beslissen.

In dat licht is de mening Nathalie Palsterman zeer belangrijk/interessant.

8,540

(511 replies, posted in Onderzoeksdaden)

In het interview met Nele en Nathalie Palsterman dat deze week in Humo staat (zie hier voor een paar citaten » Forum), gaat het op een bepaald moment over de verjaring van het onderzoek. Interessant, omdat ik vind dat alleen de nabestaanden het recht hebben om te zeggen wat er met het onderzoek moet gebeuren.

Humo: Een paar weken geleden stelde procureur De Valkeneer van Charleroi voor om het dossier te laten kwalificeren als misdaad tegen de mensheid, zodat het nooit kan verjaren. Wat vinden jullie daarvan?

Nathalie Palsterman: "Zelfs als dat al zou kunnen, dan nog vind ik dat geen goed idee. Als ze ooit nog één van de daders pakken - wat volgens mij al een utopie is - dan nog zijn er volgens mij door de jaren heen zoveel procedurefouten gemaakt dat ze hem toch nooit meer kunnen veroordelen. Soms denk ik dat ze er maar beter mee stoppen. Als ze het onderzoek afsluiten en laten verjaren, komt er misschien nog iemand met de waarheid naar boven. Als ze het heel ons leven laten opstaan, dan zullen we heel ons leven niets weten."