Iemand een idee wat het "wapenbedrijf De Keyser" is en waarom de Bendecommissie dit wou inzien?
Dat wapenbedrijf is natuurlijk gewoon Dekaise.
You are not logged in. Please login or register.
Bende van Nijvel → Posts by Ben
Iemand een idee wat het "wapenbedrijf De Keyser" is en waarom de Bendecommissie dit wou inzien?
Dat wapenbedrijf is natuurlijk gewoon Dekaise.
Lionel Ruth: (...) "De vijf tekeningen zijn telkens gemaakt op basis van één getuigenis. Bij foto 12 kon de getuige zich, zoals u ziet, enkel de ogen herinneren."
Bron: De Morgen | 20 Oktober 1998
(...) "Wat de man op foto 15 onder zijn kin houdt, lijkt bijvoorbeeld op een pijp, maar is wel degelijk de loop van een riotgun", aldus Ruth. "Omdat de getuige het zich zo herinnerde.
Bron: De Morgen | 20 Oktober 1998
In 2012 stond hij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op de lijst van het Vlaams Belang in Denderleeuw.
Vlaams Belang heeft als eerste partij in Denderleeuw haar volledige lijst voorgesteld. Die telt 13 vrouwen en 12 mannen. (...) Nog enkele opvallende kandidaten zijn (...) Paul Wenner, uitbater van Visvijver Manchet. (...)
Bron: Het Laatste Nieuws | 29 Juni 2012
(...) De Barsy is alvast niet geneigd zich te vertonen op Luxemburgs grondgebied. In mei 1996 werd hij door een Luxemburgse rechtbank bij verstek veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf en 250.000 frank boete wegens witwassen van gestolen aandelen. De Barsy had gepoogd aandelen, die gestolen waren van een 90-jarige Brusselse rentenier, bij een Luxemburgse bank te incasseren. De Barsy was daarbij vergezeld van Maurice Lammers, een gekend figuur in politiek extreem-rechtse hoek. Ook Lammers werd veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf.
Lees hier het hele artikel » Nieuws
Parlementaire Commissie mag gerechtsdossiers inkijken
De parlementaire onderzoekscommissie die belast is met het onderzoek naar de strijd tegen banditisme en terrorisme, heeft van het gerecht toestemming gekregen om een aantal concrete dossiers in te kijken. De commissie heeft aan de voorzitter van de kamer gevraagd om haar mandaat tot het eind van dit jaar te verlengen.
Na talrijke incidenten die schering en inslag waren bij het verloop van de vergaderingen van de commissie, vond op initiatief van minister van justitie Wathelet een ontmoeting plaats tussen de commissie en de procureurs-generaal. Dit onderhoud heeft klaarheid gebracht over de scheiding der machten en de bevoegdheid van de commissie. Ook is er een akkoord tot stand gekomen waardoor de commissie een kopie van bepaalde dossiers zal kunnen bedingen.
Meer bepaald zal de commissie - voor wat het district Bergen betreft - reeds inzage krijgen in het dossier Latinus, de zaak rond l'Auberge Chevalier, het wapenbedrijf De Keyser (*) en het dossier rond restaurant les Trois Canards. Het betreft hier volgens commissievoorzitter Bourgeois merkwaardige dossiers. De commissie zal derhalve het verzoek in overweging nemen om de hulp in te roepen van een onderzoeksrechter in hoedanigheid van deskundige. Een beslissing terzake moet nog komen. Anderzijds zullen de voorzitter van de commissie en diens verslaggevers - onmiddellijk na Pasen - een onderhoud hebben met de procureur-generaal van Brussel met de bedoeling bepaalde dossiers in handen te krijgen.
Bron: De Tijd | 17 Maart 1989
(*) Iemand een idee wat het "wapenbedrijf De Keyser" is en waarom de Bendecommissie dit wou inzien?
(...) Niet dat elk van die officieren daarom als lobbyman kan worden geprofileerd. Een rechtstreekse band met de militaire industrie is soms ver te zoeken. En toch. Waar ligt de grens ? Zo zetelen luitenant-generaal Robert Cauchie (62 j.) en generaal-majoor vlieger Hugo Cloeckaert (65 j.) in de raad van bestuur van het Brusselse bedrijfje Modulmed, gespecializeerd in de aanmaak van transporteerbare hospitaalmodules en begin jaren '80 opgericht door Pierre Bersani, een Belgisch ingenieur met Zwitser domicilie.
Modulmed heeft ook een 75 %-filiaal in Zwitserland, Modulmed SA. Zegt Cloeckaert: "We werken zowel voor de militaire als voor de burgersector. Zo leverden we onlangs modules aan de Kenyase overheid. "Het laatste contract met het Belgisch leger dateert van '86: Modulmed leverde toen 4 hospitaalmodules (of 16 containers).
Het bedrijf hapt op dit ogenblik naar adem. De omzet slabakte in drie jaar tijd ('91-'93) achteruit van 215 naar 72 miljoen frank. "We bevinden ons een dode periode," legt Hugo Cloeckaert uit. "Maar we maken ons op om mee te dingen aan een militaire offerte in Italië." Robert Cauchie in '86 nationaal bewapeningsdirecteur en van '88 tot '93 commandant van de Belgische Strijdkrachten in Duitsland is hierover formeel: "Ik weiger contact te hebben met om het even welk leger of gebruik te maken van mijn naam en graad. Modulmed trok mij aan voor m'n ervaring in de administratie en het bestuur. Ik beperk mij tot de private markt."
Bron: Trends Magazine | 17 1pril 1995
Volgens Vos moordcommando Aalst = Bruylants & Toumaniantz?
In Aalst was er geen enkele dader die even groot was als de reus in Overijse.
Het was Gérard Bihay die het verhaal van de Reus van een vrouw gehoord heeft. Bihay heeft het later nog eens verteld in een Franstalige tv-reportage zonder de naam van de rijkswachter te willen vernoemen wegens anders schending van onderzoek. Maar blijkbaar was die getuigenis dus 'waanzinnig'. Een verhaaltje voor de vuilbak dus:
"Reus van bende mocht niet worden opgepakt"
"De reus van de bende is nog steeds op vrije voeten. En hij is gekend. Een getuige heeft de reus van de bende herkend. Die man is betrokken bij zeventien van de 28 bendemoorden. We hebben dit nooit mogen onderzoeken." Met deze onthutsende en zeer verontrustende verklaring beëindigde gisteren het BRTN-programma Panorama een documentaire over de bende van Nijvel. Gisteravond reageerden prompt enkele onderzoekers en leden van de parlementaire bendecommissie: "Voor zover ons bekend is die zaak wel degelijk onderzocht maar is het spoor op niks uitgelopen. Onder andere omdat de getuige in kwestie niks wil verklaren."
Begin van het getuigenverhaal: een rijkswachter in Waver hoort vertellen dat een vrouw de reus van de bende herkend heeft. De reus zou een andere rijkswachter zijn.
Drie rijkswachters van het district Waver die in het bendedossier gewerkt hebben, worden verscheidene keren ondervraagd door de bendecommissie in 1989. Met geen woord reppen ze over de mysterieuze getuige. Als de commissie haar werkzaamheden afgesloten heeft, neemt één van de rijkswachters contact op met de commissievoorzitter André Bourgeois. In het bijzijn van nog andere personen ontvangt Bourgeois, op dat ogenblik geen commissievoorzitter meer, toch de rijkswachter. De man vertelt dat hij heeft horen zeggen dat een vrouw de reus herkend heeft. Volgens de rijkswachter is de vrouw meerdere keren ondervraagd maar heeft ze telkens gezegd, "Al word ik duizend keer ondervraagd, ik zeg niks."
Naar verluidt heeft Bourgeois de man de raad gegeven alles op papier te zetten en hem die brief te bezorgen. Die brief zit momenteel in het archief van de Kamer en kan enkel worden ingekeken als men toestemming heeft van het bestuur van de Kamer. Een kopie ging naar onderzoeksrechter Lacroix die in Charleroi aan het bendedossier werkte. Lacroix stuurde opnieuw enkele mannen uit die echter onverrichterzake terugkeerden. Het spoor liep dood en werd «waanzinnig» genoemd.
Volgens enkele onderzoekers nu, zijn echter onvoldoende inspanningen geleverd en is deze piste doelbewust tegengehouden.
Wie ook gelijk heeft, een deel van het slot van de Panorama-documentaire kan niet juister: de reus van de bende is nog steeds op vrije voeten.
Minister van justitie De Clerck van zijn kant, heeft gisteren aan de Kamer van volksvertegenwoordigers gezegd dat hij zijn positief injunctierecht niet zal gebruiken om het onderzoek opnieuw te openen. CVP-er Luc Willems had daarom gevraagd. De Clerck antwoordde dat het onderzoek nooit is stilgelegd en nog altijd wordt verdergezet. Maandag zal minister De Clerck praten met de advocaten van de burgerlijke partijen.
Bron: Het Belang van Limburg | 10 November 1995
Wapenexpert bende van Nijvel overleden
In de nacht van zaterdag op zondag is wapenexpert Claude Dery (60) overleden na een hartaanval. Dery voerde onder andere een groot deel van de expertises op hulzen en wapens van de bende van Nijvel uit.
Dery was commandant bij de luchtmacht en behaalde het diploma "alle wapens" aan de Koninklijke Militaire School. Twintig jaar geleden begon hij met het uitvoeren van wapenexpertises voor het gerecht. Tijdens zijn carrière als wapenexpert voerde Claude Dery zo'n tweeduizend expertises uit in zeventienhonderd dossiers. Dery was ook analist voor de militaire inlichtingendienst ADIV (Algemene Dienst Inlichtingen en Veiligheid).
Claude Dery was gehuwd. Hij laat vier kinderen en drie kleinkinderen na.
Bron: Het Belang van Limburg | 10 Oktober 1995
Bende van Nijvel → Posts by Ben
Powered by PunBB, supported by Informer Technologies, Inc.