Jean de Barsy betrokken bij Luxemburgse fraude – Affaire-KB Lux komt plotsklaps om de hoek kijken

De Belgische oplichter Jean de Barsy, zoon van de vroegere voorzitter van de Bankcommissie Eugène de Barsy, heeft via het groothertogdom Luxemburg een fraudeschema opgezet ten nadele van de Duitse cosmeticagroep Douglas. De Duitse groep werd daarbij 650.000 Duitse mark, zo’n 13 miljoen frank, lichter gemaakt. De Barsy zelf slaagde erin te ontkomen aan gerechtelijke vervolging.

De zaak gaat van start in oktober 1996. Antonino Costa wordt op dat moment gecontacteerd door Jean de Barsy. Costa runt in het groothertogdom een kleine fiduciaire en de Barsy vraagt hem tussen te komen bij de oprichting van een Luxemburgse holding en twee dochtervennootschappen voor de Duitse groep Douglas. Einddoel is het oprichten van een franchisezaak in Oostende. In januari 1997 wordt het geld vanuit Duitsland effectief gestort in Luxemburg. Vanaf dat moment toont de Barsy zich niet meer, maar laat hij zich vertegenwoordigen door een Turk uit Brussel. Die laatste vraagt Costa het geld uit Duitsland door te storten op een rekening van de Barsy. Korte tijd later merkt Costa dat het geld gewoon verdwenen is en dat de Duitse groep Douglas is opgelicht. Wanneer de Turkse tussenpersoon opnieuw naar Luxemburg komt, wordt hij opgepakt door de Luxemburgse gerechtelijke politie. De Turk zegt dat hij effectief werkt in opdracht van Jean de Barsy maar dat hij verder niets van de zaak afweet. De Barsy zelf blijft buiten schot. Douglas dient in Luxemburg klacht in en stelt zich burgerlijke partij tegen Costa.

Vreemd

De hele zaak nam enkele dagen terug een bijkomende, vreemde wending. Momenteel loopt voor de Brusselse correctionele rechtbank een proces tegen Jean de Barsy waarbij de man wordt beticht van oplichting ten belope van verschillende tientallen miljoenen. De Barsy zelf heeft zich onvermogend verklaard. Op het proces wordt hij onder meer ‘gesteund’ door baron de Bonvoisin, die als getuige is opgeroepen.

Antonino Costa was naar Brussel afgezakt om er de zitting van de rechtbank bij te wonen. Maar op die zitting zelf werd hij opgepakt door de Brusselse gerechtelijke politie. Die wilden Costa ondervragen in verband met de KB Lux-zaak. Costa was tot 1994 boekhouder bij KB Lux. Hij trad ook op als getuige voor de Luxemburgse rechtbank in het proces waarbij een ex-werknemer van de KB Lux werd veroordeeld wegens diefstal van 40 miljoen Duitse mark ten nadele van de bank. Die zaak heeft mee geleid tot het losbarsten van de KB Lux-affaire in België. Costa kon na zijn onderhoud met de Brusselse gerechtelijke politie terug beschikken.

In het dossier-KB Lux zelf bevindt zich ook een belangrijk dossier dat betrekking heeft op de familie de Barsy. De Luxemburgse bank zou het familiaal vermogen beheren. Jean de Barsy zou daarbij een deel van dat geld voor zich opeisen.

De Barsy is alvast niet geneigd zich te vertonen op Luxemburgs grondgebied. In mei 1996 werd hij door een Luxemburgse rechtbank bij verstek veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf en 250.000 frank boete wegens witwassen van gestolen aandelen. De Barsy had gepoogd aandelen, die gestolen waren van een 90-jarige Brusselse rentenier, bij een Luxemburgse bank te incasseren. De Barsy was daarbij vergezeld van Maurice Lammers, een gekend figuur in politiek extreem-rechtse hoek. Ook Lammers werd veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf.

Bron » De Morgen