Onderzoekscommissie grote fiscale fraude komt eerste keer samen

In de Kamer is de onderzoekscommissie geïnstalleerd die moet uitzoeken waarom een aantal grote gerechtelijke fiscale fraudedossiers met een sisser zijn afgelopen. Voorzitter is MR-Kamerlid en voorzitter van de commissie Financiën en Begroting François-Xavier de Donnea. Bedoeling is dat de onderzoekscommissie minstens elke maandag vergadert. ‘Parlementaire onderzoekscommissie belast met het onderzoek van de grote fiscale fraudedossiers’ luidt de officiële naam van de onderzoekscommissie. Die kwam er op vraag van de groenen.

Uiteindelijk kregen zij voor hun initiatief de steun van alle partijen. De commissie moet nagaan waarom het gerechtelijke onderzoek naar een aantal grote fiscale fraudedossiers op niets is uitgedraaid. Het gaat onder meer om dossiers zoals de affaire KB-Lux en of de zaak van het forfaitair gedeelte van de buitenlandse belasting.

Vandaag kwam de commissie voor het eerst samen. Zoals gebruikelijk werd eerst het bureau samengesteld. Daarin zetelen naast voorzitter de Donnea ook nog de drie ondervoorzitters, Dirk Van der Maelen (sp.a), Luk Van Biesen (Open Vld) en Christian Brotcorne (cdH). De rapporteurs zijn Jean-Marc Nollet (Ecolo), Raf Terwingen (CD&V) en Thierry Giet (PS).

Op de volgende vergadering beslist de commissie welke magistraat/expert/fiscalist ze gaat aanstellen om haar werkzaamheden te ondersteunen en te begeleiden. Dan wordt ook een lijst opgemaakt met dossiers die de commissie gaat behandelen. De verschillende fracties kunnen tegen maandag voorstellen overmaken daarover.

Bron » De Morgen