911

(42 replies, posted in Magistraten)

Nathalie Palsterman over de onderzoeksrechter Martine Michel.

(...) In april 2016 waren we terug in Charleroi voor opzoekingen. In een aparte ruimte met een computer konden we daar het gedigitaliseerde dossier doorzoeken, met de hulp van die twee Nederlandstalige speurders. Ze hadden ons eerder al verteld dat ze dachten nog anderhalf jaar werk te hebben om het dossier rond te krijgen. Het stemde ons hoopvol. Maar nu lag er op een tafel in die computerruimte een grote stapel dossiers. Even later kwam er een vrouw binnen met een doos waar ze een scanner uit haalde, waarmee ze de papieren dossiers begon te scannen. Toen ze hoorde dat we Nederlands spraken, zei ze dat ze uit het Leuvense kwam en als journaliste voor de RTBF werkte. Ze vertelde dat ze aan een documentaire over de Bende werkte, maar wat en hoe was nog geheim. We vielen zowat van onze stoel. Geheim van het onderzoek? Die vrouw was daar gewoon onze dossiers aan het kopiëren. We waren gechoqueerd. Ook de speurders wisten helemaal van niets. We wilden een klacht indienen tegen de schending van het onderzoeksgeheim. Maar bij wie? De onderzoeksrechter die dat zelf had toegelaten? En we hadden geen advocaat meer. Kort nadien hoorden we dat de twee speurders niet meer in de onderzoekscel zaten. Het was onwezenlijk.

(...) Een paar dagen na het incident met die journaliste zijn de speurders bij onderzoeksrechter Martine Michel ontboden. Ze heeft hen gevraagd om formeel te ontkennen dat wij daar een journaliste hadden gezien die dossiers kopieerde. Ze vroeg hen dus om te liegen. Dat hebben ze geweigerd. Kort daarna zijn ze uit de onderzoekscel verwijderd.

(...) Op 4 oktober 2016 was er in Charleroi de jaarlijkse vergadering met de nabestaanden en de onderzoekscel. Met de jaren komen steeds minder mensen opdagen, omdat het doorgaans een maat voor niets is en we toch geen concrete antwoorden op onze vragen krijgen. Maar dit keer begon onderzoeksrechter Michel met een speech over 'l'incident Palsterman'. De andere nabestaanden vielen uit de lucht. Het was om door de grond te zakken. Ze vertelde over ons bezoek in april, en dat we ons vergist hadden: het was geen journaliste maar een fotografe, zei ze. Maar die vrouw heeft zich aan ons voorgesteld als journaliste en dat wás ze ook. We werden dus publiek leugenachtig gemaakt tegenover de andere nabestaanden.

(...) Wat in die [anonieme] brief staat, blijkt te kloppen. Bijvoorbeeld over de manipulatie van het onderzoek in Dendermonde. Onderzoeksrechter Michel reageerde heel zenuwachtig op vragen daarover tijdens die laatste bijeenkomst in Charleroi [11 december 2017]. Ze zei dat daar recent een dossier over was geopend. Wat blijkt? Dat dossier over manipulatie dateert al van eind 2011 of begin 2012. Dat heeft ze nooit aan de nabestaanden verteld. We waren alweer stomverbaasd. Op het einde van de bijeenkomst zei Michel dat een onafhankelijk onderzoek de enige manier was om het dossier nog recht te trekken.

Gaf ze zichzelf daarmee geen brevet van onbekwaamheid?

Palsterman: In feite wel, maar ik dacht vooral: eindelijk! Na een korte stilte voegde ze er plots met een glimlach aan toe: 'Maar dat gaan we toch niet doen.' Toen zijn we opgestapt. Het werd ons te veel.

Bron: Knack | 20 december 2017

912

(159 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Nathalie Palsterman over de manipulaties van het bendeonderzoek en de anonieme brief die Jef Vermassen ontvangen heeft:

Het onderzoek was tot op het bot gemanipuleerd, zowel in Charleroi als indertijd in Dendermonde. Er werd neponderzoek gevoerd.

(...) Mijn broer en ik zijn de dag nadien naar Charleroi gereden om een en ander te checken. Bij ons opzoekingswerk kregen we hulp van twee Nederlandstalige speurders. De foto's en de namen waarnaar de brief verwees, zaten inderdaad in het dossier, en ook allerlei andere details bleken te kloppen. We ontdekten zogenaamde dubbels van processen-verbaal van Dendermonde die totaal verschillende versies van dezelfde feiten weergaven. Wat moesten we daar allemaal van denken?

(...) Met een hoofd vol vragen reden we terug naar het kantoor van Vermassen. Maar toen we daar arriveerden, botsten we op Freddy Troch. We voelden ons meteen in een benarde positie.

Hoezo?

Palsterman: Omdat Vermassen in aanwezigheid van Troch allerlei vragen begon te stellen over wat we in Charleroi hadden gevonden. We konden toch moeilijk vertellen wat we over het onderzoek van Dendermonde hadden gelezen? Toen we heel voorzichtig over de pv's over extreemrechts begonnen, schoot Troch uit: 'Dat moeten ze niet onderzoeken, dat is allemaal al onderzocht.' Hij was echt kwaad en gooide zijn armen in de lucht en is daarna samen met Vermassen vertrokken om bij hem thuis de anonieme brief door te nemen. Vermassen liet ons achter in zijn kantoor met de boodschap dat hij nog wel iets zou laten weten, maar dat we onze mond moesten houden over die brief. Mijn broer zei daarop dat hij een fotootje had genomen van de laatste bladzijde. Vermassen eiste dat hij het zou wissen. We voelden ons echt onbehaaglijk.

(...) Hoe dan ook: wat in die brief staat, blijkt te kloppen. Bijvoorbeeld over de manipulatie van het onderzoek in Dendermonde. Onderzoeksrechter Michel reageerde heel zenuwachtig op vragen daarover tijdens die laatste bijeenkomst in Charleroi. Ze zei dat daar recent een dossier over was geopend. Wat blijkt? Dat dossier over manipulatie dateert al van eind 2011 of begin 2012. Dat heeft ze nooit aan de nabestaanden verteld.

Bron: Knack | 20 december 2017

913

(53 replies, posted in 1983)

Gilbert Dupont en de zelf verklaarde dief van de Audi 100, blijven bij hun standpunt en weergave van de feiten. Die Audi 100 zou door drie Brusselse autodieven gestolen geweest zijn en zou niets met de Bende van Nijvel te maken hebben.

https://i62.servimg.com/u/f62/15/00/61/71/au210.jpg
https://i62.servimg.com/u/f62/15/00/61/71/au310.jpg

Bron: La Dernière Heure | 18 december 2017

914

(351 replies, posted in Politiek & Business)

Slachtoffers Bende van Nijvel: 'We kregen een regelrechte dreigbrief van Vermassen'

Nathalie Palsterman, die in 1985 haar vader verloor bij de aanslag op de Delhaize in Aalst, ziet alle tips en onthullingen in het dossier van de Bende van Nijvel met lede ogen aan. Ze neemt ook onverbloemd haar vroegere advocaat Jef Vermassen op de korrel.

Niet alle nabestaanden en slachtoffers van de Bende van Nijvel zijn onverdeeld gelukkig met alle nieuwe tips en onthullingen van de voorbije weken. Nathalie Palsterman, die in 1985 haar vader verloor bij de aanslag op de Delhaize in Aalst, ziet het allemaal met lede ogen aan: 'Iedere nieuwe doorbraak heeft alleen voor vertraging gezorgd.'

In een exclusief interview met Knack neemt ze onverbloemd haar vroegere advocaat Jef Vermassen op de korrel. Ze vertelt ook over de gang van zaken bij de onderzoekscel in Charleroi, waar journalisten van RTBf stukken uit het dossier komen kopiëren, met instemming van de onderzoeksrechter en hoe een paar Nederlandstalige speurders uit de onderzoekscel werden gegooid.

De familie Palsterman begrijpt vooral niet waarom advocaat Vermassen volgens hen niets deed met een lange anonieme brief die hij kreeg, met allerlei gedetailleerde informatie over het onderzoek en met foto's van enkele leden van de Bende.

Contract tussen Justitie en VRT

Nathalie Palsterman: 'Er stond letterlijk in de brief dat bepaalde leden van de Bende al geruime tijd bekend waren bij de onderzoekscel in Charleroi. Hun foto's zaten in het dossier. Het onderzoek was tot op het bot gemanipuleerd, zowel in Charleroi als indertijd in Dendermonde. Er werd neponderzoek gevoerd. De brief verwees gedetailleerd naar concrete sporen die de speurders niet hadden mogen onderzoeken. De brief gaf details en namen over de betrokkenheid van extreemrechtse kringen. De briefschrijver vermeldde ook een vertrouwelijk contract dat Justitie had gesloten met VRT en RTBf voor een reportage die moest aantonen hoe hard de speurders van Charleroi wel werkten. Volgens de brief werden speurders tegen hun zin gedwongen om daarin te acteren. De inhoud sloeg bij ons in als een bom. We mochten de brief even inkijken, maar Vermassen wilde ons geen kopie geven.'

Op een bepaald moment komt ook Freddy Troch (de gepensioneerde onderzoeksrechter die in Dendermonde de raid op de Delhaize van Aalst had onderzocht, nvdr.) naar het kantoor van advocaat Vermassen. Hij reageert woedend op de inhoud van de brief die ook zijn vroeger onderzoek in Dendermonde op korrel neemt.

En dan loopt het helemaal fout tussen de advocaat en zijn cliënten, die tersluiks een foto van de brief hadden genomen. Wanneer Vermassen dat te weten komt, eist hij dat ze die foto onmiddellijk vernietigen.

Dreigbrief

Palsterman: 'We kregen een regelrechte dreigbrief van Vermassen. We mochten absoluut niets doen met de informatie uit de anonieme brief en we moesten dat fotootje vernietigen. Als we dat allemaal niét deden, zou hij ons gerechtelijk vervolgen en hij dreigde met geldboetes en gevangenisstraf. We werden dus afgedreigd en verraden door onze eigen advocaat!'

Lees hier het hele artikel » Nieuws

915

(114 replies, posted in Andere Personen)

Ben wrote:

In Antwerpen verkopen ze blijkbaar nergens Het Belang van Limburg dus heb het artikel niet kunnen lezen.

Had de Bende van Nijvel al eerder ontmaskerd en gevat kunnen worden? Hadden tal van mensenlevens gespaard kunnen worden? Voor Jean-Pierre Adam, ex-lid van de BOB van Marche-en-Famenne en in die functie gedetacheerd naar de onderzoekscel Neufchâteau, is dit geen vraag maar een wetenschap. Voor hem zijn het geen uiterst rechtse sympathieën, geen behoefte om de staat te destabiliseren en allerminst de voorbereiding van een staatsgreep. De resultaten van zijn onderzoek wijzen in de simpele richting van een bende psychopathische criminelen die niets ontziend enkel uit zijn op materieel gewin.

Julie en Melissa

Drie maanden na het losbarsten van de zaak-Dutroux, werd de belangstelling van de onderzoekscel Neufchâteau gewekt door een moord die in de nacht van 4 op 5 december 1996 op een parking langs de A54 Charleroi-Brussel gepleegd werd. Een zekere Michel Piro werd koelbloedig doodgeschoten. Enkele weken voor zijn dood had hij luidkeels verkondigd aan iedereen die het wilde horen dat hij een boekje zou opendoen over de zaak Julie en Melissa. Met de familie Lejeune had hij een paar dagen voor zijn overlijden nog afspraken gemaakt over een benefietavond die hij in zijn restaurant in de buurt van Charleroi zou organiseren en waarvan de opbrengst naar de vzw Julie & Melissa zou gaan. Tijdens die bewuste avond zou hij een en ander onthullen.

Broer

De twee vermeende uitvoerders van de moord belandden in Frankrijk in de cel. Ze verschenen voor het hof van assisen van Charleville-Mézière, maar ze werden vrijgesproken. “Omdat Piro onthullingen had aangekondigd in de zaak-Dutroux, kregen wij aandacht voor de beide Franse verdachten, voornamelijk voor Thierry Sliman,” legt Jean-Pierre Adam uit. “De vraag was immers gerezen of Piro wegens zijn aangekondigde onthullingen geliquideerd was. Al snel bleek uit ons onderzoek dat deze Thierry Sliman in de jaren 80 samen met zijn broer Xavier een hele reeks uiterst gewelddadige feiten had gepleegd in Frankrijk.”

Adam trok voor meer informatie naar zijn Franse collega’s: “In mijn aanwezigheid haalden zij de dossiers van de broers Sliman uit de archieven. Wij vonden een Belgisch opsporingsbericht van 4 oktober 1982 over de overval op een wapenhandel in Waver op 30 september 1982 met daarbij gevoegd een robotfoto. Bij het opsporingsbericht bevond zich ook de foto van Xavier Sliman.” Die overval op de wapenhandel van Daniel Dekaise wordt tot op vandaag toegeschreven aan de Bende van Nijvel.

Uit het Franse dossier bleek verder dat de broers Sliman samen met hun mededaders in Frankrijk verdacht werden van ettelijke hold-ups. “De commandant in Charleville deelde ons onomwonden mee dat Thierry Sliman als meedogenloze killer te boek stond. Hij beweerde dat Sliman iemand kon doden alsof hij een appel at. Zo eenvoudig. Thierry Sliman werd destijds in Frankrijk gezocht in meerdere moordzaken, maar het was hem tot dan toe altijd gelukt, door de mazen van het net te glippen.”

Uit de Franse dossiers bleek dat de broers Sliman in de jaren tachtig opereerden in een min of meer vaste ploeg van zes criminelen, onder wie een zekere Pierre M. “Het ligt voor de hand dat we met de info die we tot dan toe hadden vergaard een vergelijking gingen maken met de robotfoto’s van de vermeende daders van de Bende van Nijvel. De overval in Waver, waarbij een politieagent om het leven kwam en waarbij tal van dure wapens gestolen waren, staat bij ons bekend als derde wapenfeit van de Bende.”

Gelijkenis

Bij het vergelijken van de tekeningen op de bekende gele affiche met de foto’s van de broers Sliman en hun entourage, waren de speurders toch wel enigszins verrast: tekening nummer 18 op de affiche lijkt sprekend op de foto die in 1982 van de vermoorde Michel Piro werd gemaakt. Tekening nummer 4 toont dan weer ontzettend veel gelijkenis met de foto van Pierre M., één van de trawanten van de gebroeders Sliman.

“Maar dat is nog niet alles”, gaat Jean-Pierre Adam verder. “Als we een chronologie maken van de 21 feiten die worden toegeschreven aan de Bende van Nijvel, stellen we vast dat de eerste reeks gepleegd werd tussen 13 maart 1982 en 1 december 1983. Daarna gebeurt er 21 maanden niets. Laat het nu toevallig zo zijn dat de broers Sliman in die periode weer eens achter de tralies belandden: Xavier op 19 maart 1984 en Thierry op 30 september van datzelfde jaar.

Brein van de Bende

De tweede reeks misdrijven begon met de diefstal van een Volkswagen Golf GTI in Erps-Kwerps op 22 september 1985 en deze reeks eindigde met de zeer gewelddadige raid op de Delhaize in Aalst op 9 november 1985, waarbij acht dodelijke slachtoffers te betreuren vielen. Deze overval zou de laatste zijn die aan de Bende van Nijvel wordt toegeschreven. De reden lijkt duidelijk: tussen begin 1986 en eind 1990 belandde Thierry Sliman zeven keer in de gevangenis. Jean-Pierre: “Thierry Sliman werd door de Franse collega’s niet enkel gezien als een meedogenloze killer, maar ook als het brein van de bende. Als hij niet beschikbaar was, gebeurde er niets.”

Ook wil Jean-Pierre Adam iets kwijt over de buit die de Bende van Nijvel maakte. In tegenstelling tot wat algemeen aangenomen wordt, was die aanzienlijk. Er werden onder meer vier auto’s, 26 dure wapens, een partij juwelen en een totaal van 5.425.341 oude Belgische frank (134.490 euro) buit gemaakt.

Nihoul en Weinstein

“Natuurlijk staat geen enkele buit in verhouding tot de mensenlevens die verloren gingen bij deze gruwelijke aanvallen. De brutaliteit waarmee deze gangsters te werk gingen is nauwelijks voor te stellen, maar in mijn ogen pleegden ze deze feiten wel degelijk voor het materiële voordeel.”

Of Michel Piro nu vermoord werd omdat hij onthullingen zou doen die te maken hadden met de Bende van Nijvel of met de zaak-Dutroux, zullen we nooit weten. Feit is dat Michel Nihoul en Bernard Weinstein (de handlangers van Dutroux) vaste klanten van hem waren en dat hij Thierry Sliman, die ook wekelijks in zijn etablissementen kwam, al kende van in 1982.

Pittig detail nog: uit stukken die onze redactie kon inkijken, blijkt dat Thierry Sliman in de lente van 1996 samen met een kompaan twee bars opende; één in Libin en een andere in Bertrix, het stadje waar Laetitia Delhez enkele maanden later door Dutroux zou worden ontvoerd.

De bars van Sliman kwamen zowat onmiddellijk in het vizier van justitie. Dat resulteerde in een onderzoek door onderzoeksrechter Connerotte naar drugs en prostitutie. Van zodra Dutroux gearresteerd werd op 13 augustus 1996, sloten de clubs en verdwenen Sliman en zijn kompaan met de noorderzon.

Bron: Het Belang van Limburg | 16 december 2017

916

(1 replies, posted in Bewijsstukken)

Model van de cassetterecorder: Aiwa IC+ECM TP-743. Vermoedelijk  gaat het om de cassetterecorder die tijdens de huiszoeking bij Marcel Barbier in beslag werd genomen na de feiten in Vorst in augustus 1983.

917

(114 replies, posted in Andere Personen)

Zijn we weer vertrokken voor het zoveelste rondje?

https://i62.servimg.com/u/f62/15/00/61/71/tu10.jpg

918

(148 replies, posted in Westland New Post)

Merovinger wrote:

Volgens dit artikel van Gilbert Dupont zou één van de daders tijdens de overval op de Delhaize in Beersel meermaals het woord 'andouille' gebruikt hebben. 'Andouille' wordt in het Frans als scheldwoord gebruikt en betekent 'idioot, stommeling, sukkel, lul, klootzak'.

De term 'andouille' wordt veel meer gebruikt in Frankrijk dan in Brussel of Wallonië. In België worden eerder de woorden 'connard' of 'imbécile' gebruikt. Dit zou dus een aanwijzing kunnen zijn dat één van de daders een Fransman is of veel in Frankrijk vertoefde.

Volgens Michel Libert gebruikte Christian Elnikoff regelmatig deze term 'andouille' wanneer hijzelf of iemand anders een fout maakte. De uitstraling van Elnikoff was zodanig dat ook zijn entourage dat woord vaak gebruikte.

En continuant à parcourir les colonnes, je me permets de relever la mention "Andouille".

Ce terme était celui le plus fréquemment utilisé par Christian Elnikoff autant lorsqu'il faisait erreur que lorsqu'il corrigeait un tiers.

Son aura était telle que ses proches usaient souvent du même terme, je suppose par mimétisme.

Bron » tueriesdubrabant.winnerbb.com

919

(79 replies, posted in Onderzoekspistes)

Ben wrote:

Ik haal ook nog deze info uit het artikel: Het woord werd gebruikt door de "Reus". Hij zou het 3 of 4 keer geroepen hebben.

C'était un francophone et l'otage a cru déceler dans son parler un certain accent Bruxellois. (...) "Andouille" a un côté familier, faussement méchant. Fut un temps où les instituteurs l'employaient en classe, un peu comme "cornichon", pour gronder un élève "dans les étoiles". Certains nous disent qu'il serait plus usité dans certaines régions que d'autres. (...)

Le but est d'essayer de faire remonter des souvenirs. Nous étions en 1983. Peut-étre quelqu'un a-t-il eu des soupçons: ce serait un indice supplémentaire si la personne à laquelle il songeait utilisait ce mot "andouille". En plein hold-up dans un supermarché où le sang va couler, on ne contrôle pas son vocabulaire. Le naturel parle. L'un des auteurs employait le mot: "andouille".

Ajoutons ces autres mots que prononça Géant, en tout cas selon les souvenirs de l'otage: "Tiens-toi tranquille ou je tire." A hauteur des caisses: "L'argent, pas la monnaie, seulement les billets." A trois reprises: "Ne fais pas l'andouille ou je te bute." Enfin, au moment de relâcher l'otage sain et sauf: "Jette-toi dans les sapins."

Bron: La Dernière Heure | 1 oktober 2015

Merovinger wrote:

Volgens dit artikel van Gilbert Dupont zou één van de daders tijdens de overval op de Delhaize in Beersel meermaals het woord 'andouille' gebruikt hebben. 'Andouille' wordt in het Frans als scheldwoord gebruikt en betekent 'idioot, stommeling, sukkel, lul, klootzak'.

De term 'andouille' wordt veel meer gebruikt in Frankrijk dan in Brussel of Wallonië. In België worden eerder de woorden 'connard' of 'imbécile' gebruikt. Dit zou dus een aanwijzing kunnen zijn dat één van de daders een Fransman is of veel in Frankrijk vertoefde.

Volgens onderstaand bericht van Michel Libert gebruikte Christian Elnikoff regelmatig deze term 'andouille' wanneer hijzelf of iemand anders een fout maakte. De uitstraling van Elnikoff was zodanig groot dat ook zijn entourage dat woord vaak gebruikte.

En continuant à parcourir les colonnes, je me permets de relever la mention "Andouille".

Ce terme était celui le plus fréquemment utilisé par Christian Elnikoff autant lorsqu'il faisait erreur que lorsqu'il corrigeait un tiers.

Son aura était telle que ses proches usaient souvent du même terme, je suppose par mimétisme.

Bron » tueriesdubrabant.winnerbb.com

920

(79 replies, posted in Onderzoekspistes)

Merovinger wrote:

Zowel in Aalst als bij de moord op Van Camp in Les Trois Canards is er sprake van een vreemde taal. Eén van de daders zou daarbij telkens iets in het Arabisch of een Slavische taal gezegd of geroepen hebben. Sommigen hebben het ook over Manouch wat dan naar De Staerke zou leiden. Tijdens het onderzoek op de moord op Van Camp zou een vrouw een Arabier herkend hebben die zich in de buurt van het restaurant zou bevonden hebben. Het is heel logisch dat een link gemaakt wordt tussen een taal en de nationaliteit of afkomst van een mogelijke dader en er bijgevolg gezocht wordt naar een Arabische dader.

Maar als er een paar woorden Arabisch (of was het Russisch?) gesproken werd zie ik nog wel een andere mogelijkheid. Namelijk dat deze dader in Ohain en Aalst geen Arabische afkomst heeft maar wel een hele tijd gewerkt of missies uitgevoerd heeft in een Arabisch land (bijvoorbeeld in Libanon of Algerije). Ik denk dan bijvoorbeeld aan Christian Elnikoff, die van Russische afkomst is en twee jaar in Algiers geopereerd heeft. Tegenover René Haquin vertelde Elnikoff:

"Ik ben gedurende twee jaar in Algiers hoofd van een commando moordenaars geweest en ik hield er de moeilijke opdrachten voor mezelf. Bijvoorbeeld heb ik een slet neergeknald in een ziekenhuis voor een 'werk' dat niet afgewerkt werd. Er waren twee flikken aan de deur. Om binnen te geraken had ik een toga aangetrokken en had ik een holle brevier meegenomen ... We hadden meer dan tweehonderd aanslagen op ons actief vóór de putsch van Algiers. Nadien behoorde ik tot de Lambda-groep belast met de interne politie ..."

Bericht van Michel Leurquin, webbeheerder op het tueries-forum:

A la question de savoir si Elnikoff (peut-être un lien avec l'affaire d'Ohain) parlait une langue étrangère, Michel Libert me répond: Elnikoff bredouillait de l'anglais, avait quelques connaissances d'expressions arabes et, si je l'en ai cru, quelques expressions africaines. Il s'exprimait toujours en un français extrêmement correct.

Volgens Michel Libert sprak Elnikoff perfect Frans, brabbelde hij wat Engels, had hij kennis van Arabische uitdrukkingen en, als hij hem moest geloven, van een enkele Afrikaanse uitdrukkingen.