Ohain

2 Oktober 1983: De moord op Jacques van Camp

‘Au Trois Canards’, een restaurant dat in de diepte van een vallei genesteld ligt, niet ver van de roemruchte Leeuw van Waterloo en het klooster van Notre-Dame de Fichermont, gelegen beneden Ohain in Waals Brabant. ‘Au Trois Canards’, met zijn gepleisterde gevel en lantaarntjes, heeft een goede reputatie in heel Waals Brabant. Een vermaardheid die tot in Brussel reikt. De herberg wordt sedert een tiental jaar uitgebaat door een echtpaar uit Sint-Lambrechts-Woluwe, mijnheer Jacques Van Camp en zijn echtgenote. De nacht van vrijdag 1 op zaterdag 2 oktober 1983, een uur ’s morgens.

De laatste klanten hebben ‘Au Trois Canards’ verlaten als twee gewapende mannen in het restaurant opduiken. Ze dragen carnavalsmaskers, drukken zich in het Frans uit en brengen iedereen direct aan het verstand dat ze op de grond moeten gaan liggen. Een kok, die meent dat het om een grap gaat, aarzelt. Twee of drie schoten in de koelkast nemen de aarzeling vlug weg en iedereen ligt plat op de grond. Positie die overigens een van de getuigen toelaat, vast te stellen dat een van de daders zware legerschoenen draagt. Met uitzondering van de baas van het restaurant ligt iedereen uitgestrekt op de grond. De boeven dwingen Jacques Van Camp naar de parking van het restaurant.

Het restaurant "Aux Trois Canards" in Ohain.

Het restaurant “Aux Trois Canards” in Ohain.

Bekende namen

Men kan wat toen gebeurde niet exact reconstrueren. Maar alles wijst er toch op dat de restauranthouder gedwongen werd de sleutels af te geven van de Golf GTI van Cathérine, zijn zevenentwintigjarige dochter. In het restaurant ‘Au Trois Canards’ heeft men dan een schot gehoord, gevolgd door het ronken van de motor en het geknars van banden van een of twee auto’s die in de nacht verdwenen. Het negende slachtoffer van de Bende van Nijvel, Jacques Van Camp, werd met een nekschot afgemaakt.

Hij werd op 13 januari 1924 in Ganshoren geboren. Bij de politie was hij alleen bekend omdat hij enkele maanden tevoren aangifte had gedaan van de diefstal van zijn Porshe die voor zijn woning in de Avenue de Broqueville in Sint-Lambrechts-Woluwe geparkeerd stond. Vele jaren al vragen de onderzoekers zich af of de komst van de moordenaars in ‘Au Trois Canards’ alleen aan toeval te wijten is. De ontvangsten van het restaurant werden niet geroofd en de moordenaars hebben op geen enkel moment geprobeerd dat geld te stelen.

Voor het eerst en voor het laatst doden de moordenaars om een wagen te bemachtigen. Tientallen politielui hebben zich over het cliënteel van het restaurant gebogen. Ze ontdekten namen van personen die betrokken waren bij de zaak Mendez en bij die van Patrick Haemers, een boef die ervan verdacht werd in november 1985, drie dagen voor de slachtpartij in de Aalsterse Delhaize, een door twee mensen bemande transportwagen van de Regie der Posterijen in de lucht te laten vliegen. Patrick Haemers wordt er tevens van verdacht eind juli 1986, bij een overval op een geldtransport in het Brusselse, een agent van de firma Securitas met een kogel in de mond afgemaakt te hebben. De jonge man die bij deze hold-up werd neergekogeld, was de neef van de bazin van de ‘Diable Amoureux’, de algenoemde louche bar in Eigenbrakel.

Een nieuwe wagen

Door de moord op de baas van de herberg Au Trois Canards, beschikten de moordenaars in elk geval over een nieuwe parate wagen, een rode Golf GTI met zwarte strepen op de zijkant, nummerplaat FGK 991 en uitgerust met verstralers Cibié. Op de voorruit van de VW Golf, waarvan het signalement verspreid wordt aan alle politie- en rijkswachtposten van het land, staat een zelfklever met de tekst ‘I Love Australia’. Het klassiek onderzoek start ter plaatse. De zeven getuigen worden gehoord, autopsie van het lichaam van Van Camp, expertise van de kogels, onderzoek van de aanwijzingen.

Onder die aanwijzingen, een merkwaardige licht beige Burberry-regenjas, maat 52, waarvan men destijds beweerde dat een bendelid hem in het restaurant vergeten had. Dit spoor werd niet verwaarloosd en verscheidene rechercheurs gingen op zoek naar de winkel waar de regenjas vandaan kwam, een winkel die uiteindelijk in Brussel teruggevonden werd. Men registreert ook de nauwkeurige beschrijving van een carnavalsmasker dat in ‘Au Trois Canards’ gezien werd, een masker dat een oude man met een blauw oog en scheve tanden voorstelde …

Zeven personen woonde de hold-up in Ohain bij. De heer Jacques Van Camp was vroeger architect en had nu een oude droom verwezenlijkt, zich stilletjes uit de zakenwereld terugtrekken en samen met zijn vrouw een restaurant overnemen. Volgens deskundigen was de kogel van 7.65 mm, die in de nek van het slachtoffer was geschoten, afkomstig van een van de twee gestolen dienstpistolen van de rijkswachters die op 17 september op de parking van de Colruyt in Nijvel werden aangevallen. Dit ballistisch detail gaf nog meer vaart aan de affaire van de Bende van Nijvel en leidde in de pers tot vragen omtrent de onmacht van de politie in Waals Brabant, maar nog meer tot de vraag wie de volgende slachtoffers zouden zijn …


Bron » De Bende: Een documentaire | Paul Ponsaers & Gilbert Dupont | 1988