Re: Jean-Luc Baugniet
Guy Bouten die hem ontmoet heeft noemt hem een schriel mannetje.
... of voor het hoedje in beslag werd genomen. Tenslotte lag het daar maar te liggen op de plaats delict!
Dan was hij op de plaats delict aanwezig.
You are not logged in. Please login or register.
Bende van Nijvel → Andere Personen → Jean-Luc Baugniet
Guy Bouten die hem ontmoet heeft noemt hem een schriel mannetje.
... of voor het hoedje in beslag werd genomen. Tenslotte lag het daar maar te liggen op de plaats delict!
Dan was hij op de plaats delict aanwezig.
Dan was hij op de plaats delict aanwezig.
Inderdaad, maar op zich heeft Leo ook een punt, man man man wat een dossier ...
Zonder fantasme. Een van deze Jean-Luc Baugniet’ beste vrienden was Istvan Farkas. Stond niet eerder vermeld hier, fait-divers. Ik zal hierover geen uitgebreide verdere details (meer) geven, wees gerust.
Kunt u dat ook onderbouwen?
Baugniet was in elk geval een goedde bekende van Leon De Staerke. Laatstgenoemde vertelde dit in een interview met Guy Bouten (De Bende van Nijvel: Het dossier, het complot, de leden) Baugniet bleef zelfs af en toe eten. aangezien Baugniet ook Bultot kende en ook Bouhouche en Beijer (alledrie poogwarenhuizen af te persen) is hij ook nog eens een link tussen Bouhouche en De Staerke.
Buiten flink wat geruzie en heel veel veronderstellingen genre als, dan en dan misschien … zie ik in de vele posts toch enkele bijzondere namen staan.
Ronald Van Lennep kwam hier in het vele geruzie ter sprake maar is bv in 1984 veroordeeld geweest voor illegale wapenhandel samen met een of andere Jean-Luc Baugniet en nog enkele anderen.
Beiden kenden ook oa ene Madani Bouhouche. Staat in pv’s.
Wapenhandelaar aangehouden
De gerechtelijke politie heeft woensdag de 30-jarige wapenhandelaar Jean Baugniet, Henri Wafelaertstraat 52 te Sint-Gillis, wegens onwettige wapenhandel ter beschikking gesteld van het parket te Luik.
Het betreft de medeplichtige van de 44-jarige Armand Donnay, wapenhandelaar uit de Rue des Oblats te Grivegnée, die in augustus jl. eveneens wegens wapenhandel werd aangehouden. Een vijftigtal machinegeweren die in het bezit waren van twee in 1975 te Parijs aangehouden Franse gangsters waren te Luik getest en met die gegevens kwamen de speurders te weten dat ze aan Donnay waren geleverd.
Baugniet ontkende zijn aandeel in deze zaak.
Bron: Gazet van Antwerpen | 25 Oktober 1979
Wapenzwendel via valse fakturen
Om de goede gang van bet onderzoek niet te schaden, werd pas maandag bekendgemaakt dat een week geleden te Luik een man is aangehouden in verband met een wapenzwendel. De aangehoudene is Hubert Rademacher (31), wonende avenue Dolez te Ukkel.
Hij zou zijn naam hebben laten gebruiken door een zwendelaar in wapens, zekere Baugniet, die op 25 oktober van verleden jaar te Sint-Gillis werd aangehouden. Baugniet stelde valse facturen op ter rechtvaardiging van de verkoop en de uitvoer van wapens. Zo zouden 600 pistolen naar het milieu zijn afgevloeid, zowel in België als in de vreemde. Rademacher heelt bekentenissen afgelegd.
Bron: Gazet van Antwerpen | 29 Januari 1980
Wapentrafikanten veroordeeld
De correctionele rechtbank te Brussel, velde donderdag een vonnis tegen vier personen die bij een wapentrafiek waren betrokken. Aan het hoofd stond de 31-jarige wapenhandelaar Jean Baugniet uit Sint-Gillis, die 650.000 fr. in de wacht sleepte door het opmaken van valse facturen bij de verkoop van 300 vuurwapens.
Deze waren aangekocht voor 2700 fr. per exemplaar en volgens de facturen verder door verkocht tegen 3000 fr. per stuk. In feite vroeg hij 7000 fr. per exemplaar voor aan een niet geïdentificeerde Amerikaan.
Baugniet kon steunen op de hulp van drie handlangers, die op hun beurt werden veroordeeld. Terwijl Baugniet zelf een jaar cel kreeg met uitstel voor het gedeelte dat hij nog niet uitzat, en 32.000 fr. boete, kwamen zijn drie medeplichtigen ervan af met straffen tussen vier en tien maanden cel, eveneens met uitstel, en een boete tussen 20.000 en 4.000 fr.
Bron: Gazet van Antwerpen | 13 Februari 1981
Wapensmokkelaars veroordeeld te Luik
Bonnay, de wapenhandelaar uit Chaudfontaine-Embourg, die de firma FN zogezegd aan Khaddafi wilde verkopen en op 1 oktober vorig jaar reeds door de Correctionele Rechtbank van Luik werd veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf voor drie vierden van die celstraf, wegens een aantal financiële misdrijven, is te Luik opnieuw veroordeeld.
Zijn proces was al sedert december aan de gang. Drie samengevoegde dossiers sloegen dit keer op vervalsing van documenten over verkopen van wapens aan Irak, Congo, Somalië, Libië en Mauritanië, enz.
Bonnay ging nagenoeg altijd op dezelfde manier te werk. Hij prospecteerde bij de ambassades en leverde hen de waar (machinegeweren, patronen, enz.), vervalste vervolgens de facturen door de echte cijfers aan te dikken. Het overschot werd discreet aan clandestiene organisaties van de hand gedaan.
De rechtbank veroordeelde hem tot drie jaar gevangenisstraf, met uitstel voor de twee derden, en 8.000 fr. boete.
De 37-jarige Max Mandrillon uit Eupen, kreeg drie jaar en 8.000 fr. boete. De 41-jarige Jean Lasnaud, zonder vaste en bekende verblijfplaats, kreeg twee jaar en dezelfde geldboete.
Een vierde medeplichtige, de 34-jarige Jean Baugniet uit Sint-Gillis, kreeg een jaar en 4.000 fr. boete.
Bron: Gazet van Antwerpen | 26 Mei 1983
Vijf wapensmokkelaars gestraft
Vijf personen, betrokken bij het bezit of de illegale verkoop van enkele honderden vuurwapens, soms met behulp van valse documenten, liepen donderdag effectieve celstraffen en zware boetes op voor de correctionele rechtbank te Brussel.
Het betreft de 44-jarige wapenhandelaar Ronald Van Lennep uit Schaarbeek, die tot 2 jaar cel effectief en 90.000 fr. boete werd veroordeeld; de 53-jarige Ernest Dezeutter uit Ronse die tot dezelfde celstraf en boete werd veroordeeld; de 35-jarige Jean Baugniet uit Sint-Gillis bij Brussel die een jaar cel effectief en 180.000 fr. boete kreeg; de 53-jarige Roger Schoep uit Elzele die een jaar cel effectief opliep samen met 150.000 fr. boete; de 40-jarige Charles Rigoli uit Etterbeek die eveneens tot een jaar cel effectief werd veroordeeld maar met een boete van 30.000 frank.
In dezelfde zaak liepen ten slotte twee personen die slechts een ondergeschikte rol speelden zeven en drie maanden cel met uitstel op, samen met boetes van 60.000 en 12.000 frank.
De wapensmokkel kwam aan het licht nadat de Franse gendarmerie op 14 oktober 1981 in het Noord-Franse Senlis een hoeveelheid vuurwapens en munitie ontdekte in de bagagekoffer van een wagen. De eigenaar van het voertuig verklaarde dat de wapens en munitie en Ronse en Frasnes-lez-Avaing, kwamen waarbij honderden vuurwapens overwegend Smith en Wesson-pistolen werden teruggevonden. Het ging om wapens waarvan telkens de registratienummers waren verwijderd, maar die nog volkomen bruikbaar waren.
Net zoals de openbare aanklager in zijn rekwisitoor hield de rechtbank er rekening mee dat de wapens in kwestie door hun illegale verkoop in handen konden komen van misdadigers.
Bron: Gazet van Antwerpen | 23 November 1984
Afperser bedreigt firma met gif in Brussel
Een grote onderneming in het Brusselse ontving eind februari een pakket met daarin producten van de firma die bewerkt waren met cyanide. Het parket wou niet meedelen om welke firma het ging, maar alles laat vermoeden dat het om een voedingsbedrijf gaat.
De afzenders lieten weten dat ze producten van dat bedrijf op grote schaal zouden vergiftigen en het zo enorme schade zouden toebrengen. Ze wilden hun plannen laten varen tegen betaling van 100 miljoen fr.
Een grootscheeps onderzoek leidde onder meer tot de herkenning van de stem van een afperser, namelijk de 42-jarige Jean B. uit Ukkel die niet aan zijn proefstuk bleek te zijn. De man werd vorige week opgepakt en aan de tand gevoeld. Na onder meer een huiszoeking werd hij onder aanhoudingsmandaat geplaatst wegens poging tot afpersing.
Bron: Gazet van Antwerpen | 24 Maart 1992
Afperser van bedrijf herkend aan stem
De man uit Ukkel, die 100 miljoen eiste onder dreiging vergiftigde eetwaren op de markt te brengen, is geen onbekende van het gerecht. De 42-jarige Jean Baugniez (sic), die op 19 maart werd aangehouden, werd op 12 februari 1982 tot twaalf maanden met uitstel veroordeeld door de correctionele rechtbank van Brussel omdat hij in april 1978 werd onderschept met 300 wapens. Omdat hij samen met een wapenhandelaar uit Chaudfontaine wapens had gesmokkeld naar Libië, Iran, Congo, enz., werd hij in 1983 door de rechtbank van Luik nog eens tot 1 jaar celstraf veroordeeld.
Nu heeft hij een firma voor een bedrag van 100 miljoen willen afpersen met de dreiging cyaanzout te mengen in het dierenvoedsel dat de firma verkoopt.
De afperser telefoneerde ook naar de firma in kwestie, waar de gesprekken op band werden opgenomen. Omdat hij al ruime tijd een bekende is van de politie werd in die kringen zijn stem herkend en liep Jean Baugniez (sic) in de val. Hij werd door onderzoeksrechter Bruno Bulthé aangehouden op beschuldiging van poging tot afpersing.
Bron: Gazet van Antwerpen | 25 Maart 1992
Nog twee afpersers aangehouden
De Brusselse onderzoeksrechter Bruno Bulthé heeft nog twee kerels aangehouden die betrokken zijn in een afpersingszaak met giftig snoep. Het gaat om de 34-jarige Michel L. uit Estinnes (Thuin) en de 38-jarige Mario T. uit Trivières, de buurt van La Louvière.
In maart werd reeds Jean B. uit Ukkel aangehouden omdat hij de verantwoordelijke was voor de poging tot chantage. Die man zit steeds in voorhechtenis. Een voedingsbedrijf in het Brusselse had een bericht ontvangen dat er voedsel met cyaanzout in omloop zou worden gebracht indien geen honderd miljoen zou worden betaald.
Op bevel van Bulthé werd niet in de streek van La Louvière een reeks huiszoekingen verricht. Twee mannen werden opgepakt, maar terwijl Michel L. de materiële feiten toegeeft, loochent zijn medestander Mario T. alle schuld. Nochtans was deze laatste al in 1985 betrokken bij een gelijkaardige afpersingszaak.
Michel L. en Mario T. werden aangehouden wegens poging tot afpersing.
Bron: Gazet van Antwerpen | 7 Mei 1992
Volgens een artikel in De Morgen zou Baugniet degene zijn die De Staerke naar Aalst op verkenning stuurde. Dat Baugniet bij de bende betrokken is lijkt me meer dan waarschijnlijk. Heeft iemand weet over dat artikel? De enige referentie waarvan ik weet is een post van K& uit 2009.
Heel heel interessant Django68 ...
Dat artikel (ook uit 2009) is ook hier op de website gedeeld destijds » Nieuws
Eind vorig jaar verscheen het boek De Bende van Nijvel van oud-VRT-journalist Guy Bouten. (...) In het boek komt Jean-Luc Baugniet aan het woord, een voormalig lid en naar eigen zeggen zelfs ‘kolonel’ bij SDRA-8. (...) Het is hij die door gangster Philippe De Staerke wordt aangewezen als bron van een ’tip’ om daags voor de dodelijke raid op de Delhaize in Aalst, waar op 9 november 1985 acht doden vielen, ter plekke de omgeving te gaan verkennen. Speurders zagen de verkenning van De Staerke – die hierdoor meteen in het vizier kwam als mogelijke dader – als een bewust gelegd nepspoor.
Bron: De Morgen | 7 oktober 2009
Ik denk dat het artikel dus het boek van Guy Bouten als bron gebruikte voor die passage, ook al staat dat er niet uitdrukkelijk bij.
Bende van Nijvel → Andere Personen → Jean-Luc Baugniet
Powered by PunBB, supported by Informer Technologies, Inc.