Re: Nijvel: 17 September
Geen moorden in opdracht? Wat denk je dan van het volgende: Fourez was een kennis van Jacques Van Camp. Deze laatste wordt op 2 oktober 1983 ook vermoord.
You are not logged in. Please login or register.
Bende van Nijvel → 1983 → Nijvel: 17 September
Geen moorden in opdracht? Wat denk je dan van het volgende: Fourez was een kennis van Jacques Van Camp. Deze laatste wordt op 2 oktober 1983 ook vermoord.
Volgens de Tweede Bendecommissie was Fourez geen kennis van Jacques Van Camp.
Echt geen kennissen van mekaar? Fourez-Van Camp.
Het volgende slachtoffer van de Bende is Jacques Van Camp, de uitbater van het restaurant Aux 3 Canards; het moordwapen zou een dienstpistool zijn van één van de in Nijvel aangevallen rijkswachters. De moordenaars stalen hier ook een VW Golf. Detail: de in Nijvel vermoorde Jacques Fourez kwam geregeld in Aux 3 Canards.
Bron: Het land van de 1000 schandalen, Dirk Barrez
Eigenaar Jacques Van Camp wordt in oktober 1983 vermoord. Eén van zijn kennissen, Jacques Fourez, is dan al een maand dood; samen met z'n vriendin Élise Dewit neergeschoten terwijl ze 'toevallig' tijdens de overval voor de Colruyt-supermarkt in Nijvel staan. (Omstreden complottheorieën: De Bende van Nijvel)
Sorry, ik vind dat volledig van de pot gerukt. Wat zouden ze in godsnaam komende van Parijs met nog 7 liter in de tank gaan zoeken aan de Chaussée de Nivelles in Braine l'Alleud? En, hoe zouden diegenen met die zogezegd nep-rijkswachtwagen weten dat ze daar gingen passeren (in de verkeerde richting dan nogwel)?
Chaussée de Nivelles komt uit op Chaussée de Bruxelles die ter hoogte van Waterloo overgaat in Chaussée de Waterloo en als je die blijft volgen kun je ter hoogte van Ukkel afslaan (av. Hamoir) om zo de Mercuriuslaan te bereiken. En voor wat betreft die "7 liter in de tank". Er werd berekend dat er nog 7 liter in de tank was ter hoogte van het DATS tankstation gelegen aan de Colruyt te Nijvel en niet ter hoogte van de Diable Amoureux.
Echt geen kennissen van mekaar? Fourez-Van Camp.
Bendecommissie 2, bijlage 3, pag. 155:
Verder is evenmin iets gebleken van de these dat enkele slachtoffers van de aanslagen moesten worden gerekend tot de klantenkring van de Aux Trois Canards. Finné kwam er nooit en Fourez-Dewit waren er in een grijs verleden ooit één keer met familieleden gaan eten. Enige band tussen dit paar en Van Camp respectievelijk zijn restaurant had er echter nooit bestaan.
De link met Van Camp is inderdaad mager, vind ik ook (de info dat ze klant waren bij Van Camp komt van Christel D.G., dacht ik, maar werd nooit hard gemaakt). Maar: voor Fourez-Dewit zijn er veel interessantere pistes. Ze wijzen naar obscure, maffieuze praktijken (al dan niet sexuele chantage, illegale speculatie, ...) Samengevat (en verder te onderzoeken voor bevestiging of weerlegging):
Dewit heeft gewerkt voor de Iepers-Brusslese CVP-schepen van Financiën en notaris Fernand Lefère, op de dienst Urbanisme in Brussel. Als zijn rechterhand zelfs, volgens bepaalde info. Later zouden documenten opduiken waaruit blijkt dat Lefère, die veel geld nodig had, in 1982 en 1983 in schijven 7 miljoen frank heeft geleend bij een bevriende bouwondernemer (VDK, Vandekerkhove Monument), waarbij de laatste schenking samenviel met de moord op Fourez-Dewit. Arthur Vandekerkhove zou samen met Lefère, Vanden Boeynants en Michel Nihoul een voorliefde voor partouzen gehad hebben (bron: Herwig Lerouge, Le dossier Nihoul).
Volgens inspecteur Boucquaux bestond er een klacht van Lefère tegen het koppel Fourez-Dewit betreffende chantage. Nadat ontdekt werd dat Dewit kopijen had genomen van enkele gewestplannen die betrekking hadden tot de rakettenbasis van Florenne, waar grondspeculatie mee gemoeid was, werd ze ontslaan (bron: R. De Witte, De Tijd).
Volgens Balfroid (BOB Waver) waren ze op de hoogte gesteld via de kring rond Charly De Pauw dat Amerikanen hun raketten op deze plaats in Florennes zouden installeren (1983-1984) en wilden ze huizen op strategische plaatsen kopen. Deze piste werd ondermeer aangegeven door Michel Verdeyen op het Forum Tueries du Brabant. Lefère stelde ook de notariële aktes op van onder meer Ifomen (firma van Fourez), het Brusselse World Trade Center en van Euromeat, twee dossiers rond de mouvance Vanden Boeynants.
Verder zou hij aan De Poorter van VDK hebben voorgesteld om de aandelen van de nachtclub New Circus over te nemen, wat ontkend wordt door Circus-eigenaar Michel Verdeyen. Dat Lefère, die dicht bij Vanden Boeynants stond, invloed had bleek uit een aantal zaken. Zo werd tussen zijn papieren een brief gevonden van een magistraat die hem om promotie vroeg. Verder was er sprake van de geplande aankoop van een terrein in Wallonië van 100 miljoen frank door Fourez en Dewit, dat volgens geruchten bestemd zou zijn geweest voor stockage van nucleair afval. Kort voor de aanval in Nijvel had het koppel hier overleg mee gehad met notaris Paul D. in Mechelen.
Uit De Bende van Nijvel en de CIA (Guy Bouten pagina 141): De rok van Dewit was over haar hoofd getrokken en de broek van Fourez lag op zijn enkels, maffiatekens voor verraad.
Vooraleer zijn benzinetank te openen zou Jacques Fourez aan een natuurlijke behoefte hebben willen voldoen... Ik denk dat het verhaaltje over de vermeende maffiatekens hiermee wel de wereld is uitgeholpen.
Chaussée de Nivelles komt uit op Chaussée de Bruxelles die ter hoogte van Waterloo overgaat in Chaussée de Waterloo en als je die blijft volgen kun je ter hoogte van Ukkel afslaan (av. Hamoir) om zo de Mercuriuslaan te bereiken. En voor wat betreft die "7 liter in de tank". Er werd berekend dat er nog 7 liter in de tank was ter hoogte van het DATS tankstation gelegen aan de colruyt te Nijvel en niet ter hoogte van de Diable Amoureux.
Ik had mijn eerste antwoord op je hypothese al een beetje genuanceerd in een daarop volgende post (wat betreft die 7 liter en misschien wilden ze gaan tanken in Waterloo). Er blijft natuurlijk nog het volledig uit de lucht gegrepen punt van je dat ze zouden onderschept zijn aan de Diable Amoureux, dan gedwongen werden om in de andere richting naar de Colruyt in Nijvel te rijden waar ze dan afgemaakt werden nadat ze getankt hadden (de kredietkaart stak in de binnenzak van Fourez).
Ik heb nog nooit gehoord van zo'n procedure bij de rijkswacht die iemand zou dwingen om hen 10km te volgen. Ik zou dat zelf heel verdacht vinden en hen niet gedurende 10km volgen. Ik vermoed ook dat je die nep-rijkswachtwagen in gedachten had. Dat verhaal werd gelanceerd door Dupont & Ponsaers en daar klopt volgens mij vanalles niet mee. Het zou een witte Corolla geweest zijn met of zonder zwaailicht en een rode of oranje band over het dak, naargelang de bron waar je dat leest. Gebruikte de rijkswacht Corolla's in die tijd?
Vooraleer zijn benzinetank te openen zou Jacques Fourez aan een natuurlijke behoefte hebben willen voldoen.
Een grote behoefte dan ... en zou volgens jou met zijn broek op zijn enkels zijn afgemaakt? Hij had getankt, zijn kredietkaart stak in zijn binnenzak en de dop moest nog op de benzinetank gevezen worden!
Volgens inspecteur Boucquaux bestond er een klacht van Lefère tegen het koppel Fourez-Dewit betreffende chantage.
Lefère heeft verklaard dat hij geen verdenkingen had tegen Dewit. Lefère heeft inderdaad een klacht ingediend wegens chantage tegen iemand maar dat was in november '83 (zo zit dat in mijn geheugen, 'k ga het nu ff niet controleren) en toen was Dewit al vermoord.
Hij had getankt, zijn kredietkaart stak in zijn binnenzak en de dop moest nog op de benzinetank gevezen worden!
Vooraleer zijn benzinetank te openen zou Jacques Fourez aan een natuurlijke behoefte hebben willen voldoen en zou hij zich enkele stappen verwijderd hebben. Ook denkt men dat de zakenman een of twee individuen moet gezien hebben en dat zij direct het vuur op hem hebben geopend. Hij werd neergekogeld met een projectiel van 7.65 dat zijn hoofd binnendrong. Jacques Fourez werd daarna afgemaakt met twee andere kogels door het hoofd.
Werd er überhaupt wel getankt? Hoeveel liter brandstof bevatte de tank wanneer de auto werd terug gevonden aan de Diable amoureux?
Toevalligheden?
Was het koppel Fourez-Dewit een toevallige aanwezige bij de diefstal van de Colruyt in Nijvel? Beiden in het hoofd geschoten met de bedoeling om te doden... Als de dieven (sic) de Colruyt wensten te beroven, zouden ze toch gewacht hebben om na de "tankbeurt" de diefstal te plegen om ongestoord te roven. En als je van plan om te roven, ben je dan gewapend, en als je dan gewapend bent, welke wapens kies je dan?
Bende van Nijvel → 1983 → Nijvel: 17 September
Powered by PunBB, supported by Informer Technologies, Inc.