Topic: Sotirios Papadopoulos

Un second Papadopoulos arrêté à Anderlecht

A la demande du parquet de Termonde, des membres du groupe Delta se sont rendus, mercredi soir, à Anderlecht, aux fins d'y procéder à l'arrestation de Sotirio, frère d'Apostolos Papadopoulos.

Le parquet de Nivelles a créé une cellule info pour arrêter les tueurs du Brabant. Le parquet de Termonde a mis sur pied, lui, une unité qu’il a appelée le groupe Delta. Ce sont des gendarmes de ce groupe Delta qui ont arrêté le jeune homme. Sotirio Papadopoulos a été immédiatement conduit à Termonde. Au palais de justice, il a été interrogé à partir de 20h jusqu’à très tard dans la nuit par le juge Freddy Troch. On ignore tout des résultats de cet interrogatoire.

Une démarche de géant

Papadopoulos doit comparaître ce matin devant la chambre du conseil de Termonde. On ne sait pas encore si l'Anderlechtois rejoindra ensuite son géant de frère à la prison d'Audenaerde, où les conditions de détention, qui relevaient déjà de la haute sécurité, ont encore été renforcées après la découverte, par des plongeurs du parquet de Termonde, de cinq armes abandonnées par les tueurs du Brabant dans le Canal de Charleroi.

Apostolos Papadopoulos est en prison depuis plus d'un an. Suspecté dans l'affaire des tueries, il fut montré aux printemps aux témoins les plus fiables des massacres au riot gun d'Overijse et d'Alost. Les témoins en eurent froid dans le dos tant la démarche de ce malabar d’ 1m92 leur rappelait celle du colosse aperçu aux portes et près des caisses dans les Delhaize. Dans le milieu, Apostolos Papadopoulos, collectionne les surnoms: on lui connaît ceux de 'Stéreo' et de 'Serge le Grec'.

Si le mutisme est de rigueur, on conserve à Termonde le même sourire que celui qu'affichaient les responsables du groupe Delta quand ils apprirent qu’ils avaient eu mille fois raison d’envoyer des plongeurs de l'armée remuer la vase du canal de Ronquières.

Bron: La Dernière Heure | 21 november 1986

Broer van Serge Papadopoulos ook vast – Verband bendes van Nijvel en Baasrode niet zeker

Deze week is een nieuwe aanhouding verricht in het raam van het onderzoek naar de zogenaamde Bende van Baasrode, waarvan gedacht wordt dat sommige leden betrokken waren bij de bloedige overvallen van Overijse, Eigenbrakel en Aalst, in 1985.

Het gaat om Sotirios Papadopoulos (31 jaar), de zes jaar oudere broer van de eveneens aangehouden Apostolos. Deze laatste is beter gekend als 'Serge le Grec', wordt wel eens beschouwd als de beruchte reus. Sotirios werd te Anderlecht aangehouden op verdenking van bendevomring en opgesloten in de gevangenis van Dendermonde. Zijn aanhouding werd vrijdag door de raadkamer bevestigd. Gisteren was ook sprake van de aanhouding van een zekere Karl F., een neef van de broers Papadopoulos, maar dat werd niet door het Dendermondse parket bevestigd.

Een woordvoerder van het parket onderstreepte vrijdag dat niets bewijst dat de bende van Philippe De Staerke, die inmiddels naar de ziekenhuisafdeling van de gevangenis werd overgebracht, iets te maken heeft met Michel Cocu en vier andere zware jongens die te Nijvel gevangen zitten. Laatstgenoemden worden verdacht van de overvallen in Genval en Halle in 1983. Ook de rol in dit en andere dossiers van de gewezen gevangenisdirecteur van Sint-Gillis, Jean Bultot, thans voortvluchtig in het Zuidamerikaanse Paraguay, staat niet vast, aldus het parket.

Helemaal nieuw in het dossier is Sotirios niet, vermits hij eerder gedurende korte tijd in hechtenis verbleef. Was hij rechtstreeks betrokken bij één of meerdere misdrijven, waarvoor zijn jongere en veel grotere broer is aangehouden? Sotirios blijkt niet, zoals enkele anderen van de bende, een zwerver. Hij woonde op een vast adres in Anderlecht en werkte in een frituur in de hoofdstad.

De speurders weten dat Sotirios dikwijls zijn jongere broer over de vloer kreeg. Die was soms vergezeld van enkele 'gekenden'. De neven De Staerke? Alain Moussa? Werden bij die gelegenheid plannen gesmeed voor overvallen of inbraken?

Over de concrete elementen waardoor opnieuw tot aanhouding van Sotirios Papadopoulos werd overgegaan, gaat het parket niet nader in. De verdenking 'bendevorming' is een vlag die een grote lading kan dekken en spruit uit het hoofdstuk 'misdaden tegen de inwendige veiligheid van de Staat' in het Strafwetboek. Om als bendelid te worden bestempeld, is het zelfs geen vereiste dat men actief de bende leidt of ervan deel uitmaakt. De minste hulp is ook strafbaar. Gewapende benden die zich meester maken van openbare gelden (bij de post bijvoorbeeld) kunnen buitengewone hechtenis van 15 tot 20 jaar oplopen. Wie bendeleden onderdak, schuilplaats of vergaderplaats verschaft, kan daarvoor vijf tot tien jaar oplopen. Het aanhoudingsmandaat van Papadopoulos-de-jongere werd vrijdag eveneens verlengd.

Bron: Het Laatste Nieuws | 22 november 1986

2

Re: Sotirios Papadopoulos

Wanneer Philippe De Staerke in september 1983 ontsnapt uit de gevangenis van Doornik, duikt hij een tijdje onder bij Sotirios.

Het is 9 november 1985, 21 uur. Philippe De Staerke belt aan bij Sotirios Papadopoulos in de rue Bara in Anderlecht. Philippe kent Sotirios al zeer lang, van toen ze beiden nog kinderen waren. Philippe heeft een blauw Samsonitevaliesje bij zich. De Samsonite is met de sleutel afgesloten. Sotirios maakt open en Philippe stapt binnen. De Griek neemt het valies over van Philippe. "Zwaar", denkt hij, "wellicht zitten er wapens in".

De voorbereidingen en besprekingen van de overvallen van de bende De Staerke vooraf en het verdelen van de buit achteraf, gebeurde steeds op dezelfde plaats, bij Sotirios thuis, in de rue Bara. Sotirios vroeg het niet. Hij wist het haast wel zeker, toen De Staerke de blauwe Samsonite bij hem achterliet. "Er zitten wapens in", besloot hij toen Philippe bij hem buiten stapte.

Bron: De Bende: een documentaire | Gilbert Dupont en Paul Ponsaers

Yvette, de vriendin van Philippe De Staerke, over het appartement van Sotirios en de Samsonite-koffer (Philippe De Staerke had een sleutel van het appartement en kon binnen wanneer hij wou):

"Tegen de avond [zondag 10 november] heb ik hem naar het appartement van Sotirios Papadopoulos gebracht in de Barastraat [in Anderlecht]. Op de hoek van het gebouw is er een café waar men ook dagschotels serveert. Je komt binnen aan de zijkant via een geel geverfde gang. Op het einde is er een kelder. Er is geen lift. Rechts is er een brede houten trap. Het appartement van Sotirios bevind zich op de eerste verdieping. Via een gangetje bereik je de living behangen met donkerbruin papier vol bloemen. Links staat een tafel. De blauwe Samsonite-valies stond er samen met een spade en een kakibroek."

"Ik ging meteen aan de andere kant in de zetel zitten. Er was niemand in het appartement aanwezig. Johnny opende de valies met een sleuteltje, terwijl ik toekeek. Tot mijn grote verbazing zat de valies vol wapens maar ik kan ze niet goed beschrijven omdat ik er geen verstand van heb. Ik denk twee geweren zoals ik al eens eerder gezien had en een breed geweer, een mitrailleur, zoals in oorlogsfilms. Hij sloot de valies en vroeg me om op straat te gaan kijken of er iemand in de buurt was. Ik moest mijn wagen openen en hij heeft toen de schop, de broek en de Samsonite in de koffer gelegd. De valies was in elk geval heel zwaar want hij zuchtte en ademde diep."

Bron: De Bende van Nijvel | Guy Bouten

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Sotirios Papadopoulos

De Barastraat is lang, weet iemand exact de locatie? Welk appartement en welk café/brasserie? Waarschijnlijk ondertussen gesloten? De echte oude bruine cafés van toen kan je met gemak op 1 hand tellen.

Re: Sotirios Papadopoulos

Pleidooi voor discretie in verband met Bende van Nijvel

Procureur De Saeger van het parket te Dendermonde heeft zich gisteren beklaagd over allerlei loslippigheid rond een arrestatie in verband met de Bende van Nijvel of met daarmee geassocieerde bendes. Gisteren lekte namelijk uit dat Dendermondse speurders in de Brusselse gemeente Anderlecht een zekere Sariros Papadopoulos hebben gearresteerd wegens bendevorming "in het kader van de bende van Baasrode". Procureur De Saeger toonde zich buitengewoon ongelukkig met het bekend worden van de arrestatie. Bovendien lekten details uit over de samenstelling van ballistische onderzoeksteams. "Hier worden de beklaagden gewoon de troefkaarten in handen gespeeld welke het parket zichzelf had toebedacht", aldus de verontwaardigde procureur die meent dat "met dergelijke publikaties criminelen een voorsprong op het gerecht wordt bezorgd".

De hartekreet van De Saeger komt niet alleen. Zijn pleidooi voor een klein beetje discretie komt nadat het onderzoek naar de Bende van Nijvel - verantwoordelijk geacht voor 28 doden bij vijftien bloedige overvallen tussen augustus 1982 en november 1985 - afgelopen week van de ene giller in de andere dijenkletser is beland. Het gevolg van de situatie is nu dat ook nu steeds meer de opvatting de ronde doet dat de schuldigen van de Nijvel-overvallen niet gezocht moeten worden in het milieu maar veeleer in kringen van ex-rijkwachters, voormalige politiemensen, extreem rechtse politieke milieus, (ex)functionarissen van Staatsveiligheid, huurlingen, leden van de ook politiek niet onbelangrijke Practical Shooting Clubs en wellicht de gerechtelijke diensten zelf. Ook in 1982 en 1983 werd hiermee sterk rekening gehouden, maar toen werd de aandacht afgeleid door enkele arrestaties. (...)

Bron: NRC Handelsblad | 22 november 1986

Re: Sotirios Papadopoulos

club_le-happy-few wrote:

De Barastraat is lang, weet iemand exact de locatie? Welk appartement en welk café/brasserie? Waarschijnlijk ondertussen gesloten? De echte oude bruine cafés van toen kan je met gemak op 1 hand tellen.

Voor Stergios Papdopoulos zou sprake zijn van Rue Barras 169. Maar of Stergios = Sotirios is, weet ik niet.

Re: Sotirios Papadopoulos

Hij zou nog steeds in Eloystraat zevenenvijftig wonen. Sinds kort zelfs met telefoonnummer op 1207... Hij moet dus nog in leven zijn en in België verblijven.