Ik heb pas het boek Maffia van Raf Sauviller en Salvatore Di Rosa gelezen (aanrader trouwens) en vond er enkele interessante informatie in over het Italiaanse milieu in de omgeving van Anderlues.
De moord wordt onder andere in verband gebracht met een lading goud die Szymusik zou hebben gekocht van Sebastiano Di Luciano of met afpersing door de Cosa Nostra, de pizzo, waarmee de maffia niet enkel geld verdient maar vooral haar territoriale 'soevereiniteit' wilt vestigen.
Maffiakasteel
Vermoedelijk hebben zijn (noot: Matteo Messina Denaro) bezigheden hem in het verleden ook wel naar België geleid, meer bepaald naar Wallonië, naar Forchies-la-Marche in de buurt van Charleroi. Daar is het plaatselijke kasteel in 1987 in handen gekomen van Sebastiano Di Luciano van de aan Messina Denaro schatplichtige maffiafamilie Cuntrera. Di Luciano was ook gelieerd met Salvatore Fregapane uit het dorp Santa Elisabetta, een lid van de Cosa Nostra.
In de jaren tachtig zat Fregapane in de wapentrafiek, de drugsmokkel en de handel in gestolen auto’s, luxeauto’s die in België werden gestolen en naar Sicilië werden gesmokkeld. Dat deed de Belgische maffiaboss Fregapane onder andere met een andere maffiaman, Santo Barcella, die in 2011 werd vermoord en wiens lijk werd teruggevonden in een afvalzak in een bos in de buurt van de Noord-Italiaanse stad Bergamo.
In dit Belgische maffiakluwen zijn in de jaren tachtig ook al heel wat doden gevallen op de as Brussel-Charleroi-La Louvière, maar op geen enkel moment heeft de Belgische justitie toen de juiste conclusie getrokken dat de Cosa Nostra ons land had geïnfiltreerd en hier zelfs over autochtone handlangers beschikte zoals de Belgische Sicilianen Carmelo Bongiorno en de gebroeders Allata. En met hetzelfde aplomb bleven de Belgische rechters ervan uitgaan dat figuren als Di Luciano en Fregapane en hun activiteiten niets met elkaar te maken hadden. Di Luciano zelf werd zelfs niet verontrust tot 2003.
Toen werd er eindelijk een reusachtige politieoperatie uitgevoerd tegen het misdaadnetwerk dat Di Luciano vanuit zijn kasteel in Forchies beheerde, en ondertussen ook vanuit het kasteel in Hourpes, dat de Siciliaan voor zijn zoon had gekocht. Het was immers niet te verklaren dat Di Luciano, die een maandelijks inkomen van 650 euro opgaf en zijn vrouw liet stempelen, miljoenen euro’s kon spenderen aan de aankoop van kastelen, de inrichting van die kastelen en de aankoop van een vloot dure luxeauto’s – Ferrari’s en Bentleys. Bij die invallen werden honderden handwapens en ook zware militaire wapens in beslag genomen, plus enorme hoeveelheden geld, juwelen, auto’s en vastgoed.
In 2010 moesten Di Luciano en een dertigtal andere beklaagden, die voor het grootste deel een domicilie hadden in verafgelegen fiscale paradijzen of zelfs op op zee dobberende jachten, zich in Charleroi voor de rechters verantwoorden voor woeker, fraude en witwaspraktijken. Daar werd duidelijk dat vanuit het buitenland miljoenen naar het kasteel van Di Luciano stroomden, die hier werden witgewassen door de maffiaman van de Cuntrera’s – maar opnieuw legde niemand in de rechtbank het verband.
Bron: Raf Sauviller en Salvatore Di Rosa, Mafia, Manteau (pag. 395-396)
Verder vermelden zij ook dat de rechterhand van Toto Riina, Giovanni Brusca, vaak wapens aankocht in België en daarbij de Pulci’s gebruikte als tussenpersoon (p.472).