Topic: Kazachgate

Kazachgate: politiek gesjoemel met enkele bekende Belgische ingrediënten (helikopters, omkoping, vriendjespolitiek, katholieke ordes, leden van de koninklijke familie).

Midden jaren 1990 duikt de naam Patokh Chodiev regelmatig op in België. Deze Kazachse oligarch met maffiaconnecties vormde samen met Alijan Ibragimov en Alexander Mashkevic het zogenaamde "Trio". Ze werden ingeschakeld door Tractebel, dat in Kazachstan een lucratief contract i.v.m. gaspijpleidingen in de wacht wilde slepen. Ze ontvingen tientallen miljoenen via offshore vennootschappen om te lobbyen en politici en andere prominenten om te kopen. Daarnaast werd Chodiev door de Bank Brussel Lambert beschuldigd van witwaspraktijken.

In 1997 probeerden deze Kazachse mannen ook Belg te worden. Als ik me niet vergis was Chodiev de enige die met succes de Belgische identiteit verwierf. Zijn buurman, toenmalig Waterloo-burgemeester en MR-politicus Serge Kubla speelde daarbij een belangrijke rol. Chodiev sprak geen landstaal en de Staatsveiligheid linkte hem aan de Kazachse maffia. Toch kreeg hij de Belgische nationaliteit want Kubla en de toenmalige politiecommissaris van Waterloo vonden hem een eerbaar man die zich uitstekend in het Frans kon uitdrukken. Alle ernstige bezwaren werden vervolgens genegeerd.

In 2007 krijgt de zaak Tractebel een staartje. Chodiev moet net als zes andere personen voor de rechter verschijnen. Hij werd beschuldigd van witwaspraktijken en valsheid in geschrifte.

Zo'n vier jaar later probeert ook het Frankrijk van president Nicolas Sarkozy in Kazachstan een overheidscontract in de wacht te slepen. De Fransen willen 45 helikopters aan Kazachstan leveren. Kazachstan wil Frankrijk het contract bezorgen, maar dan moeten de Fransen wel eerst enkele zaakjes oplossen. Zo moeten de Fransen de juridische problemen van Chodiev in België oplossen.

In de Orde van Malta, die door De Morgen omschreven wordt als een 'eeuwenoude, door raadsels omgeven katholieke organisatie', wordt er contact gelegd tussen MR-politicus Armand De Decker en een medewerker van Sarkozy. De boodschap is duidelijk: zorg dat er snel een afkoopwet komt waardoor Chodiev zijn zaak kan afkopen.

Chodiev zijn zaak liep gelijk met een andere fraudezaak waarin de Antwerpse diamantsector centraal stond. De advocaat van Antwerp World Diamant Centre in die zaak was Axel Haelterman, een professor van de K.U. Leuven. Hij werd door De Clerck gevraagd om de afkoopwet te schrijven. Een wet die hij nadien meteen zou gebruiken in de diamantzaak. Om de wet door het parlement te jagen deed de diamantlobby een beroep op een andere trouwe dienaar: CD&V-politicus Servais Verherstraeten, die toen ook ondervoorzitter was van de zogenaamde Diamantclub.

Wat dan gebeurt, is eigenlijk te gek voor woorden.

  • 20 februari: De Decker gaat bij minister van Justitie Stefaan De Clerck op huisbezoek.

  • 22 februari: De Decker brengt ook een bezoekje aan het kabinet van De Clerck. Het onderwerp is naar alle waarschijnlijkheid opnieuw de uitbreiding van de afkoopwet. Die moet zodanig aangepast worden dat ook Chodiev zijn zaak kan afkopen.

  • 24 februari: Verherstraeten legt het wetsvoorstel op tafel. Nadien gaat het snel. Het kabinet van Reyndrs, die volgens toenmalig premier Leterme heel erg begaan was met de afkoopwet, wil er tempo achter zetten en komt op het idee om het voorstel als amendement aan een andere wet toe te voegen. De verkeerde commissie (niet die van justitie, wel die van financiën en begroting) keurt de tekst goed. De verdachte manier waarop en het sneltempo waarmee de controversiële wetgeving werd gelanceerd roept heel veel vragen op.

  • 14 april: de afkoopwet wordt uitgebreid

  • 16 april: de wet wordt van kracht

  • begin mei: de wet zit zo slecht in elkaar dat parketten de opdracht krijgen om geen minnelijke schikkingen meer af te ronden tot er een 'reparatiewet' is

  • 17-30 juni: Chodiev krijgt zijn minnelijke schikking

  • 11 augustus: de reparatiewet wordt van kracht

Enkele dagen nadat Chodiev met een minnelijke schikking heeft ingestemd, keurt Kazachstan het helikoptercontract met Frankrijk goed.

De wet kwam dus in sneltempo en via allerlei achterpoortjes tot stand op een moment dat België geen regering had. Uit alle hoeken (justitie, politiek, middenveld) kwam er kritiek op de wet en toch konden Reynders, Verherstraete, De Clerck, De Decker en co geen geduld opbrengen. Het is duidelijk dat zij gedreven werden door een verborgen agenda. De wet zat bovendien zo slecht in elkaar dat er vrijwel meteen een directieve kwam die parketten vroeg om geen minnelijke schikkingen meer af te ronden en toch kreeg Chodiev zo'n schikking.

De Decker kreeg 741.000 euro voor zijn werk als "advocaat" van Chodiev. De Franse advocate van Chodiev stortte bovendien op vraag van De Decker nog eens 25.000 euro op de rekening van een liefdadigheidsfonds van de tante van onze huidige koning. Nu blijkt dat dat geld werd gestort in naam van de Orde van Malta. Diezelfde Orde waar Reynders in 2012 zelf 130.000 euro aan schonk voor de bouw van een kinderziekenhuis, een project dat toen ook bezocht werd door... De Decker. Van alle projecten waar Reynders geld aan kon geven, kiest hij net weer voor de Orde van Malta. Een organisatie waar maar zes staten in de hele wereld officiële relaties mee hebben.

Re: Kazachgate

Er is zelfs een uitloper naar de zaak Cools.

Zo'n eerste concrete aanleiding kwam er in de marge van de zaak-Cools. Bij het screenen vande entourage van Alain Van der Biest bleek de invloed van de Luikse familie Uhoda duidelijk, een misdadige clan met uitstekende contacten in Oost-Europa en de voormalige Sovjet-Unie. Op een bepaald ogenblik komt de De Morgen politierapporten onder ogen en ontdekt dat er vragen gesteld worden over de rol die Gabriel Uhoda, een telg van die familie, speelde bij het in orde krijgen van een arbeidskaart voor een zekere Alijan Ibragimov, dat de staatsveiligheid de hele zaak in de smiezen heeft, en dat het die dienst niet ontgaan is dat alles gebeurt op aandringen van Tractebel en dat diezelfde Ibragimov ook gevolgd wordt door de ordediensten.

Die politionele aandacht voor lieden die zich ophouden in de buurt van Gabriel Uhoda hoeft niet te verwonderen, maar wel die voor een blijkbaar cruciale zakenrelatie van Tractebel? Tractebel, dat was toch een eerbiedwaardig bedrijf, geleid door de bovenlaag aan 'honourable men' die dit koninkrijk bezit?

Bron » www.marcernst.com (PDF)

3

Re: Kazachgate

Mooi overzicht. Dit is eigenlijk in essentie een uitloper van dossier Atlas... Geen wonder dus dat ook Cools ergens te linken valt.

4

Re: Kazachgate

Meer nieuws over de 'uitgebreide minnelijke schikking' (a.k.a. de 'Afkoopwet') vind je hier » Nieuws
Een paar nieuwsberichten over 'Kazachgate' vind je hier » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Kazachgate

De ex-senaatsvoorzitter Armand De Decker is door het parket van Bergen nu officieel in beschuldiging gesteld van ongeoorloofde politieke beïnvloeding in de Kazakhgate-affaire.

Armand De Decker inculpé dans l'affaire du Kazakhgate

L'ex-président du Sénat Armand De Decker a été inculpé pour trafic d'influence dans le cadre du dossier Kazakhgate, rapportent lundi Le Vif/L'Express, Le Soir et De Standaard. L'inculpation a été signée et envoyée vendredi à Uccle par le parquet de Mons.

Armand De Decker est soupçonné d'avoir fait usage de son influence contre rétribution afin de faire adopter le projet de loi sur la transaction pénale élargie dans les délais qui permettaient à son client Patokh Chodiev d'en bénéficier. Le milliardaire ouzbeko-belge était impliqué dans le scandale Tractebel.

M. De Decker s'est notamment présenté au domicile de Stefaan De Clerck, qui était alors ministre de la Justice, deux jours après l'ordonnance de la chambre du conseil renvoyant le trio suspect devant le tribunal correctionnel en se présentant comme l'avocat de l'Elysée.

L'inculpation de trafic d'influence est une forme particulière de corruption qui concerne les personnes titulaires d'une fonction publique. En signant cette inculpation, le magistrat de Mons estime qu'il dispose d'assez d'indices sérieux de culpabilité pour accuser l'ancien bourgmestre d'Uccle. Par ailleurs, Jonathan Biermann, échevin ucclois et avocat aussi impliqué dans l'affaire, n'est pas inculpé.

Olivier Chastel demande à Armand De Decker de démissionner de tous ses mandats électifs. Dans le cas contraire, il "sera immédiatement exclu du Mouvement Réformateur", précise-t-il dans un communiqué. Le conseil de conciliation et d'arbitrage du Mouvement Réformateur avait déjà confirmé en 2016 qu'une faute déontologique personnelle avait été commise par Armand De Decker dans le dossier du Kazakhgate. Pour cette raison, M. De Decker n'exerçait plus depuis le 20 novembre 2016 aucune fonction interne au sein du MR.

Armand De Decker est actuellement député du Parlement bruxellois.

Bron: La Libre | 7 mei 2018

Re: Kazachgate

Armand De Decker verdacht van corruptie in zaak Kazachgate

Minister van Staat en oud-senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) is door het gerecht in Bergen in verdenking gesteld wegens ‘ongeoorloofde beïnvloeding’ in de Kazachgate-zaak. Dat bevestigen gerechtelijke bronnen aan De Standaard.

Een raadsheer-onderzoeksrechter in Bergen meent dat er genoeg aanwijzingen zijn dat senator Armand De Decker (MR) in 2011 en 2012 aan ongeoorloofde politieke lobbying heeft gedaan om de wet op de verruimde minnelijke schikking te laten goedkeuren op maat van miljardair Patokh Chodiev en twee van diens zakenpartners. De Decker kreeg voor zijn diensten 740.000 euro van Chodiev en co. Zelf blijft de oud-senator tot op vandaag beweren dat hij in de Kazachgate-zaak enkel heeft gewerkt als advocaat van Chodiev en dat de 740.000 euro zijn honorarium waren. Maar hij slaagde er dus niet in de speurders te overtuigen.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

MR-voorzitter vraagt De Decker ontslag te nemen

MR-voorzitter Olivier Chastel vraagt oud-Senaatsvoorzitter Armand De Decker ontslag te nemen uit al zijn mandaten, zoniet wordt De Decker uit de partij gezet. Chastel reageert daarmee op de inverdenkingstelling van de minister van Staat in het dossier Kazachgate.

Gerechtelijke bronnen bevestigden maandag aan De Standaard dat Minister van Staat en oud-senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) door het gerecht in Bergen in verdenking gesteld werd wegens ‘ongeoorloofde beïnvloeding’ in de Kazachgate-zaak.

De Decker zou 740.000 euro gekregen hebben van de miljardair Patokh Chodiev en diens zakenpartners om de wet op de verruimde minnelijke schikking op hun maat te laten goedkeuren.

Bron: De Standaard | 7 mei 2018