171

Re: DNA-onderzoek

Merovinger wrote:
Merovinger wrote:

In 2000 werden een speekselstaal en vingerafdrukken afgenomen van Christiaan Bonkoffsky maar die vertoonden geen overeenkomst met de vingerafdrukken uit het dossier, vertelt Geens. In 2017 werd genetisch materiaal afgenomen, maar ook nu werd geen overeenkomst gevonden.

Bron: Hoorzitting Commissie Justitie | 24 oktober 2017

Tijdens de gedachtewisseling op 8 mei 2018 met Koen Geens over het bendeonderzoek in de Commissie van Justitie deed parlementslid Sarah Smeyers (N-VA) de volgende uitspraak waarop geen reactie van de minister Geens kwam:

(…) En dan heb ik een heel concrete vraag die al maandenlang op mijn lippen brandt. Ik wil u nu toch eens horen zeggen wat er moet gebeuren met die vele tips. Het is echt niet uit de lucht gegrepen als ik u zeg dat mensen mij, als eenvoudig parlementslid, maar ik vermoed dus ook andere leden van de commissie voor de Justitie of andere mensen die betrokken zijn, komen zeggen dat zij een of andere tip hebben, maar hem gewoon niet durven te zeggen.

Heel concreet, ik heb maanden geleden, toen het nieuws over de Reus [Christiaan Bonkoffsky] uitkwam, telefoon gekregen van iemand die zei dat hij in een labo werkte en er bijna zeker van was dat de stalen waren verwisseld, maar dat gewoon niet durfde zeggen. Is dat waar of niet?

Bron: Verslag Commissie van Justitie nr. CRIV 54 COM 888 | 8 mei 2018

Wat als die tipgever van Smeyers bedoelde dat de oude stalen uit het dossier duidelijk verwisseld waren? Dat hij of zij heeft gemerkt dat het zogenaamde oude materiaal onmogelijk uit de Bende context kan komen, en dat de tip helemaal niet ging over de stalen van Bonkoffsky?

172

Re: DNA-onderzoek

Geen overeenkomst met wat in het dossier? Er steekt wat dat betreft niks bruikbaars in het dossier!!!

173

Re: DNA-onderzoek

In het buitenland wordt de ene na de andere cold case opgelost met verwantschapsonderzoek en de hulp van stamboomwebsites. Maar in België is dat taboe als gevolg van de strenge privacywetgeving. Daardoor mist onze recherche een krachtig instrument om doorbraken te forceren.

(...)

Kan verwantschapsonderzoek een doorbraak betekenen in de beruchtste Belgische cold case? Aan de Bende van Nijvel konden maar twee DNA-sporen worden gelinkt: een afkomstig van een sigarettenpeuk, een ander van de bebloede kraag van een kogelvrij vest. ‘De speurders hebben gezocht naar een match met opgeslagen profielen in nationale en internationale databanken’, zegt Peter Callebaut, advocaat van nabestaanden van enkele slachtoffers van de Bende. ‘Zonder resultaat. En inmiddels weten we dat het DNA ook niet overeenkomt met dat van Chris B. (de ex-rijkswachter die op zijn sterfbed zou hebben toegegeven dat hij ‘de Reus’ was, red.).’

Callebaut gelooft er niet meer in dat de twee sporen nog tot een doorbraak zullen leiden. ‘We zijn er zelfs niet zeker van dat ze effectief van Bendeleden afkomstig zijn. Bovendien is een uitgebreid DNA-onderzoek in ons land niet toegestaan. Laat staan dat de speurders de DNA-profielen mogen uploaden naar een genealogische website.’

Ook al zouden alle middelen uit de kast van de forensische genetica worden gehaald – zoals een uitgebreid verwantschapsonderzoek – dan nog is een doorbraak onzeker. ‘In het Bendedossier is het niet meteen duidelijk in welke geografische streek de vermoedelijke daders moeten worden gezocht’, zegt Larmuseau. ‘Dat was in de zaken rond de moorden op Marianne Vaatstra en Nicky Verstappen wel het geval.’

Toch wil de Leuvense geneticus de identificatie van een van de Bendeleden via een verwantschapsonderzoek niet uitsluiten, al voegt hij er meteen aan toe dat dit dan wel op zeer grote schaal zou moeten plaatsvinden. ‘Dit is een juridisch, bijna ethisch en moraal dilemma.’
Maar de recente ontwikkelingen in de VS, waar de voorbije twee maanden niet minder dan acht vastgelopen zaken werden opgelost met verwantschapsonderzoek, tonen aan dat het een nuttig instrument is. ‘En er komen nog meer doorbraken aan’, voorspelt Larmuseau. ‘Eigenlijk sta ik ervan versteld dat dit nu allemaal pas gebeurt. In de genealogie wordt al jaren onderzoek gedaan met online DNA-profielen.’

Lees hier het hele artikel » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: DNA-onderzoek

Volgens de krant La Dernière Heure zou het onderzoek naar de Bende van Nijvel een nieuwe wending krijgen. Zo zou, volgens de bronnen van de krant, er aan het NICC een fiat gegeven zijn om de Belgische wetgeving rond het DNA-onderzoek te omzeilen en zou er gevraagd zijn om het gevonden DNA in detail te ontleden en alzo niet alleen het geslacht maar ook de de haarkleur, de aanleg tot kaalheid, de leeftijd, de kleur van de ogen, het huidtype en het eventuele risico op genetische ziekten van de dader(s) in kaart te brengen. Aldus zou men een veel beter beeld krijgen van de op te sporen dader(s). Deze onderzoekstechniek is tot op heden verboden in België maar wordt in het buitenland wel toegepast. Het NICC zou hiervoor in bespreking zijn met Franse collega's. Het parket-generaal wenst echter geen commentaar te geven op dit nieuws.

Vermoedelijk is een Franse dader in het vizier (de dader van Chronos?) of gebruikt men het feit dat er daden in Frankrijk zijn gepleegd of Franse verdachten (zoals Elnikoff) in het dossier vernoemd worden, om langs deze juridische weg de Belgische wetgeving te omzeilen en te werken met de Franse wetgeving. Ik ben benieuwd of dit nieuws correct is en juridisch stand houdt maar het zou het onderzoek wel een heel eind vooruit kunnen helpen (voor zover het DNA effectief van een dader afkomstig is), al was het maar om bepaalde verdachten definitief uit te sluiten.

https://i.servimg.com/u/f69/15/00/61/71/adn110.png
https://i.servimg.com/u/f69/15/00/61/71/adn210.png
https://i.servimg.com/u/f69/15/00/61/71/adn310.png
https://i.servimg.com/u/f69/15/00/61/71/adn410.png

Une technique interdite pour résoudre l'énigme des tueries du Brabant?

L'Institut National de Criminalistique et de Criminologie (INCC) aurait obtenu le feu vert pour utiliser l'ADN codant, technique interdite en Belgique contrairement à d'autres pays européens, pour faire avancer l'enquête sur les tueries du Brabant, irrésolue depuis plusieurs décennies, annonce vendredi la DH.

L'ADN "codant" permet de déterminer plus que l'identité et le sexe d'un individu, notamment son âge, sa chevelure ou ses prédispositions génétiques à certaines maladies.

De telles informations pourraient être utilisées pour préciser les caractéristiques physiques des portraits-robots des auteurs.

Selon la DH, ces analyses nécessiteraient une collaboration avec la France, faute de matériel adéquat en Belgique.

Bron: 7sur7 | 21 september 2018

Re: DNA-onderzoek

Une technique d’analyse ADN interdite en Belgique autorisée pour résoudre les tueries du Brabant

La technique d’analyse de l’ADN codant permet de déterminer l’âge d’une personne, sa couleur de cheveux, la couleur de ses yeux…

Selon la Libre Belgique et la Dernière Heure de vendredi, l’Institut national de criminalistique et de criminologie (INCC) aurait obtenu l’autorisation d’effectuer des analyses faisant appel à la technique de l’ADN codant, une technique que la loi belge n’autorise pas, dans le cadre de l’enquête sur les tueries du Brabant.

En Belgique, la loi n’autorise la justice qu’à utiliser les séquences non codantes de l’ADN, rappellent les deux quotidiens. Afin de ne pas porter atteinte à la protection de la vie privée, les analyses ADN sont limitées à l’identification d’une personne et à la détermination de son sexe, soit l’ADN non codant.

Contourner la loi

L’ADN codant, en revanche, permet de déterminer l’âge d’une personne, sa couleur de cheveux, sa tendance à la calvitie éventuelle, la couleur de ses yeux, son type de peau et même le risque qu’elle a de développer telle ou telle maladie. De quoi accélérer considérablement certaines enquêtes criminelles.

La Libre et la DH ne précisent pas comment la loi belge aurait pu être contournée.

Bron: Le Soir | 21 september 2018

Re: DNA-onderzoek

Doorbraak in dossier Bende van Nijvel dankzij (wettelijk verboden) DNA-onderzoek?

De speurders in het dossier van de Bende van Nijvel hebben de toestemming gekregen gebruik te maken van zogenaamd coderend DNA om een doorbraak te forceren in het onderzoek. Dat is opmerkelijk want het is wettelijk eigenlijk niet toegelaten om gebruik te maken van coderend DNA in strafonderzoeken. Dat melden de kranten La Dernière Heure en La Libre Belgique. Het federaal parket, dat het onderzoek naar de Bende van Nijvel recent heeft overgenomen, geeft geen commentaar op de berichtgeving.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

Re: DNA-onderzoek

Nu zouden ze alleen nog een juridisch achterpoortje moeten vinden dat verwantschapsonderzoek mogelijk maakt, en dan komen we misschien ergens.

Dit is een interessante ontwikkeling. Behalve een signalement kan dergelijk onderzoek ook iets vertellen over iemand levensloop (ziektes bijvoorbeeld) en dan kan je toch mensen in beeld krijgen. Laten we hopen dat het niet de zoveelste najaarskwakkel in het bendedossier wordt.

Re: DNA-onderzoek

Na alle mediakwakkels van afgelopen jaar eindelijk wat echt goed nieuws in dit dossier.

Re: DNA-onderzoek

Voor hetzelfde geld hebben ze DNA-stalen verwisseld, en is het alweer een kwakkel of gaat onschuldige achter de tralies. Of opzettelijk het DNA van een dode crimineel of rijkswachter.

Het is wel vreemd dat ze deze zomer nergens gaan graven zijn. Ik dacht dat dit een jaarlijkse traditie ging worden. Vreemd dat we niets meer horen over Bonkoffsky en Pilarski. Veel dichter gaan we niet meer komen.

180

Re: DNA-onderzoek

Chronos - zijn bijdragen op "Les Tuéries" vormen bijzonder interessant leesvoer - herleidt de Bende van Nijvel tot 3 individuen, waarvan 1 hierboven aangehaald. Als ik me niet vergis, is er een "juridische ingreep" geweest met het verwijderen van de bewuste thread als gevolg.