Re: Affaires
'BVD' België in het nauw ' - Connectie tussen veiligheidsdienst en Bende van Nijvel'
Terwijl in België elke dag nieuwe elementen aan het licht komen over een mogelijk verband tussen de gruwelijke misdaden van de 'Bende van Nijvel', de moord op ingenieur Mendez van de wapenfabriek FN in Luik en het para-militaire optreden van extreem-rechtse groeperingen, is nu ook de Belgische Staatsveiligheidsdienst in opspraak gekomen.
De chef van de Belgische Staatsveiligheidsdienst, Albert Raes, heeft gisteren alle beschuldigingen tegen zijn dienst ontkend. De Belgische minister van justitie, Jean Gol, deed hetzelfde en verklaarde niets te voelen voor een parlementair onderzoek. Gol zei vanochtend voor de Belgische radio dat zijn land over een goed justitieapparaat beschikt. De Belgische justitie heeft onlangs bij een inval in de kantoren van de Staatsveiligheidsdienst een aantal documenten in beslag genomen.
Sommige verdachten in het proces tegen leden van de extremistische beweging Westland New Post (WNP), die momenteel terecht staan wegens de vorming van een privémilitie en de diefstal van geheime NAVO-documenten, hebben verklaard dat zij maar kleine jongens zijn die het 'veldwerk opknapten voor hogere opdrachtgevers. De verdachten, bijna allemaal oud-beroepsmilitairen, beweerden in opdracht van de Belgische Staatsveiligheidsdienst te hebben gehandeld. Een van de hoofdverdachten, Michel Libert, zei voor de rechtbank in Brussel dat hij en zijn mannen contacten hadden met leden van genoemde veiligheidsdienst en vooral met een zekere Smets, die de WNP-leden opleidde in schaduw- en infïltratietechnieken.
De maandag gearresteerde ex-rijkswachter Beijer heeft Smets een man genoemd die 'jonge kerels opleidde tot moordmachines' en die nauwe banden zou hebben onderhouden met mensen die op hun beurt aan de touwtjes trokken bij de Bende van Nijvel. Bedoeld worden met name ex-rijkswachter Bouhouche en ex-gevangenisdirecteur Bultot die de moord op ingenieur Mendez van de FN-wapenfabriek op hun geweten zouden hebben en samen het brein zouden vormen achter de 'Bende van Nijvel'.
Volgens de leden van de WNP, die nu terecht staan, was hun organisatie in kleine cellen verdeeld zoals de stukjes van een taart. Men kende alleen zijn onmiddellijke chef. Volgens Libert handelden hij en zijn medeverdachten in opdracht en op bevel van de Belgische Staatsveiligheidsdienst, in samenwerking met cellen in Nederland, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland en zelfs Amerika. Libert: "Wij hadden geen ander doel dan handhaving van de orde en de bescherming van de onafhankelijkheid van het Westen."
Bron: Het Parool | 27 Januari 1988