Staatsveiligheid verdacht van steun moordcommando’s Apartheid

De staatsveiligheid gaat de beschuldigingen onderzoeken als zouden leden van de Belgische veiligheidsdiensten in de jaren tachtig hebben samengewerkt met moordcommando’s van het apartheidsregime in Zuid-Afrika.

De beschuldigingen werden geformuleerd door Godfrey Motsepe, voormalig activist van het Afrikaans Nationaal Congres, het ANC, dat destijds het apartheidsbewind bestreed maar nu, met president Nelson Mandela, aan de macht is in Zuid-Afrika. Motsepe is momenteel directeur-generaal op het Zuid-Afrikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij legde donderdag zijn verklaringen af tijdens een hoorzitting van de Waarheidscommissie.

In de jaren tachtig was Motsepe namens het ANC in Brussel. “Ik stelde er vast dat rechts gezinde lui in de veiligheidsdiensten moordcommando’s actief hielpen en bijstonden”, aldus Motsepe. Die moordcommando’s “konden vrijelijk opereren dankzij een heimelijke verstandhouding met rechtse leden in de Belgische veiligheidstroepen.”

Motsepe zei dat Zuid-Afrikaanse geheime agenten hem in 1988 tweemaal hebben trachten te vermoorden, eerst door op hem te schieten, later door buiten zijn kantoor een bom te leggen. “De veiligheidsdiensten waren niet echt geïnteresseerd om een onderzoek in te stellen”, meende de gewezen ANC-activist. “Op het moment dat wij vermoeden dat de leden van het moordcommando nog steeds in België vertoefden, verzochten de veiligheidsdiensten ons met klem, geen persconferentie te geven en dit omdat de politie hen op het spoor zou zijn en zij niet gealarmeerd mochten worden”. In de praktijk bleek echter dat de Belgische diensten hen de gelegenheid hadden gegeven uit België te ontsnappen, aldus nog Motsepe.

De aantijgingen hebben deining veroorzaakt in kringen van de Belgische staatsveiligheid waar het donderdag heette dat de beschuldigingen onderzocht zouden worden.

Bron » Gazet van Antwerpen