Vandeurzen laat Staatsveiligheid doorlichten na zaak-Belliraj

Minister Jo Vandeurzen (CD&V) kondigt aan dat hij maatregelen wil nemen om de werking van de Staatsveiligheid te verbeteren. Het Comité I, dat de werking van de veiligheidsdiensten controleert, moet uitzoeken wie verantwoordelijk was voor de onthulling dat de Belgisch-Marokkaanse terrorist Abdelkader Belliraj een informant was van de Staatsveiligheid.

Vandeurzen begrijpt dat de affaire uitgegroeid is tot een staatszaak. “Er kan niet overgegaan worden tot de orde van de dag”, aldus de minister in de Kamercommissie Justitie. “De zaken zijn te ernstig, het gaat over het functioneren van de diensten. Vanaf mijn aantreden heb ik moeten vaststellen dat de kritieken op de Staatsveiligheid mij noodzaken tot een grondige evaluatie en bijsturing van deze inlichtingendienst.”

Het wetsontwerp over de Bijzondere Inlichtingenmethodes (BIM), dat door senator Hugo Vandenberghe (CD&V) werd klaargestoomd en de geheime diensten uitgebreide nieuwe technologische en wettelijke instrumenten wil geven, wordt daarom geëvalueerd en verbeterd.

Op de cruciale vraag of Belliraj een geregistreerd en betaald informant was van de Staatsveiligheid, gaf minister Vandeurzen geen antwoord omdat de wet dat niet toelaat.

Bron » De Morgen