Belg betaalt slechts 4,5 euro voor Staatsveiligheid

Dat berekende het VRT-programma De Zevende Dag in hun rubriek ‘Factcheck’. Ze checkten of de uitspraak van N-VA-voorzitter Bart De Wever correct was. Afgelopen week zei hij namelijk dat de Senaat meer geld krijgt dan Staatsveiligheid.

“Wij pleiten om meer middelen te geven aan veiligheidsdiensten”, tweette N-VA. Volgens de partij is het budget van de Senaat groter dan dat van de Staatsveiligheid. ‘De Zevende Dag’ dook in het cijfermateriaal en kwam tot het besluit dat de uitspraak klopte.

Nederland op kop

Opvallend was ook dat onze buurlanden allemaal meer investeren in hun veiligheidsdiensten met Nederland op kop. Onze noorderburen betalen zo’n 11,80 euro per inwoner aan de Staatsveiligheid.

“Staatsveiligheid doet het elk jaar slechter”

Dit jaar krijgt de Senaat een dotatie van 55 miljoen euro en de Staatsveiligheid moet het stellen met 41,8 miljoen euro. Dat is 13 miljoen minder dan de Senaat -die nota bene slechts acht keer per jaar samenkomt. Na de zesde staatshervorming zetelen er nog maar 60 senatoren, waarvan er tien een vergoeding krijgen. De personeelskosten zijn weliswaar enorm ingeperkt, maar de dotatie blijft boven die van Staatsveiligheid uitsteken.

“Staatsveiligheid doet het elk jaar slechter dan de Senaat”, concludeert Tim Pauwels. N-VA kamerlid Zuhal Demir opperde op Twitter al om de “Senaatstent” te sluiten. Jaak Raes, topman bij Staatsveiligheid, ijverde afgelopen week alvast voor meer middelen.

Bron » De Morgen