“Gestolen Porsche is nooit teruggevonden”

In een informeel gesprek met een medewerker van Belga heeft procureur-generaal bij het Hof van Beroep in Bergen, Georges Demanet tekst en uitleg verschaft over een zogenaamde vijandschap tussen hemzelf en Georges Zicot, de hoofdinspecteur van de gerechtelijke politie van Charleroi. Zicot werd tijdens het voorbije weekend in het kader van het dossier-Dutroux aangehouden.

Volgens Georges Demanet is de in 1993 in Spanje gestolen Porsche van zijn zoon Philippe, wagenexpert bij het parket van Charleroi, nooit teruggevonden. Demanet voegde eraan toe dat zijn zoon nooit in staat van beschuldiging is gesteld. De wagen was indertijd gekocht bij de vzw Adam, die geleid wordt door een vriend van zijn zoon Philippe.

In deze zaak werd het onderzoek indertijd geleid door verzekeraar Thierry Dehaan. Deze laatste werd eveneens aangehouden in het kader van de zaak Dutroux.

Procureur generaal Georges Demanet zei eveneens dat, het feit dat deze personen worden vernoemd in deze dossiers, zij het dan in het luik wagendiefstal, niet meteen betekent dat Philippe Demanet zelf betrokken was bij de diefstal van zijn eigen Porsche.

In een loods werd later een rally-Porsche teruggevonden. Volgens Demanet was die Porsche ook eigendom van zijn zoon Philippe, die een wagenfreak is. Maar het was zeker niet de gestolen Porsche.

Dat Philippe Demanet nog steeds in het bezit was van de originele nummerplaat van de in Spanje gestolen Porsche komt volgens de procureur-generaal door het feit dat Philippe, kort voor de diefstal een namaakplaat had bevestigd op zijn wagen: hij had immers een speciale nummerplaat (LRS 911) die hem 25.000 frank had gekost, en hij wou niet dat ze zou worden gestolen.

Georges Demanet ontkende ook dat hij en Georges Zicot vijanden zouden geworden zijn, zoals hij ook ontkende dat die vermeende vijandschap zo erg zou zijn geweest dat hij, Demanet dus, doodsbedreigingen zou hebben geuit aan het adres van Zicot. Wel zei Demanet dat hij in februari 1994 een tip had gekregen van de directeur van een verzekeringsmaatschappij, dat er in Italië een Mercedes 250D was ontdekt die in Zaventem was gestolen.

In die zaak viel de naam van Georges Zicot. Demanet zei dat hij daarom de commissaris-generaal van de gerechtelijke politie, de Vroom, om een onderzoek had gevraagd. Zicht werd in die zaak door de Brusselse onderzoeksrechter Laffineur aan de tand gevoeld maar opnieuw vrijgelaten. Omwille van dit onderzoek had Demanet zich verzet tegen een promotie van Georges Zicot, maar Zicot is sindsdien wel bevorderd tot hoofdinspecteur.

Bron » Gazet van Antwerpen