Symbool van “normvervaging”

Georges Zicot was de voorbije weken de hoofdbeschuldigde in het zogenaamde autozwendel dossier in de zaak-Dutroux. Hij moest zich samen met onder anderen Marc Dutroux voor de correctionele rechtbank in Nijvel verantwoorden voor de grote autozwendel die achter de zaak-Dutroux zou hebben gezeten. De zaak liep met een sisser af.

De rechtbank van Nijvel bevond Georges Zicot vorige maandag schuldig aan twee fiscale inbreuken bij het invullen van zijn persoonlijke belastingaangifte. Oorspronkelijk werd hij beschuldigd van zestien zaken van heling, schriftvervalsing, corruptie en bendevorming. Nog eerder werd hij ervan verdacht de beschermer van Marc Dutroux te zijn. Rechter Bernard Desmette veegde al die beschuldigingen van tafel.

Inspecteur Zicot had in de jaren negentig een fenomenale reputatie tot ver buiten Charleroi als bestrijder van trafiek in gestolen auto’s. Talrijk waren de geruchten, vooral in kringen van de rijkswacht, dat Zicot te dicht bij de automaffia stond. Er werden verschillende onderzoeken tegen hem gevoerd, maar zonder resultaat.

In de eerste dagen van het Dutroux-onderzoek leken alle puzzelstukken plots samen te vallen. Het gerecht van Neufchâteau kreeg van verschillende kanten informatie dat Georges Zicot en Marc Dutroux elkaar kenden en dat Zicot hem de hand boven het hoofd hield. Al die geruchten bleken achteraf niet te kloppen.

Het enige wat wel klopte, was dat Zicot op een dag, om zijn tipgever te beschermen, een gestolen vrachtwagen uit een door Dutroux gehuurde loods naar buiten haalde. In zijn politieverslag vermeldde hij dat hij de vrachtwagen op de openbare weg had gevonden. Op die manier beschermde hij zijn tipgever tegen de wraak van Dutroux. Het leverde hem de beschuldiging valsheid in geschrifte op.

In het eindrapport van de commissie-Dutroux wordt Georges Zicot onder meer daarom als voorbeeld aangehaald als voorbeeld voor de “normvervaging” die heerste bij de politiediensten van Charleroi. De commissie baseerde zich op gegevens die haar geleverd werd door de voormalige rijkswacht. Gegevens uit onderzoeken die achteraf tot niets hebben geleid. Georges Zicot is commissaris bij de moordsectie van Brusselse federale politie.

Bron » De Standaard