Parket van Nijvel in beroep tegen beslissing in dossier autozwendel Dutroux

Het parket van Nijvel heeft beroep aangetekend tegen de beslissing van de raadkamer te Nijvel in het dossier autozwendel waarin Marc Dutroux en negen anderen, onder meer Georges Zicot, betrokken zijn. Dat is vandaag van het Nijvelse parket vernomen.

Met dit beroep beoogt het parket een snelle regeling van de procedure. Deze stap impliceert dat de Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) van Brussel de verwijzing van het dossier van meetaf aan opnieuw moet onderzoeken.

De raadkamer vroeg op 23 december 2002 bijkomende onderzoeksdaden aan het onderzoek van toenmalig onderzoeksrechter Jean-Claude Elslander, thans procureur des Konings in Nijvel. Het onderzoek was volgens de raadkamer onvolledig in verband met de brand in 1992 in een pand van medebetichte Gérard Pinon en zond het dossier daarom terug naar het parket.

Het parket van Nijvel meende over onvoldoende bewijzen te beschikken om crimineel opzet voor de brand te weerhouden. Het pand was gelegen in Lodelinsart. In een garagebox daar zou Pinon een bij Fabricom gestolen vrachtwagen gestald hebben.

De diefstal van de vrachtwagen, geladen met koperbobijnen ter waarde van 125.000 euro, vormde de aanleiding voor het onderzoek naar het luik “autozwendel” ten laste van Dutroux-Zicot. Marc Dutroux werd in verband met dit dossier in december 1995 opgepakt en verbleef drie maanden in de gevangenis. De ontvoerde meisjes Julie en Mélissa zouden gestorven zijn in de periode dat Dutroux in de cel zat.

In dit dossier zijn verder een verzekeringsagent en garagehouders uit Charleroi betrokken. Ze worden beticht van schriftvervalsing, gebruik van valse stukken, oplichting, corruptie, bendevorming en heling.

Bron » De Standaard