Dutroux en Zicot naar correctionele rechtbank voor dossier autozwendel

Marc Dutroux en zeven anderen moeten zich voor de correctionele rechtbank van Nijvel verantwoorden in het dossier van de autozwendel. De kamer van inbeschuldigingstelling (KI) in Brussel heeft hen vandaag doorverwezen.

Naast hem op het beklaagdenbank zitten politieagent Georges Zicot, Gérard Pinon en Pierre Rochow, die in augustus 1996 door onderzoeksrechter Jean-Marc Connerotte werden aangehouden in het dossier van de autozwendel. Het proces over de autozwendel zal echter niet starten voor het einde van assisenproces in Aarlen.

Centraal in het dossier staat een gestolen vrachtwagen die vol elektrische kabels zat. De vrachtwagen werd in september 1995 gestolen in Eigenbrakel door Pierre Rochow en Philippe Divers. Dutroux zou om de diefstal gevraagd hebben en wordt verdacht van heling. Dutroux gijzelde bovendien de vermeende dieven even omdat hij zich door hen bedrogen voelde.

Deze gijzeling is van het autozwendeldossier afgesplitst en zal door het assisenhof van Aarlen beoordeeld worden. Dit gebeurt samen met de andere dossiers tegen Marc Dutroux.

Dutroux werd in deze zaak in voorhechtenis genomen in december 1995. Op dat moment zaten Julie en Melissa in zijn kelder opgesloten. Tijdens de daaropvolgende maanden zijn de meisjes gestorven.

Marc Dutroux zal zich voor de rechtbank van Nijvel moeten verantwoorden voor heling en bendevorming, George Zicot staat terecht voor heling, valsheid in geschriften, oplichting, passieve omkoping en gebruik van de valse stukken als openbaar ambtenaar. Ook Philippe Divers en Pierre Rochow zijn naar de correctionele rechtbank verwezen.

De kamer van inbeschuldigingstelling stelde enkel de verzekeraar volledig buiten vervolging. Ook hij was in augustus 1996 aangehouden door onderzoeksrechter Jean-Marc Connerotte.

De raadkamer stuurde het dossier op 23 december 2002 opnieuw naar het parket en vroeg om bijkomende onderzoeken in de zaak. Het parket ging tegen deze beschikking in beroep en zo kwam het dossier bij de kamer van inbeschuldigingstelling van Brussel terecht. Deze wijdde twee zittingen an het dossier. Dat gebeurde op 20 en 27 januari. Dutroux werd er vertegenwoordigd door een advocaat.

Bron » De Standaard