31

Re: Guillaume Vogeleer

Commentaar bij YouTube over Vogeleer:

Guillaume Vogeleer a tenu un bar ("Pan-Pan") avec un certain Romain, bras droit de Havelange. Un autre membre de la bande d'Havelange était Albert Gillet. Il a pu y avoir des contacts entre Guillaume Vogeleer et Albert Gillet. Ce dernier est particulièrement intéressant: bande d'Havelange, ami de Paul Vanden Boeynants, il a travaillé à la fois pour Cosa Nostra et la DEA.

32

Re: Guillaume Vogeleer

Biggus Dickus wrote:

Guillaume -> William -> Bill

Nee, ik denk: Jean-Claude Bil, chauffeur van Vanden Boeynants in 1978

33

Re: Guillaume Vogeleer

Jean-Claude Bil en een door de Bende vermoorde filiaalhouder waren samen venoten in een Brusselse bar. Ik ben zowel de naam van de filiaalhouder als van de bar kwijtgespeeld.

34

Re: Guillaume Vogeleer

Er is ook sprake van Henri Bil als chauffeur van VDB. In elk geval is een chauffeur met achternaam Bil van Vanden Boeynants veroordeeld omdat hij meedraaide in een internationale zwendel van gestolen cheques, zie ook Simone Menin en Claude Nitelet. Reed ‘s nachts rond met dienstwagen, cheques werden omgezet in flessen whisky en die werden doorverkocht aan bars. Zou interessant zijn te weten aan welke? Processtukken van te vinden?

Ook in de getuigenis van X2 duikt er een Bil op. Uit te vlooien.

35

Re: Guillaume Vogeleer

Geboren te vorst opgegroeid in de Marollen. Mercenaire met Bob Denard. Heeft gewerkt voor de DIA. Een van zijn uitspraken: Een hand of tong afsnijden of een hoofd afhakken of doden dat doe ik met plezier ...

Re: Guillaume Vogeleer

Zware straffen wegens geldafpersing in Brusselse onderwereld

Twee mannen die tussen 26 april en 4 mei onder bedreiging of met geweld 50.000 fr. wisten af te persen, dienden zich dinsdag te verantwoorden voor de Boetstraffelijke rechtbank van Brussel.

Het betreft de 42-jarige Antoon Scheers, baruitbater uit Anderlecht, die drie jaar gevangenisstraf opliep en de 34-jarige Guillaume Vogeleer, handelaar uit Tervuren, die twee jaar gevangenisstraf, waarvan de drievierden met uitstel, kreeg.

Het slachtoffer in deze zaak, W.R. (*), kwam aan de kost door het plaatsen van jackpots en elektrische biljarten in drankgelegenheden. Doorgaans wordt bij het plaatsen van dergelijke toestellen een kommissieloon van 5 tot 10.000 fr. uitgekeerd aan de aankoper. Aangezien hoofdbetichte Scheers zich een zevental van deze toestellen had aangeschaft, was het dan ook normaal dat hem een zeker kommissieloon werd uitbetaald. Scheers eiste evenwel dadelijk 100.000 fr. op met de bewering dat hij een paar dakloze jonge Fransen in het Brusselse wilde helpen.

VERDIENSTELIJK
Er waren twee afspraken nodig vooraleer R. er tenslotte mee instemde de helft van de gevraagde 100.000 fr. uit te betalen. Scheers had er voordien mee gedreigd dat hij zou schieten indien hem het geld werd geweigerd.

De tweede betichte Vogeleer - het gaat hier om een zware jongen die fier is op zijn lichaamskracht - had R. gedreigd hem een "dik hoofd" te slaan zo hij bleef weigeren het geld aan Scheers uit te betalen.

Nadat R. zijn toestemming tot het uitkeren van de 50.000 fr. aan Scheers had gegeven, verwittigde hij de politie. Op het ogenblik dat R. het geld via Vogeleer aan Scheers liet geworden, was een politieman in burgerpak in de herberg aanwezig. Toen Vogeleer in het bezit van het geld de drankgelegenheid verliet, werd hij aangehouden. Evenals Scheers die even later werd gegrepen, beweerde hij dat het om een normaal kommissieloon ging dat R. nog verschuldigd was.

In zijn rekwisitoor betoogde substituut Deprêtre dat het hier ging om een zaak van "racket" in het Brussels milieu. Voor Scheers zijn de feiten des te erger gezien zijn strafregister. Hij werd immers reeds veroordeeld als pooier, wegens zware diefstal en valsmunterij. Vogeleer speelde een meer ondergeschikte rol in de zaak. Hij maakte zich daarbij vroeger verdienstelijk een eerste maal in Stanleystad, waar hij een tiental mensen wist te redden en later bij de brand van de "Innovation" te Brussel, waar hij twee bejaarde mensen uit de vuurpoel wist te halen.

Vervolgens pleitte de verdediging bij monde van Mr. Eric Vergauwen en Xavier Magnée verzachtende omstandigheden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 juni 1971

(*) Naam zelf afgekort.