11

Re: FN Herstal

Die Albert Fransen kon het blijkbaar niet laten:

Vier wapentrafikanten opgesloten in Turnhout

Een op zijn minst mysterieuze handel kan men de illegale wapentrafiek noemen, die zo pas in Turnhout en Luik aan het licht kwam. Nog lang niet alle details zijn duidelijk en mogelijk zijn er internationale vertakkingen. De Turnhoutse onderzoeksrechter Jacobs liet inmiddels vier personen aanhouden: Ronald E. uit Arendonk, Leo H. uit Ravels, zijn neef Herman H. uit Wezet en Albert F. uit Dalhem.

Albert F. is een gewezen werknemer bij de wapenfabriek FN in Herstal, en een erkend wapensmid en -handelaar. Hij werd donderdagavond al opgesloten in de gevangenis. Ronald E. (43) en Leo H. (44) zijn gewezen cafébazen, ex-vrachtrijders en handelaars in antiek. Ze hebben beiden een strafregister.

Gaat het om wapens afkomstig van een huisdiefstal bij FN? Gaat het om revolvers of geweren, of beide? Om hoeveel munitie? Moesten de wapens en de kogels naar het buitenland? Waren ze bedoeld voor het Joegoslavisch milieu in Nederland? Er wordt nogal was gespeculeerd, maar in feite blijven al die vragen momenten nog onbeantwoord.

Tientallen of honderden

Drie van de vier gearresteerden verschenen gisteren voormiddag voor de Turnhoutse onderzoeksrechter. Hoe het gerecht op de hoogte kwam van het illegaal verhandelen van tenminste 38 Browning-pistolen van FN, kon substituut-procureur Van der Avort "in het belang van het onderzoek" nog niet meedelen. Volgens een aantal bronnen zijn er veel meer wapens gevonden: honderden geweren, duizenden kogels, tot bazooka's en nog ander oorlogstuig toe. Een advocaat van één van de verdachten sprak over "tenminste honderden wapens".

Het zou de bedoeling zijn geweest om de wapens in Nederland te verkopen. De wetgeving op het wapenbezit is daar veel strenger dan in België. Reden waarom er zoveel schietwapens van het Belgische criminele milieu in het Nederlandse terechtkomen. In ons land is het, in tegenstelling tot Nederland, ook niet verboden om wapenonderdelen te bezitten. Albert F. en Ronald E. zouden door de andere verdachten, die in het Luikse wonen, gecontacteerd zijn omdat zij beiden in een grensgemeente wonen, namelijk respectievelijk in Ravels en Arendonk. Van daaruit zou een illegale wapentrafiek naar Nederland op poten zijn gezet.

Tijdens een huiszoeking bij Leo H. in Ravels werden pistolen gevonden, die waren geleverd door zijn neef Herman H. en Albert F. In de woning van Herman H. in Wezet zijn naar verluidt oorlogswapens gevonden en een voorraad munitie.

Moeilijk

Substituut-procureur Peter Van der Avort bevestigt dat het hier om "moeilijke materie" gaat. Een wapenhandelaar mag uiteraard wapens en onderdelen van wapens in zijn bezit hebben. Een burger ook want onderdelen van wapens zijn geen wapens.

De wapenonderdelen mogen ook gewoon verkocht worden. Waar eindigt de legaliteit en waar begint de illegaliteit?

"Wij spreken hier over een wetgeving die dateert van 3 januari 1933 en die allesbehalve waterdicht is. Inbreuken worden wel bestraft, maar dat is ene lachertje. Op het onwettig verhandelen van vuurwapens staan straffen van 1 maand tot 1 jaar, naast geldboetes van 100 tot 5.000 fr.", aldus de substituut.

Bron: Gazet van Antwerpen | 13 Januari 1990

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

12

Re: FN Herstal

Nog eentje voor de lijst 'Stelende FN-werknemers':

In juli 1983 werd een illegale wapenhandel in Borgloon opgedoekt. Eén van de betrokkenen was een zekere Romain Simons uit Wellen. Toen hij werd aangehouden, werkte hij al 28 jaar bij FN in Herstal. Hij gaf toe wapens en onderdelen te hebben gestolen bij FN en ze nadien te hebben doorverkocht.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

13

Re: FN Herstal

Ben wrote:

In juli 1983 werd een illegale wapenhandel in Borgloon opgedoekt. Eén van de betrokkenen was een zekere Romain Simons uit Wellen. Toen hij werd aangehouden, werkte hij al 28 jaar bij FN in Herstal. Hij gaf toe wapens en onderdelen te hebben gestolen bij FN en ze nadien te hebben doorverkocht.

Het desbetreffende artikel over het opdoeken van de wapenhandel:

Illegale wapenhandel opgedoekt te Borgloon

De BOB van Tongeren heeft tijdens de voorbije weken een illegale wapenhandel opgedoekt. Twee rijkswachtcombi’s waren nodig om de pistolen, oorlogswapens, sport- en jachtgeweren naar de kazerne te brengen. Drie personen werden aangehouden.

Alles begon met een op het eerste zicht gewone overval in de woning van de werkloze elektricien Jozef Gilissen, Tongersesteenweg 12 te Borgloon. Op 6 juni omstreeks 10u drongen twee mannen, één gemaskerd, de andere niet, maar beiden gewapend, het atelier van Gilissen binnen.

Onmiddellijk waren er twee verachte aspecten aan de overval. Het slachtoffer had na het vertrek van de overvallers enkel een geneesheer ontboden en de feiten niet aan de rijkswacht of politie gemeld. Bovendien kon de vraag gesteld worden, wat dieven bij een werkloze elektricien te zoeken hadden.

Toen de rijkswacht er uren later toch bijgeroepen werd, verklaarde Gilissen dat de daders zeven geweren hadden gestolen, waaronder twee Winchester Holland-geweren, die per stuk een half miljoen waard zijn. Omdat de rijkswacht wist van de verzamelwoede van Gilissen, werd een huiszoeking verricht. De resultaten daarvan waren verbluffend.

Twee combi’s waren nodig om het arsenaal naar Tongeren over te brengen: een 50-tal pistolen, een 40-tal oorlogswapens en een 90-tal sport- en jachtgeweren. Op de zolder van Gilissen werd nog een massa onderdelen van FN-pistolen gevonden. Gilissen zelf werd nog op 6 juni aangehouden.

Gestolen

De eerste dagen wilde de elektricien enkel kwijt dat hij wapens kocht van een Turk in Luik. Toen de BOB hem verplichtte mee te rijden naar de Turk in kwestie, bleek deze niet meer te bestaan. Toen ging Gilissen over tot bekentenissen. De FN-pistolen en onderdelen ervan had hij gekocht van Romain Simons uit Wellen, die al 28 jaar in de wapenfabriek te FN Herstal werkt.

Aanvankelijk ontkende Simons alles, maar gaf daarna toe wapens en onderdelen te hebben gestolen bij FN en ze verkocht aan Gilissen. Simons werd op zijn beurt aangehouden. Bleef dan de vraag waar Gilissen de overige wapens vandaan haalde. Hijzelf zegt de oorlogs- en collectiewapens van een oom te hebben geërfd en op markten te Luik, Hoei en Halle-Booienhoven gekocht te hebben. Gezien het grote aantal bevredigt deze uitleg de BOB niet volledig.

De nieuwe wapens verkocht Gillisen aan Robert Serneels uit Ukkel, bediende op een ministerie te Brussel. Op 14 juni werd bij Serneels eveneens een huiszoeking verricht. Achter een wand in de kelder staken genoeg wapens op een derde rijkswachtcombi te vullen. Deze wapens verhuisden naar Tongeren, evenals Serneels die opgesloten werd.

In tegenstelling met Gilissen en Simons is Serneels veel minder spraakzaam, zodat kan worden gesteld dat de wapenhandel is opgedoekt, maar dat weinig geweten is over de echte bestemming van de door Gillisen en aan Serneels geleverde wapens.

Een voorval dat de speurders boeit, heeft zich drie maanden voor de overval van 6 juni voorgedaan. Toen kwam Robert Serneels naar Borgloon met de boodschap dat “klanten” op komst waren. En inderdaad, een half uur nadien boden zich twee heren in een Porsche aan. Zij kwamen 20 pistolen GP 9mm halen, die Serneels een week voordien besteld had.

De handel ging normaal door, maar toen Gilissen de wapens overhandigd had, liepen de twee kopers weg. Serneels zei dat zulks niet erg was, omdat hij eerder al een zwart koffertje had gekregen met het geld. Bij nazicht door Jozef Gillisen bleek dat koffertje slechts krantenpapier te bevatten.

Dat was dus slecht betaald voor pistolen, die in de handel 34.000 fr. waard zijn, die Gillisen aan Serneels voor 15.000 fr. verkocht en waarvoor hij aan Simons 5.000 fr. betaalde.

Van Józef Gillisen wordt gezegd dat hij een onopvallend, rustig en onbesproken man is. De BOB’ers hebben goede redenen om aan te nemen dat zijn vrouw enkel op de hoogste was van zijn verzamel-woede, maar niet van zijn handel die hij trouwens hoofdzakelijk op zolder concentreerde.

Even onbesproken was de bediende bij een minister, Robert Serneels, die voor het gerecht een onbekende was.

Bron: Gazet van Antwerpen | 15 Juli 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

14

Re: FN Herstal

Belgische wapenfabriek wespennest

Dat de legale wapenhandel zich al te vaak van duistere praktijken bedient, wordt langzaam maar zeker duidelijk uit het onderzoek dat de Belgische justitie instelt naar de moord op Juan Mendez Blaya (34), commercieel directeur van de wapenfabriek FN in Luik. Mendez werd vorige week dinsdag vlakbij zijn huis in de Brusselse voorstad Overijse dood in zijn auto gevonden. Hij was door een oor, een oog, zijn hals en borst geschoten met zes kogels. Geld en waardepapieren zaten onaangeroerd in zijn binnenzak. "Een professioneel uitgevoerde executie, oordeelt de Rijkswacht, die nog geen spoor van de daders heeft.

Comfortabel leven

Voor het oog van de wereld leefde Mendez, zoon van een Spaanse tolk die in 1960 naar België emigreerde uit ongenoegen over het bewind van Franco, een uitermate comfortabel en rustig leven. Hij gedroeg zich als een hidalgo, een Spaanse aristocraat, en werd benijd om het succes dat hij had. Na zijn handelsstudie aan een gerenommeerd Brussels instituut werkte hij bij het vertaalbureau van zijn vader, dat veel en vertrouwelijk werk voor de Europese Gemeenschap verricht. Mendez reisde over de wereld en beschikte over voortreffelijke internationale contacten. Dat was voor een talentenjager in 1981 reden om hem in opdracht van de FN-fabrieken te benaderen voor de opvolging van de directeur Midden- en Zuid-Amerika, de Peruaan Carlos Davilla del Pielago, die het veld moest ruimen, omdat hij Zuidamerikaanse regimes wapens leverde in ruil voor cocaïne.

Geen bewijzen

Vervolgd is Davilla, die ook voor de Amerikaanse geheime dienst CIA werkte, nooit, omdat de Belgische justitie de bewijzen tegen hem niet rond kreeg. Wel werd Davilla’s neef veroordeeld wegens handel in verdovende middelen, waarbij zijn ooms bar El Puma in Brussel en een daarnaast gelegen winkeltje in Peruaanse souvenirs 1 als dekmantel werden gebruikt.

Het onderzoek tegen Davilla werd geleid door Madani Bouhouche van de Bijzondere Opsporingsbrigade (BOB), die niet lang daarna zelf wegens illegale wapenhandel werd vervolgd. Wie schetst de verbazing van de rijkswachters die mevrouw Mendez vorige week kwamen vertellen dat haar man was vermoord en haar aantroffen in gezelschap van Bouhouche, die een zakelijke afspraak met hem had. Bouhouche is tegenwoordig wapenhandelaar. Legaal.

Nader onderzoek wees uit dat Mendez helemaal niet zo’n rustig bestaan leidde. Met Bouhouche bezocht hij de extreemrechtse schietvereniging Practical Pistol Club of Belgium, waarvan de leden zich in antiterreurtechnieken bekwamen "voor het geval dat”.

Leden

De club is opgericht door enkele wapenhandelaars en commando’s. Lid ervan zijn bekende Belgische huurlingen, Rijkswachters, particuliere bewakers en sympathisanten van de extreem-rechtse groepering Front de la Jeunesse, die bekend staat om haar vreemdelingenhaat. Lid zijn ook de wegens illegale wapenhandel veroordeelde ex-gevangenisdirecteur Jean Bultot en een agent van de veiligheidsdienst van de Europese ministerraad, Robert Thomas, van wie bekend is dat hij nauwe banden met de Amerikaanse federale politie FBI onderhoudt.

Met allen was Mendez, die op de scherpschutterslijst van de club de zestiende plaats inneemt, min of meer bevriend. Het vermoeden dat Mendez, via zijn schietclub illegale wapenhandelaars bevoorraadde, ligt voor de hand.

Te meer daar de Nederlandse, Westduitse en Franse politie al in 1982 vermoedden dat bij FN de zwarte produktielijn was opgezet en het bovendien opmerkelijk vonden dat vele FN-wapens die bij criminelen opdoken, pas na de ontdekking als gestolen werden opgegeven.

De procureur van de Koning in Nijvel, die de supervisie over het onderzoek naar de moord op Mendez heeft, gelooft niet dat de daders in de illegale wapenhandel moeten worden gezocht. Een van de rechercheurs die aan de zaak werkt, zegt: "De wijze waarop Mendez is vermoord, doet denken aan huurmoordenaars. Wij vermoeden ook dat er politiek in het spel is. Er zou wel eens een regering op de achtergrond kunnen staan.”

Stowell

In dat verband is de relatie van Mendez met de Amerikaanse wapenhandelaar Douglas Stowell interessant. Stowell, van wie wordt gezegd dat hij iets met de CIA heeft te maken, zucht in een Noord franse gevangenis wegens de illegale import van vuurwapens. Stowell, die officieel in Tegucigalpa in Honduras woont, maar ook een huis in het Zwitserse Gstaad heeft, werd in november aan de Belgisch-Franse grens met zijn peperdure, zwarte Ferrari aangehouden. Hij kwam van Mendez, die hem vier nieuwe FN-pistolen had gegeven met ondeugdelijke papieren. In de wagen werden ook mitrailleurs gevonden en een gigantische hoeveelheid documentatie over zware wapens en gevechtshelikopters. Voor de wapens had Stowell geen vergunning en hij kon ook geen redelijke verklaring voor het bezit ervan geven. Mendez erkende alleen de gift van de vier pistolen.

Pierre Stievenaert, woordvoerder van de FN-fabrieken, bevestigt dat Mendez vorig jaar Stowell bij de fabriek introduceerde als bemiddelaar voor de verkoop van wapens aan Latijns-Amerikaanse regeringen. „En Mendez heeft een fout gemaakt door Stowell de verkeerde papieren bij de pistolen mee te geven,” zegt hij. "Verder onthoudt de fabriek zich van commentaar."

Honduras

Een theorie van de politie is dat Stowell de verbindingsman van FN met contrarevolutionairen in Honduras en/of Nicaragua. Wapenleveranties aan deze groeperingen kunnen niet legaal worden verzonden en daarvoor zouden Stowells betrekkingen met de CIA een oplossing bieden. Amerika steunt immers de contrarevolutionairen in Nicaragua en heeft er belang bij dat die van wapens worden voorzien. Met het oog op wapenleveranties aan Nicaraguaanse opstandelingen werd Mendez al na de arrestatie van Stowell door de Franse politie ondervraagd. Frankrijk heeft het vermoeden dat Stowell wapens uit België via Frankrijk en Zwitserland naar de grensstreek tussen Honduras en Nicaragua transporteerde. Een tweede verhoor van Mendez door de Franse politie werd door de moord verhinderd.

De Belgische politie heeft ontdekt dat veel werknemers van FN verwoede wapenverzamelaars zijn. Van Mendez was bekend dat hij een uitgebreide verzameling schiettuig in huis had, maar van zijn adjunct-directeur Alain Coesens niet.

Bij Coesens werd huiszoeking gedaan; er werden zeventtig vuurwapens en documenten in beslag genomen. Dit versterkt de geruchten dat Mendez met enkele FN-medewerkers een handel in door de fabriek afgekeurde vuurwapens had opgezet.

Ontslag

Dan is er nog de theorie dat Mendez de mond gesnoerd is omdat hij te veel van duistere praktijken wist en zich uit de wapenhandel wilde terugtrekken. Onlangs nam Juan Menlez Blaya ontslag als directeur van FN. Hij wilde weer voor het door zijn vader opgezette en nu door zijn zuster geleide vertaalbureau gaan werken. Het waarom daarvan is slechts een van de vele vragen waarop de Belgische justitie het antwoord zoekt.

Bron: Algemeen Dagblad | 18 Januari 1986

15

Re: FN Herstal

Wapenhandel ontdekt te Cheratte

De jongste dagen is in de Turkse kolonie te Luik naar aanleiding van wapendiefstallen uit de FN-fabriek te Herstal, een ware wapenhandel aan het licht gekomen.

De gerechtelijke politie hield al enkele dagen een café aan de Grote Markt te Cheratte in de gaten. De uitbater is een Turk en hij werd er van verdacht betrokken te zijn bij een wapenhandel. Onlangs kwamen de speurders te weten dat er een nieuwe lading wapens van eigenaar zou veranderen in het café.

De speurders bemerkten dat een Italiaan zich in de herberg aanbood en dat de cafébaas na een gesprek met de Italiaan ging telefoneren. Daarop bood zich een Turk aan in het café en reed weg met de Italiaan.

De speurders volgden de twee kerels van op afstand tot aan een garage, nog altijd te Cheratte, waar zij het spoor echter kwijt geraakten. In de garage vonden zij echter 19.000 patronen 9mm en enkele pistolen waar het oorspronkelijk fabricagenummer nog op prijkte. De pistolen zijn bij FN gestolen, hetzij te Hasselt in een atelier dat voor FN wapens vernikkelt of op de terugweg naar de FN-fabrieken. De pistolen waren gewikkeld in Limburgse kranten.

De BOB heeft de herbergier en de garagehouder verhoord maar na ondervraging opnieuw vrijgelaten.

Bron: Gazet van Antwerpen | 2 Maart 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

16

Re: FN Herstal

RTBF: FN dekte wapenhandel naar Saudi-Arabië Verzet tegen schriftvervalsing leidt tot ontslag topman Herstal

Na amper tien maanden aan het hoofd te hebben gestaan van de noodlijdende Luikse wapengroep Herstal (het vroegere FN), wordt gedelegeerd bestuurder Claude Elsen vandaag naar alle waarschijnlijkheid door de Franse aandeelhouder Giat ontslagen uit zijn functies. Volgens de radioredactie van RTBF heeft het vertrek te maken met wapentrafieken naar Saudi-Arabië die door FN werden toegedekt. Elsen zou zich daartegen hebben verzet en krijgt daarom de bons. (...)

Lees hier het hele artikel » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: FN Herstal

edd wrote:

“Onlangs nam Juan Menlez Blaya ontslag als directeur van FN. Hij wilde weer voor het door zijn vader opgezette en nu door zijn zuster geleide vertaalbureau gaan werken. Het waarom daarvan is slechts een van de vele vragen waarop de Belgische justitie het antwoord zoekt.

Ik ging er altijd van uit dat Juan Menlez Blaya tot het moment waarop hij werd vermoord, in dienst was van FN.

Tegenslag blijkt onze hersenen blijvend te kunnen veranderen.