241

Re: Stopzetting onderzoek

Sorry, maar ik heb ook geen hoge pet op van D'Haese. Veel blabla, als hij zijn kop kan laten zien is hij content. Vraag het eens aan de jeugd- en sportclubs in het Aalsterse

Re: Stopzetting onderzoek

Youssou N'Dour wrote:

Het gaat erom dat de zaak tot op de bodem moet zijn uitgezocht, wat mede betekent dat die onderzoeksrechter vanaf het moment waarop die persoon de belastende verklaring over die onderzoeksrechter (in privé) naar buiten bracht, zich had moeten terugtrekken als onderzoeksrechter, tenzij - bijvoorbeeld - is gebleken dat de onderzoeksrechter (in haar hoedanigheid van privépersoon) toen onmiddellijk aangifte heeft gedaan tegen die persoon wegens smaad of laster. Sowieso mag je dan niet wachten als onderzoeksrechter, me dunkt.

Onder verwijzing naar » Nieuws begrijp ik sinds kort wel dat er toen (rond 2013) gevraagd werd om terugtrekking van onderzoeksrechter Martine Michel. Laat haar maar vertellen wat er aan de hand was/is. Niet normaal.

Tegenslag blijkt onze hersenen blijvend te kunnen veranderen.

243

Re: Stopzetting onderzoek

Awel ja. Laat het ons daar eens over hebben. Want hier staat een manifeste leugen:

"In 1997 kwam de parlementaire onderzoekscommissie over banditisme tot het besluit dat het onderzoek naar de Bende van Nijvel moedwillig gemanipuleerd leek. Wij komen vandaag tot het besluit dat de commissie gelijk had. En wij hebben daar wetenschappelijke bewijzen van", aldus Michel.

Ik heb hier al eens uitgelegd waarom dit een manifeste leugen is. Hetgeen mij vooral stoort is het feit dat ze daar en op die plaats WEL communiceerde over het onderzoek. Dus vind ik je vraag heel legitiem Youssou tenzij ... dit ondertussen een lopende rechtszaak geworden is? En mocht die rechtszaak er niet zijn dan mag ze het inderdaad nog eens komen uitleggen. Ze heeft veel uit te leggen maar doet het niet. Natuurlijk moet de vroegere Delta-cel dan ook spreekrecht krijgen om die zware beschuldiging te weerleggen.

Er was toch één of ander orgaan dat moest toezien op het onderzoek? Waar zaten die toen Martine Michel bovenstaande beweringen/beschuldigingen in de pers deed? Wat hebben die eventueel gerapporteerd aan het parlement?

In ieder geval is het einde van het onderzoek, heel toevallig natuurlijk, zeer goed getimed. Mocht er een parlement geweest zijn zouden daar de vragen in het rond gevlogen hebben denk ik.

Re: Stopzetting onderzoek

Als dit de taken van de onderzoeksrechter waren, wat waren dan de taken van Martine Michel? » www.rechtbanken-tribunaux.be

Martine Michel had meer dan 10 jaar geleden gewraakt moeten worden en worden meegenomen als getuige in haar (eigen) onderzoek. Het woord getuige wil ik eigenlijk veranderen, maar heb geen zin in gedoe. Ik wacht wel op de storm.

Tegenslag blijkt onze hersenen blijvend te kunnen veranderen.

245

Re: Stopzetting onderzoek

Als men moordzaken ‘met grote maatschappelijke impact’ onverjaarbaar wil maken, kan men dan niet ineens ook andere gevolgen aan deze kwalificatie koppelen zoals uitzonderlijke onderzoeksmogelijkheden? Bv. De uitzonderlijke mogelijkheid om DNA te vergelijken met commerciële en zelfs medische databanken?

246

Re: Stopzetting onderzoek

Ik wil geen discussie starten over Operatie Kelk, daarvoor zijn andere plaatsen te vinden. Maar dit was vandaag te lezen in het nieuws en is relevant voor deze discussie. Het parket heeft in deze zaak - Operatie Kelk - reeds twee keer geprobeerd het onderzoek af te sluiten. Twee keer hebben slachtoffers bijkomende onderzoeksdaden gevraagd en al twee keer is de raadkamer hen hierin gevolgd.

Federaal parket wil niemand vervolgen na Operatie Kelk: "Opnieuw grote klap voor slachtoffers"

(...) Als het parket en de onderzoeksrechter denken klaar te zijn met een onderzoek, moeten ze naar de raadkamer met hun eindvordering. Daar wordt dan beslist of er voldoende aanwijzingen zijn om mensen voor de rechter te brengen.

"In 2015 heeft het federaal parket al gezegd dat ze 68 verdachten hadden die mogelijk betrokken zijn. Maar ofwel zijn die verdachten intussen overleden, ofwel zijn de zaken verjaard, ofwel zijn die mensen al eens berecht, en kan het parket hen geen tweede keer voor de rechter brengen. Van de 68 verdachten is er eigenlijk niemand die het parket nog voor de rechter kan brengen."

Maar toch werd het onderzoek in 2015 niet afgerond, omdat de slachtoffers bijkomend onderzoek hadden gevraagd. In 2020 volgde dan een tweede eindvordering, en opnieuw vroegen de slachtoffers bijkomend onderzoek. Nu, ruim 9 jaar na de eerste eindvordering, is het federaal parket voor de derde keer klaar. "Die eindvordering is in grote lijnen nog altijd dezelfde als in 2015, dus het is afwachten of het deze keer wel het definitieve eind wordt."

Bron: VRT Nieuws | 1 Juli 2024

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

247

Re: Stopzetting onderzoek

fenix wrote:

Natuurlijk moet de vroegere Delta cel dan ook spreekrecht krijgen om die zware beschuldiging te weerleggen.

De ex-Delta-leden hebben het kunnen weerleggen, Fenix. Wel jammer dat die vroegere onderzoekers niets naar buiten kunnen en mogen brengen. Want dan stellen ze zich bloot voor vervolging voor schending van het beroepsgeheim. Freddy Troch heeft wel de verdediging van zijn ex speurders wel kordaat in de media gebracht.

En weet je? Een lid van het Comité P probeerde toch nog hun verklaringen te verdraaien. Daarop is verzet gekomen en heeft men verhoor afgenomen onder video en bandopname. Een regelrechte weerslag op hun correcte dienstuitvoering en zelfs nog ten nadele van hun gezin en familieleden.

Ik veronderstel dat de waarheid te vinden is dat de Heer Rommelart zulk circus gewoon niet meer aankon als derde kaakslag dat hij zou ondergaan.

248

Re: Stopzetting onderzoek

Fenix wrote:

Bossi, zou het kunnen dat je hierboven het voornaamste woord vergeten bent, namelijk het woord terreurspecialist. De zaken die meester Callebout aanbracht waren het werk van een terreurspecialist dacht ik. ( Het was de man die jij hierboven diplomaat noemde. wink

Bossi wrote:

Ik heb de uitspraken overgenomen en neergeschreven zoals Mstr. Callebaut meedeelde in het interview, Fenix. Ik zal het verder eens nakijken of verder navraag doen. Hij sprak inderdaad over een Diplomaat zoals ik schreef.

Betreft inderdaad ook een terreurspecialist, Fenix.

249

Re: Stopzetting onderzoek

Ik wist dat maar begon te denken dat mijn oren gehoord hadden wat mijn hersenen wilden horen. Bedankt trouwens voor alle inspanningen
daaromtrent. Vond het trouwens een heel goede zet van Callebout. Hij is niet de flitsende afgeborstelde jetsetadvocaat maar straalt voor mij oervlaamse degelijkheid uit. Een pluim voor hem dus dat hij het via die weg probeerde.Heeft zich van in den beginne het lot aangetrokken van slachtoffers waarvan hij wist dat ze het niet breed hadden, vandaar dat ik het mij veroorloof hem een pluim te geven.
Indien ik mij niet vergis staat op Martine haar CV ook terreurspecialist, die verdient natuurlijk geen pluim voor haar werk.

250

Re: Stopzetting onderzoek

Na stopzetting Bende van Nijvel-onderzoek: ‘Laat historici het dossier opnieuw tegen het licht houden’

De overheid moet een taskforce van historici en criminologen samenstellen om het dossier over de Bende van Nijvel te onderzoeken. Dat zegt historicus Emmanuel Gerard (72), die eerder al de moorden op Julien Lahaut en Patrice Lumumba hielp oplossen.

Einde juni kondigde het federaal parket aan dat het onderzoek naar de Bende van Nijvel wordt stopgezet. Bij de bendeterreur tussen 1982 en 1985 vielen 28 doden en 40 gewonden. Hoe moet het nu verder? Knack vroeg het aan historicus Emmanuel Gerard, emeritus hoogleraar aan de KU Leuven.

Gerard schreef in 2000 nog mee aan het eindrapport van de parlementaire onderzoekscommissie naar de Belgische betrokkenheid bij de moord op de afgezette Congolese premier Patrice Lumumba in 1961. Later leidde hij ook het historisch onderzoek, in opdracht van de Senaat, naar de moord op Julien Lahaut in 1950, de voorzitter van de Kommunistische Partij.

Lees hier het hele interview met Emmanuel Gerard » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube